Mait Kraun • 15. november 2016 kell 18:58

Kakao hind kolme aasta põhjas

Kakaooad  Foto: epa

Kakao hinnad langesid kolme aasta madalaima tasemeni, sest Lääne-Aafrika toodang on soodsate ilmastikuolude tõttu suur, vahendab agrimoney.

Elevandiluuranniku farmerid (riik on maailma suurim kakaotootja) toimetasid Abidjani ja San Pedro sadamatesse eelmisel nädalal 64 000 tonni kakaoube. See on üle kolmandiku rohkem kui eelmise aasta samal ajal.

Alates hooaja algusest on Elevandiluuranniku sadamatesse veetud 316 000 tonni kohviube. Tõsi, see on 23 protsendi võrra madalam kui eelmisel hooajal, aga põhjus on eelkõige selles, et eelmise aasta varud olid väiksed. Tavaliselt jäetakse hooaja lõpus osa kohviubadest müümata, et järgmise hooaja alguses kiiresti müüma hakata.

Lääne-Aafrika ilmastikuolud on olnud head ning selle tõttu on hooaja toodang korralik. „Lääne-Aafrikas on tulnud palju vihma ja tootmine peaks tänu sellele tugev olema,“ ütles Jack Scoville investeerimisfirmast Price Futures Group. „Kasvutingimused on peaaegu kõigis riikides olnud eelmise aastaga võrreldes paremad.“

Kakao hind on täna langenud veidi enam kui protsendi võrra 2395 dollarini tonnist. Eelmisel aastal kallines kakao tublisti, sest kehvad ilmastikuolud segasid kakaoubade tootmist.

Hetkel kuum