Pille Ivask • 6. veebruar 2017 kell 8:30

Kakao hind nelja aasta põhjas

Kakaobade hind võib kukkuda allapoole 2000 dollari taset tonni eest.  Foto: epa

Soodne ilm ning vähenenud nõudlus on kakao hinna viimase nelja aasta madalaimale tasemele viinud.

Phillip Futuresi analüütik Wilfred Chong märkis CNBC-le, et ilmastikuolud on sel hooajal kakaosaaki üsnagi soosinud ning seega aidanud kaasa saagikuse kasvule. Kuna nõudlus on kakao vastu vähenenud, seda suuresti inimeste tervislikumate eluviiside tõttu, arvab Chong, et kakao hind väheneb edaspidigi ning kukub tõenäoliselt alla 2000 dollari tonni kohta. Praegu jääb hind allapoole 2100 dollarit.

Reuters kirjutas möödunud kuul, et suured kakaolastid seisavad laohoonetes ning sadamates, kuna eksportijad ei taha neid madala hinnaga maha müüa. Aastas toodetakse umbes 4 miljonit tonni kakaod ning käesolevaks aastaks prognoositakse, et pakkumine ületab nõudluse.

Nõudlus kvaliteetse järele

Euromonitori andmetest selgub, et inimesed tarbivad vähem šokolaadi. Seda ühelt poolt tervislikel põhjustel, kuid teisalt ka seetõttu, et tootjad ei suuda pidevalt uute maiustustega välja tulla. Samas märkisid Euromonitori analüütikud, et inimesed ootavad üha enam šokolaadi kvaliteedi tõusu ehk on valmis sööma vähem, kuid kvaliteetsemat toodangut. “Inimesed tahavad endale jätkuvalt midagi head lubada, samas tahavad nad ka paremat toodangut süüa,” kirjutasid Euromonitori eksperdid.

Turu-uuringufirma IRI andmetest selgub, et šokolaadi tarbimine hakkab tasapisi vähenema. USAs on šokolaadikommide müük viimase paari aasta jooksul vaid natuke kasvanud. Šokolaadi jaemüük Hiinas kahanes möödunud aastal aga suisa 4%.

Hetkel kuum