Kadi Neemre • 23. november 2016 kell 18:51

Fedi protokoll: intressimäärade tõstmises ollakse üsna kindlad

Janet Yellen  Foto: EPA

Föderaalreservi poliitikud olid presidendivalimiste eelõhtul kindlad, et USA majandus on piisavalt tugev, tulemaks toime peatse intressimäärade tõusuga, selgub täna avaldatud Fedi 1-2.novembri kohtumise protokollist.

Protokollist selguv toetab Wall Streeti usku, et Föderaalreserv tõstab detsembris intressimäärasid. Novembris jäeti intressimäärad enamuse komitee liikmete nõusolekul muutmata.

“Peaaegu kõik Föderaalreservi hääleõiguslikud intressimäärad komitee liikmed hindasid majanduse väljavaadete lühiajalised riskid tasakaalustatuks ehk usutakse, et majandus ja tööturg jätkavad tugevnemist,” selgub protokollist.

Enamus novembrikuisel kohtumisel osalenutest toetas intressimäärade peatset tõstmist. Mõned aga rõhutasid, et Föderaalreserv peaks kindlasti tõstma intressimäärasid detsembris, säilitamaks keskpanga usaldusväärsus.

Föderaalreservi ametnikud on küll väitnud, et lähitulevikus Trumpi valimine nende poliitilisi otsuseid ei mõjuta, kuid nad hoiatasid, et Fed võib intressimäärasid tõsta kiiremini juhul, kui riigieelarve defitsiit kasvab Trumpi juhtimise all veelgi.

Föderaalreservi juht Janet Yellen sõnas oma eelmisel nädalal peetud kõnes, et Trumpi valimine ei muutnud midagi Föderaalreservi plaanis tõsta intressimäärasid “üsna varsti”.

 

 

Hetkel kuum