Pille Ivask • 24. november 2016
Jaga lugu:

Venemaa segab OPECi kohtumisel vett

Kas Venemaa liitub OPECi kärpeleppega?  Foto: EPA

Kuigi OPECi liikmed tahavad nafta tootmismahte kärpida, pole kohtumisele kutsutud Venemaa sellega päri.

Venemaa ametnikud on aga öelnud, et ei ole huvitatud tootmismahtude vähendamisest. Selle asemel on nad välja pakkunud tootmismahtude külmutamise, mis omamoodi tähendakski kärpeid, kuna praegu kehtivate eesmärkide järgi on järgnevateks aastateks planeeritud tootmismahtude tõus.

Energiaminister Alexander Novak teatas, et kui Venemaa tootmismahud külmutaks, pumbataks järgmisel aastal maapõuest välja 200 000 kuni 300 000 barrelit naftat vähem kui praegu planeeritud. “See tähendab, et külmutamine oleks meie jaoks päris karm otsus, kuna plaanide kohaselt pidime tootmist suurendama,” kommenteeris Novak.

OPECi naftalepe peaks sündima järgmisel nädalal. Seni on käinud läbirääkimised, et liikmed vähendaksid päevast naftatootmist 1,1 miljoni barreli võrra päevas. Kärped peaksid kehtima hakkama 1. jaanuarist.

Kuigi Venemaa on väljendanud valmisolekut tootmismahud külmutada, loodavad OPECi juhid eesotsas Saudi Araabiaga, et suurriik siiski liitub kärpeleppega. Novak teatas täna, et Venemaa oma seisukohta muutnud ei ole. Vene delegatsioon kohtub OPECi omaga esmaspäeval.

Jaga lugu:
Hetkel kuum