Pille Ivask • 25. november 2016
Jaga lugu:

Kasahstan tahab Shellile kotti pähe tõmmata

Kasahstan teenib kolmandiku sissetulekust naftast.  Foto: EPA

Kasahstani president Nursultan Nazarbajev teatas, et naftatootjad Shell ja Eni peavad maksma pea 2 miljardi dollari jagu seni maksmata makse, kirjutab Bloomberg.

Maksmata maksude teemal käib jutt riigi ühest suuremast naftaprojektist Karachaganak, milles osalevad nii rahvusvahelised naftakompaniid kui ka riiklik naftafirma. Viimasel aastal on Kasahstani valitsus otsinud aga lisasissetulekuallikaid ning tahab seetõttu suurendada oma kasumit ning nõuda Shellilt ja Enilt sisse kokku 2 miljardit dollarit.

Praeguste Karachaganaki projekti lepingutingimuste põhjal võivad osapooled jätta endale sisuliselt kogu kasumi, kui nad on katnud esialgsete investeeringutega seotud maksud. Nii Shellil kui Enil on projektis 29,95% suurune osa.

Mõlemad ettevõtted on keeldunud asja kommenteerimast.

Kasahstani majandus sõltub suurel määral naftast: kolmandiku riigi sissetulekutest annab just musta kulla eksport.

Jaga lugu:
Hetkel kuum