1 dollar võrdub peagi 1 euroga?

Dollarid ja eurod  Foto: EPA
Mait Kraun • 16. detsember 2016 kell 8:37

USA dollar on alates Donald Trumpi valimisvõidust tublisti kallinenud. Euro on samal ajal aga odavnenud ja see tähendab, et valuutad võivad peagi võrdsele tasemele jõuda, kirjutab CNN Money.

Dollar on valimispäevast alates kallinenud 9 protsenti ja üks dollar on nüüd väärt 0,96 eurot. See on kõrgeim tase alates 2003. aastast. Tõusutrend on taaselavdanud prognoose, mille kohaselt maksab üks dollar peagi ühe euro. Viimati oli valuutaturul selline olukord 2002. aastal.

Oxford Economicsi peaökonomist Adam Slater ütles neljapäeval, et dollari ja euro võrdsus võib saabuda 2017. aasta lõpuks. Teised ökonomistid arvavad, et psühholoogiliselt tähtis tase ületatakse isegi varem.

Slater märkis, et valuutaturul toimuvat saab põhjendada sellega, mis toimub Euroopa ja USA rahapoliitikas. Föderaalreserv tõstab intresse, sest USA majandus paraneb ning prognoositakse kõrgemat inflatsiooni. Euroopa Keskpank on aga laiendanud oma stimuleerimisprogrammi ning intressimäärasid hoitakse endiselt rekordmadalal, et toetada majandust ja kiirendada inflatsiooni.

Kõrgemad intressid ja tugevam majandus meelitab investoreid, sest nad ootavad antud piirkonnast kõrgemat tootlust – selle tõttu on ka dollar kallinenud. Euroopa olukord on sisuliselt vastupidine.

Dollari kurssi on palju mõjutanud ka presidendiks valitud Donald Trump, kes on lubanud makse ja regulatsioone vähendada ning infrastruktuuri projekte toetada. Tema poliitikad ergutavad inflatsiooni, mis tähendab, et Föderaalreserv peab intressimäärade tõstmisega jätkama.

Praegune valuutakursside liikumine muudab Euroopa tooted ja reisimise ameeriklaste jaoks odavamaks. Sellest saavad kasu eelkõige Euroopa eksportöörid. Näiteks Saksamaa saadab igal aastal USAsse 125 miljardi dollari eest kaupu, mis tähendab, et riik on USA suurimate kaubanduspartnerite seas.

Hetkel kuum