Olavi Teppan • 30. jaanuar 2017 kell 20:40

Dow taas alla 20 000

New Yorgi börs  Foto: EPA

USA aktsiaturge tabas täna selle aasta suurim kukkumine. Langust juhtisid tehnoloogiaettevõtete ja lennufirmade aktsiad.

Päeva algupoolel ühe protsendi miinuses olnud indeksid leidsid seejärel mõningast kosutust, kuid S&P 500 sulgus siiski 0,6 protsenti ja Nasdaq Composite 0,8 protsenti reedest madalamal. Ka Dow Jones langes 0,6 protsenti ehk taas allapoole maagilist 20 000 punkti piiri, lõpetades päeva 19 971 punktil.

Ärevuse põhjustas turgudel president Trumpi reedene otsus sulgeda USA riigipiir seitsme moslemimaa kodanikele ja vaadata üle immigratsiooniviisade jagamise kord, mistõttu sattusid täna löögi alla eeskätt lennufirmad ja võõrspetsialiste palkavad tehnoloogiattevõtted.

„Kaks kuud oleme keskendunud sellele, millist kasu on ettevõtetel oodata,“ kommenteeris CNBC vahendusel Craig Sterling investeerimisfirmast Pioneer Investments. „Nüüd ehk vaatab turg seda asja ka teisest küljest. Võib-olla ei tee Trumpi administratsioon üksnes kõike seda, mida ettevõtted sooviksid.“

Kauplemispäeva teises poolest pakkus turgudele tuge president Trumpi avaldus kavatsuse kohta lõdvendada pangandust reguleerivat Dodd-Franki seadust, mis võeti vastu pärast finantskriisi 2010. aastal. Oma määrusega kehtestas president nõude, et iga uue regulatsiooni kohta tühistataks kaks olemasolevat regulatsiooni.

Rekordiliselt madalale tasemele langes 2015. aastal börsile tulnud idufirma Fitbit, andes täna kasumihoiatuse, mille kohaselt möödunud aasta IV kvartal lõppes kahjumiga orienteeruvalt 51 kuni 56 senti aktsia kohta, kuigi prognoositi 14 kuni 18 senti kasumit. Aasta tagasi oli ettevõtte kvartalikasum 35 senti aktsia kohta. Fitbiti aktsia langes New Yorgi börsil ligi 16 protsenti 6,06 dollarile.

Hetkel kuum