Tallink näitas tublit kasvu

Reisilaev Tallink Star möödub Paljassaarelt.  Foto: Andras Kralla
Artur Erik Lindmaa • 10. august 2017 kell 8:15

Täna avaldas Tallink teise kvartali ja poole aasta majandustulemused, kus ettevõte teatas suurenenud puhaskasumist, müügitulust ja reisijate arvust.

Ettevõte teatas, et teises kvartalis vedasid Tallink ja tema tütarettevõtted kokku 2,6 miljonit reisijat, mida on 6,8% võrra rohkem kui eelmise aasta samal ajal.

Kontserni teise kvartali käive kasvas 6% võrra ja oli 259,9 miljonit eurot. Teise kvartali kulumieelne ärikasum (EBITDA) kasvas 35,1% ja oli 48,9 miljonit eurot (mullu teine kvartal: 36,2 miljonit eurot), puhaskasum kasvas 83,2% võrra ja oli 17,9 miljonit eurot (mullu: 9,8 miljonit eurot).

Müügitulu

Eesti ja Soome vaheliste laevaliinide teise kvartali müügitulu kasvas mullusega võrreldes 3%. Käibe kasvu toetas suurem reisijate arv ja transporditud kaubaveoühikute arv, mis saavutati tänu liinile lisatud veomahule. Jaanuari lõpus alustas uus LNG-l töötav kiire reisilaev Megastar Tallinna–Helsingi liinil Tallink Shuttle teenuse opereerimist koos reisilaevaga Star, asendades reisilaeva Superstar. Uus laev mahutab ligikaudu 40% rohkem reisijaid ja autodeki mahutavus pea kahekordistus võrreldes asendatud laevaga. 

Kasum

Kontserni teise kvartali brutokasum kasvas võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 11,0 miljoni euro võrra ja oli 59,3 miljonit eurot, kulumieelne ärikasum (EBITDA) kasvas 12,7 miljoni euro võrra ja oli 48,9 miljonit eurot.

Teise kvartali kasumlikkust mõjutasid lihavõttepühade liikuvusest tulenev suurem reisijate arv, lisandunud veomahud, optimaalsemad opereerimiskulud Tallinna–Helsingi liini kolme laevaga opereerimisest kuid ka eelmise aasta sama ajaga võrreldes suuremad kütusekulud.

Teise kvartali neto finantskulu vähenes kokku 1,4 miljoni euro võrra. Intressikulud olid eelmise aasta sama ajaga võrreldes 1,7 miljoni euro võrra madalamad ning valuuta- ja intressi tuletisinstrumentide ümberhindlustest saadi 0,3 miljoni euro võrra väiksem finantskulu.

Teise kvartali kuludes on kajastatud dividendide tulumaksu kulu summas 4,1 miljonit eurot, eelmise aasta samal ajal oli tulumaksukulu 0,3 miljonit eurot.

Kontserni teise kvartali maksude-eelne kasum rohkem kui kahekordistus võrreldes eelmise aasta sama ajaga ja oli 22,0 miljonit eurot. Auditeerimata puhaskasum oli teises kvartalis 17,9 miljonit eurot ehk 0,027 eurot aktsia kohta. Eelmise aasta sama perioodi puhaskasum oli 9,8 miljonit eurot ehk 0,015 eurot aktsia kohta.

Finantsseisund

Kontserni netovõlg vähenes teises kvartalis 37,2 miljoni euro võrra ja oli kokku 653,7 miljonit eurot. Netovõla ja EBITDA suhe oli teise kvartali lõpu seisuga 4,3.

Kontserni kogulikviidsus, raha ja kasutamata krediidilimiidid olid teise kvartali lõpus 92,2 miljonit eurot (mullu samal ajal 123,6 miljonit eurot), mis hõlmab 82,0 miljonit eurot (mullu 92,3 miljonit eurot) raha ja 10,2 miljonit eurot (mullu 31,1 miljonit eurot) kasutamata krediidilimiite. See tagab kindla finantspositsiooni jätkusuutlikuks opereerimiseks, kirjutas ettevõte börsiteates.

Käekäik eri liinidel

Eesti-Soome vaheliste laevaliinide teise kvartali segmendi tulemus kasvas eelmise aasta sama ajaga võrreldes 24,7% võrra ja oli 19,8 miljonit eurot, kasv tuleneb peamiselt uue Shuttle kiirlaeva Megastar lisandumisest. Alates veebruarist ei prahita enam kiiret reisilaeva Superstar ja kontsernil ei ole enam prahtimiskulu.Soome-Rootsi vaheliste laevaliinide teise kvartali müügitulu kasvas 4,8%, võrreldes eelmise aasta sama ajaga, müügitulu kasvu toetas 7,1% võrra suurem liinidel teenindatud reisijate arv. Transporditud kaubaveoühikute arv kasvas teises kvartalis 2,4% võrra. Segmendi teise kvartali tulemus kasvas 6,4 miljoni euro võrra võrreldes eelmise aasta sama perioodiga ja oli 9,4 miljonit eurot.Eesti-Rootsi vaheliste laevaliinide teise kvartali müügitulu kasvas 5,6%, võrreldes eelmise aasta sama ajaga. Müügitulu kasvu toetas 6,8% võrra suurem liinidel teenindatud reisijate arv. Transporditud kaubaveoühikute arv kasvas teises kvartalis 2,8% võrra. Segmendi teise kvartali tulemus vähenes 12,5% võrra, võrreldes eelmise aasta sama perioodiga ja oli 3,7 miljonit eurot.Läti-Rootsi vahelise laevaliini tulu kasvas 55,7%, võrreldes eelmise aasta sama perioodiga ja transporditud kaubaveoühikute arv kasvas 59,3%. Segmendi teise kvartali tulemus vähenes ja oli –0,6 miljoni eurot, alates detsembrist 2016 opereerib liinil kaks laeva võrreldes ühe laevaga eelmise aasta teises kvartalis.

Hetkel kuum