Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tallink näitas tublit kasvu

  Täna avaldas Tallink teise kvartali ja poole aasta majandustulemused, kus ettevõte teatas suurenenud puhaskasumist, müügitulust ja reisijate arvust.

  Ettevõte teatas, et teises kvartalis vedasid Tallink ja tema tütarettevõtted kokku 2,6 miljonit reisijat, mida on 6,8% võrra rohkem kui eelmise aasta samal ajal.
  Kontserni teise kvartali käive kasvas 6% võrra ja oli 259,9 miljonit eurot. Teise kvartali kulumieelne ärikasum (EBITDA) kasvas 35,1% ja oli 48,9 miljonit eurot (mullu teine kvartal: 36,2 miljonit eurot), puhaskasum kasvas 83,2% võrra ja oli 17,9 miljonit eurot (mullu: 9,8 miljonit eurot).
  Müügitulu
  Eesti ja Soome vaheliste laevaliinide teise kvartali müügitulu kasvas mullusega võrreldes 3%. Käibe kasvu toetas suurem reisijate arv ja transporditud kaubaveoühikute arv, mis saavutati tänu liinile lisatud veomahule. Jaanuari lõpus alustas uus LNG-l töötav kiire reisilaev Megastar Tallinna–Helsingi liinil Tallink Shuttle teenuse opereerimist koos reisilaevaga Star, asendades reisilaeva Superstar. Uus laev mahutab ligikaudu 40% rohkem reisijaid ja autodeki mahutavus pea kahekordistus võrreldes asendatud laevaga. 
  Kasum
  Kontserni teise kvartali brutokasum kasvas võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 11,0 miljoni euro võrra ja oli 59,3 miljonit eurot, kulumieelne ärikasum (EBITDA) kasvas 12,7 miljoni euro võrra ja oli 48,9 miljonit eurot.
  Teise kvartali kasumlikkust mõjutasid lihavõttepühade liikuvusest tulenev suurem reisijate arv, lisandunud veomahud, optimaalsemad opereerimiskulud Tallinna–Helsingi liini kolme laevaga opereerimisest kuid ka eelmise aasta sama ajaga võrreldes suuremad kütusekulud.
  Teise kvartali neto finantskulu vähenes kokku 1,4 miljoni euro võrra. Intressikulud olid eelmise aasta sama ajaga võrreldes 1,7 miljoni euro võrra madalamad ning valuuta- ja intressi tuletisinstrumentide ümberhindlustest saadi 0,3 miljoni euro võrra väiksem finantskulu.
  Teise kvartali kuludes on kajastatud dividendide tulumaksu kulu summas 4,1 miljonit eurot, eelmise aasta samal ajal oli tulumaksukulu 0,3 miljonit eurot.
  Kontserni teise kvartali maksude-eelne kasum rohkem kui kahekordistus võrreldes eelmise aasta sama ajaga ja oli 22,0 miljonit eurot. Auditeerimata puhaskasum oli teises kvartalis 17,9 miljonit eurot ehk 0,027 eurot aktsia kohta. Eelmise aasta sama perioodi puhaskasum oli 9,8 miljonit eurot ehk 0,015 eurot aktsia kohta.
  Finantsseisund
  Kontserni netovõlg vähenes teises kvartalis 37,2 miljoni euro võrra ja oli kokku 653,7 miljonit eurot. Netovõla ja EBITDA suhe oli teise kvartali lõpu seisuga 4,3.
  Kontserni kogulikviidsus, raha ja kasutamata krediidilimiidid olid teise kvartali lõpus 92,2 miljonit eurot (mullu samal ajal 123,6 miljonit eurot), mis hõlmab 82,0 miljonit eurot (mullu 92,3 miljonit eurot) raha ja 10,2 miljonit eurot (mullu 31,1 miljonit eurot) kasutamata krediidilimiite. See tagab kindla finantspositsiooni jätkusuutlikuks opereerimiseks, kirjutas ettevõte börsiteates.
  Käekäik eri liinidel
  Eesti-Soome vaheliste laevaliinide teise kvartali segmendi tulemus kasvas eelmise aasta sama ajaga võrreldes 24,7% võrra ja oli 19,8 miljonit eurot, kasv tuleneb peamiselt uue Shuttle kiirlaeva Megastar lisandumisest. Alates veebruarist ei prahita enam kiiret reisilaeva Superstar ja kontsernil ei ole enam prahtimiskulu.Soome-Rootsi vaheliste laevaliinide teise kvartali müügitulu kasvas 4,8%, võrreldes eelmise aasta sama ajaga, müügitulu kasvu toetas 7,1% võrra suurem liinidel teenindatud reisijate arv. Transporditud kaubaveoühikute arv kasvas teises kvartalis 2,4% võrra. Segmendi teise kvartali tulemus kasvas 6,4 miljoni euro võrra võrreldes eelmise aasta sama perioodiga ja oli 9,4 miljonit eurot.Eesti-Rootsi vaheliste laevaliinide teise kvartali müügitulu kasvas 5,6%, võrreldes eelmise aasta sama ajaga. Müügitulu kasvu toetas 6,8% võrra suurem liinidel teenindatud reisijate arv. Transporditud kaubaveoühikute arv kasvas teises kvartalis 2,8% võrra. Segmendi teise kvartali tulemus vähenes 12,5% võrra, võrreldes eelmise aasta sama perioodiga ja oli 3,7 miljonit eurot.Läti-Rootsi vahelise laevaliini tulu kasvas 55,7%, võrreldes eelmise aasta sama perioodiga ja transporditud kaubaveoühikute arv kasvas 59,3%. Segmendi teise kvartali tulemus vähenes ja oli –0,6 miljoni eurot, alates detsembrist 2016 opereerib liinil kaks laeva võrreldes ühe laevaga eelmise aasta teises kvartalis.
 • Hetkel kuum
IT-ettevõtte juht: tehisaru tuleb taltsutada
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Nõrk tehnoloogiasektor surus USA turud taas langusele
Kuna tehnoloogiasektor ilmutas nõrkust, siis langesid langesid kolmapäeval taas kõik kolm suurt USA indeksit: Nasdaq kukkus kõige rohkem -1,15%, S&P 500 odavnes -0,58% ning Dow 30 taandus -0,12%. Indeksid langesid neljandat päeva järjest, mis tähendab pikimat kaotuste seeriat alates jaanuarist.
Kuna tehnoloogiasektor ilmutas nõrkust, siis langesid langesid kolmapäeval taas kõik kolm suurt USA indeksit: Nasdaq kukkus kõige rohkem -1,15%, S&P 500 odavnes -0,58% ning Dow 30 taandus -0,12%. Indeksid langesid neljandat päeva järjest, mis tähendab pikimat kaotuste seeriat alates jaanuarist.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Uus linnavõim vahetas välja Tallinna Hambakliiniku nõukogu ja juhi
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Viljar Arakas ja Robert Kitt said eelarvenõukokku
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Ulub koos huntidega: Wolf Groupi kaks tütart tegutsevad Venemaal rahulikult edasi
Eesti ehitusvahutootja Wolf Group jätkab äri Venemaal: Delovõje Vedomosti veendus, et mõlemad ettevõtte tütarfirmad tunnevad ennast hästi, nimetavad sõda spetsoperatsiooniks ja plaanivad aktiivselt Narva jõe taga areneda.
Eesti ehitusvahutootja Wolf Group jätkab äri Venemaal: Delovõje Vedomosti veendus, et mõlemad ettevõtte tütarfirmad tunnevad ennast hästi, nimetavad sõda spetsoperatsiooniks ja plaanivad aktiivselt Narva jõe taga areneda.