Liina Laks • 8. september 2017 kell 9:46

Toorainehinnad pöörasid tõusule, vask kaotaja

Kullakangid Pekingis  Foto: Bloomberg

Täna lõunaks olid erinevate naftasortide hinnamustrid lahku löönud, kuld aga jätkas võidukat tõusu.

WTI toornafta odavnes lõunaks pool protsenti 48,84 dollarile: investorid on mures USA rannikule läheneva okraani Irma tõttu. Kui see rafineerimistehaseid tabab, siis on oodata sama olukorda, mis möödunud nädalal Harvey puhul (mille mõju naftatööstusele veel kestab): kuna tehased on rikkis, vajavad nad vähem naftat ja hind langeb. Reutersi andmetel on Harvey tõttu kannatanud ka USA naftatootmine, mis langes tormi tõttu 8 protsenti.

Seevastu kallines pisut Brenti toornafta barrel – 0,3 protsenti 54,63 dollarile. See on Brenti kõrgeim hinnatase alates käesoleva aasta aprillist. Hinnatõusule aitab kaasa lähenev oktoober: Reutersi andmetel hakkavad just siis kehtima Saudi Araabia väljakuulutatud tarnepiirangud kogumahus 350 000 barrelit päevas. Samal ajal tahab aga Kashastan, mis järk-järgult naftatootmist laiendanud on, OPECilt leebemaid piiranguid välja kaubelda.

Samal ajal jätkasid kallinemist kuld ja hõbe – mõlemad ligikaudu poole protsendi jagu. Kulla hind jõudis täna lõunaks 1356 dollarile. Samal ajal odavnes vask 1,6 protsenti 3 dollarile.

Hetkel kuum