Juhan Lang • 25. oktoober 2017
Jaga lugu:

LHV: me ei kiirusta Harju Elektri hinnasihti tõstma

Harju Elekter avaldas üllatavalt tugevad majandustulemused.  Foto: Andras Kralla

Ehki LHV analüütikute hinnangul olid Harju Elektri täna avaldatud kolmanda kvartali majandustulemused üllatavalt head, ei kiirusta nad börsifirma aktsia hinnasihi võimaliku tõstmisega.

LHV vanemanalüütik Sander Danil märkis, et Harju Elekter pakkus seekord päris positiivse üllatuse, ületades nii käibe- kui kasumiootusi. Käibe kasvu võrreldes eelmise aastaga toetasid tema sõnul tugevalt paar eelmise aasta lõpus ja selle algul sõlmitud uut lepingut Soome elektrivõrguettevõtetega.

„Samas ootasime firma Soome turu käibe jäämist pigem selle aasta teise kvartali tasemele, mistõttu selline hüpe suvises kolmandas kvartalis võrreldes teise kvartaliga oli ootamatu,“ ültles ta. „Kuna tegu on vähemalt 2-aastaste lepingutega, eeldasime samuti, et nende lepingute järgsed suuremad tarned algavad pigem hilisemas järgus.“

Kuigi käive on Danili hinnangul väga tugev, siis brutomarginaalis toimus 2% langus võrreldes eelmise aasta sama perioodiga ja 0,5% langus võrreldes teise kvartaliga, mis peamiselt tulenes toorainehindade kasvust. Kuna turustus- ja üldhalduskulude kasv jäi siiski müügikasvule alla, siis tegevuskasumi marginaalis oli langus juba väiksem, mis võimaldas analüütiku sõnul teenida ka igati korraliku puhaskasumi.

„Kuna meil puudub hetkel täpsem hinnang uute lepingute tarnete jagunemisest kvartalite lõikes ning praegune Soome turu suur osakaal käibes võib pikemas perspektiivis osutuda riskantseks, siis me ei kiirusta oma aktsia hinnavahemiku (LHV analüütikud on andnud aktsiale neutraalse soovituse ning määranud aktsia õiglase väärtuse vahemikuks 4-4,2 eurot – toim) võimaliku tõstmisega,“ resumeeris Danil. „Ühe täiendava põhjuse selleks annaks sihtturgude laiendamine, näiteks Sebab AB omandamine Rootsis.“

Jaga lugu:
Hetkel kuum