Tallinna Vee latialused tulemused pettumust ei valmista

27. oktoober 2017, 16:15
Tallinna Vesi.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20171027/BORS/171029730/AR/0/AR-171029730.jpg
Ainult tellijale

Tallinna Vee kolmanda kvartali majandustulemused jäävad analüütikute ootustele küll alla, kuid otsest pettumust ei valmista.

„Põhinumbrid jäid oodatule veidi alla, kuid sellegipoolest hindame 3. kvartali tulemusi igati tugevateks,“ tõdes LHV vanemanalüütik Sander Danil. Ta lisas, et eelmise kvartali 15,3 miljoni suurune käive oli 0,6 miljoni võrra väiksem, kui LHV oleks oodanud.

Börsiettevõtte tulemustega on jätkuvalt rahul ka 1710 aktsiat omav Eesti Rahva Muuseumi direktor Tõnis Lukas. „Olen tulemustega seni rahul olnud,“ sõnas ta. „Hindan eelkõige stabiilsust nii arengus kui dividendipoliitikas,“ lisas ta.

Kasum kompenseeris käibe

Danili kinnitusel tulenes väiksem käive peamiselt ehitusteenuse müügitulude langusest, mis ongi kõige volatiilsem element Tallinna Vee tuludes. „Kuna ka vastavad kulud jäid eeldatust väiksemad, siis 7,4 miljoni suurune ärikasum jäi vaid 0,2 miljoni võrra meie ootustele alla,“ pidas ta vastavat rida tulemustes pigem positiivseks.

Samuti mõjutasid Tallinna Vee tulemusi möödunud kolmel kuul kõrgemad amortisatsioonikulud. „Arvestades, et ettevõtte tegevuskulude kasv oli osaliselt tingitud kõrgemast amortisatsioonikulust, siis EBITDA saavtas siiski loodetud 9,1 miljoni euro taseme,“ tõi Danil täiendava põhjuse rahuloluks.

Samas rõõmustas LHV vanemanalüütik börsiettevõtte kolmanda kvartali puhaskasumi üle. „Võib märkida, et eelmise kvartali 7 miljoni euro suurune puhaskasum on parim kvartaalne tulemus alates 2012. aasta neljandast kvartalist,“ teadis ekspert. Tegemist on eelmise aasta kolmandat kvartalit silmas pidades 7,9protsendilise kasvuga.

 

Tallinna Vee kommunikatsioonijuht Eliis Vennik tõi välja ka brutokasumi suurenemise 2,2 protsendi võrra kolmandas kvartalis. „See on seotud peamiselt joogivee- ja reoveeteenuste müügitulude ning ehitus- ja asfalteerimisteenuste kasumi suurenemisega,“ põhjendas ta kasumi suurenemist. „Brutokasumi suurenemisele aitasid kaasa kahanenud elektri- ning saastetasu kulud,“ ütles Vennik ja lisas, et sademevee müügitulud seejuures jällegi vähenesid ning kemikaalikulud suurenesid.

Tallinna Vee ärikasum suurenes eelmise aasta sama ajaga võrreldes 9,2 protsenti ning Venniku sõnul on see tingitud oluliselt madalamatest tariifivaidlustega seotud kohtukuludest kolmandas kvartalis.

Üheksa kuud kahanemist

Tallinna Vee käive ei kahanenenud mitte ainult selle aasta kolmandas kvartalis, vaid ka aasta 9 kuu lõikes. „2017. aasta esimesel üheksal kuul oli Tallinna Vee müügitulu 43,84 miljonit eurot, mis on 1,4 protsenti vähem kui eelnenud aasta samal perioodil,“ tõdes Vennik. Ta täpsustas, et müügitulude kahanemine oli peamiselt seotud torustike ehituse müügimahtude languse ja sademevee ärajuhtimise tulude vähenemisega. „Samal ajal suurenesid üheksa kuu vee- ja reoveeteenuse mahud 1,9 protsenti, ulatudes 38,14 miljoni euroni,“ rõhus Vennik positiivsele.

Ka tervet seda aastat vaadates kompenseerib kasum sarnaselt kvartalile käibelangust. „Ettevõte brutokasum kasvas aga üheksa kuu arvestuses 25,3 miljoni euroni ning see on 1,1 protsenti parem näitaja kui eelmise aasta samal ajal,“ sõnas Vennik. „Ärikasum ulatus aga 21,09 miljoni euroni, mis on 9,5 protsenti ehk 1,82 miljonit eurot enam kui 2016. aasta samaks ajahetkeks,“ rõõmustas ta ja lisas, et tariifivaidlustega seotud õigusabikulude vähenemine on toimunud kogu aasta vältel.

Jätkuv vari

Danil ütles Tallinna Vee tulemusi kokku võttes, et ettevõtte põhitegevusega on hetkel kõik hästi, kuid edasise suhtes on jätkuvaks küsimärgiks oodatavad lahendid käimas kohtuasjadest. „Need võivad selguda selle aasta lõpus või järgmise alguses,“ arvas ta.

Seniks, kuni lahendite sisu pole selge, LHV Tallinna Vee tuleviku osas selget seisukohta ei võta. „Nende lahendite võimaliku finantsilise mõju diapasoon on väga lai,“ selgitas Danil. „Seetõttu puudub meil hetkel ka ettevõtte aktsiale hinnasiht ning anname selle siis, kui lahendite sisu on selgunud,“ lubas LHV vanemanalüütik.

„Aktsiaseltsil Tallinna Vesi on jätkuvalt käimas kaks väga olulist kohtuvaidlust teenuslepingu ja tariifide osas nii kohalikul kui ka rahvusvahelisel tasandil,“ viitas ebakindlatele aegadele ka Vennik.

Juuni lõpus teatas riigikohus otsusest võtta menetlusse Tallinna Vee kassatsioonikaebus tariifivaidluses konkurentsiametiga, kuid Venniku kinnitusel on täpsem otsuste langetamise aeg jätkuvalt teadmata.

Ringkonnakohtu varasem lahend Tallinna Veele edu ei toonud ning see on tekitanud skepsist ka investorite hulgas. Nii on ettevõtte aktsia kahe aasta jooksul enam kui pooleteise euro võrra Tallinna börsil odavnenud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. October 2017, 15:15

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing