Tallinna Vee tariifid pole enam kõrgele külmutatud

12. detsember 2017, 12:50
Tallinna Vesi.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20171212/BORS/171219916/AR/0/AR-171219916.jpg
Ainult tellijale

Riigikohtu kinnitusel on tänane otsus lõplik ning see lõpetab ka esialgse õiguskaitse Tallinna Vee tariifidele, mis olid kohtuvaidluse ajaks külmutatud 2010. aasta tasemele.

„Nüüd on esialgne õiguskaitse maas,“ kinnitas Riigikohtu kommunikatsioonijuht Merje Talvik Äripäevale.

See tähendab, et nüüd peab Tallinna Vesi esitama Konkurentsiametile uue hinnataotluse. „Hinna määramine anti 2010. aasta seadusemuudatusega vee-ettevõtja kätte, see hind peab katma kulud ja mõistliku kasumi,“ selgitas Talvik. Seda, kas hind on mõistlik, peab aga hindama Konkurentsiamet. „Eks neil kaalutlusruum on, hind peab olema igaljuhul põhjendatud,“ sõnas Talvik.

Kui Tallinna Vesi esitab Konkurentsiametile hinnataotluse, saab viimane Talviku sõnul küsida sellele põhjendusi. Kui hinna osas kokkuleppele mingil põhjusel ikkagi ei jõuta, on see Talviku hinnangul aga uue kohtuvaidluse teema.

Talvik lisas, et vaidlusalust hinda poleks Konkurentsiamet tänase kohtulahendi valguses aga kuidagi kinnitada saanud. „See kõnealune taotlus oli seadusega vastuolus ja seega ei saa konkurentsiamet seda kooskõlastada,“ märkis ta.

Täpsemalt käib jutt Tallinna Vee ja Tallinna linna vahel 2007. aastal sõlmitud teenuslepingu muudatusest, millega fikseeriti vee tariif 13. aastaks, andes Tallinna Veele õiguse tõsta hinda igal aastal tarbijahinnaindeksi võrra. 2010. aastal jõudunud ühisveevärgi ja kanalisatsiooni seadus pani hinna kooskõlastamise kohustuse aga konkurentsiametile ning selle seaduse järgi peab veeteenuse hind põhinema põhjendatud kuludel ja tulukusel, mitte tarbijahinnaindeksil. Seetõttu Konkurentsiamet Tallinna Vee järjekordset hinnatõusu 2011. aastal ka ei kooskõlastanud ning tegi veefirmale ettekirjutuse viia kehtiv hind seadusega kooskõlla. Seepeale pöördus Tallinna Vesi kohtusse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. December 2017, 12:50

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing