Indrek Mäe • 20. jaanuar 2018
Jaga lugu:
Börsiuudised
Ainult tellijale

Mis investor Toomast tagasi hoidis?

Investor Toomas
Investor Toomas  Foto: Anti Veermaa

Investor Toomase möödunud investeerimisaasta on tootlusajalugu vaadates tulemuse poolt tagantpoolt kolmas, tõdes Äripäeva poolt väljamõeldud tegelane omanimelisel konverentsil.

"Kui investor Toomas ellu kutsuti, oli eesmärk selge – 12 protsenti tootlust aastas," tõdes investor Toomast esindanud Juhan Lang Investor Toomase konverentsil. "Möödunud aastal sai Toomas aga 1,71protsendilist tootlust," viitas ta sellele, et endale seatud eesmärki ei õnnestunud täita.

Langi sõnul seisneb loodetust kehvema tulemuse taga peamiselt kolm põhjust. Üheks neist on valuutakursside liikumine investor Toomase portfellile ebasoodsas suunas. "32 protsenti portfellist on dollaris ja see nõrgenes euro suhtes mullu pea 13%," selgitas Lang. "Samas ei tule ainult dollarit kiruda, süüdi on ka Norra kroon, mis samuti euro suhtes oma väärtus kaotas," lisas ta. Lisaks on Toomase portfellis veel rootsi kroone ja poola zlotte. Viimane oli üks vähestest valuutadest, mis viimasel aastal euro suhtes tugevnes.

Samuti ei toetanud Toomast portfelli suurim positsioon Leroy Seafood, mis vedas tootluse tervikuna alla. "Tänased võitjad ei pruugi olla homsed kaotajad ja vastupidi," viitas Lang sellele, et Leroy Seafoodi usub investor Toomas jätkuvalt ning seetõttu on kalakasvataja endiselt suurimaks positsiooniks portfellis.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt