Äripäev • 6. veebruar 2018 kell 12:30

BP tulemused oodatust paremad

Foto: EPA

Naftakompanii BP eelmise aasta kasum enam kui kahekordistus, kirjutab Reuters.

BP kasum tõusis 6,2 miljardile dollarile ning võimaldab ettevõttel jätkata aktsiate tagasiostu.

Ettevõte nägi lõppenud aastal oma tegevusajaloo üht suurimat toodangu mahu kasvu. Aastane tootmine suurenes 12 protsenti, 2,47 miljonile barrelile päevas, sellises mahus toodeti viimati 2010. aastal. Tõus peaks prognoosi järgi jätkuma 2020. aastani tänu lisanduvatele naftaväljadele.

Lõppenud aasta naftatootmise tõus lubas ettevõttel lõpetada senine aktsiate lahjendamise programm, kus dividendide asemel maksti välja lisaaktsiaid. Sel aastal püsib ettevõte kasumis seni, kuni nafta hind ei lange alla 50 dollari barreli kohta.

Rahavoog kasvas neljandas kvartalis 6,2 miljardile, kuid jäi sellega turuootusele alla. Arvatust nõrgem tulemus tulenes põhiliselt kehvematest tulemustest rafineerimisäris.

Tulemustele avaldab jätkuvalt mõju 2010. aastal toimunud BP naftaplatvormi õnnetuse põhjustatud reostus, mis võttis kasumist neljandas kvartalis 1,7 miljardit dollarit. Kokku on kahjutasudeks seni makstud 65 miljardit dollarit.

USA maksureformi mõjul tuli BP-l maksta ühekordselt 900 miljardit dollarit, kuid pikaaegset reformi mõju peab ettevõte kasumlikuks.

Vaatamata viimasel ajal tõusnud nafta hinnale ootab ettevõtte finantsjuht Brian Gilvary nafta odavnemist 50-55 dollarile barreli kohta selle aasta lõpuks.

BP neljanda kvartali puhaskasum oli 2,1 miljardit dollarit, mis ületas analüütikute prognoositud 1,9 miljardit. Aasta varasem puhaskasum oli 400 miljonit dollarit. 2017. aasta puhaskasum tõusis 6,2 miljardile dollarile varasema aasta 2,6 miljardi dollari pealt.

Hetkel kuum