• Jaga lugu:

  Ühendriike kummitab stagflatsioon?

  Jaanuaris oli Ameerika Ühendriikide inflatsioon oodatust kõrgem ning jaemüük madalam, mis annab märku, et USA majandust on kummitama hakanud stagflatsioon, ütlevad analüütikud.

  Majanduse seisund, millele on iseloomulikud tootmise kasvu seiskumine, hinnatõus ja tööpuuduse kasv.

  Hinnad tõusid USAs detsembris eelmise aastaga võrreldes 2,1 protsenti, mis on enam kui Wall Street prognoosis. Need numbrid tulid ajal, mil aktsiaturud on juba praegu inflatsioonihirmu tõttu muutunud volatiilseks. Kardetakse, et Föderaalreserv võib olla sunnitud intresse tõstma oodatust kiiremini ning kolmapäeval ilmunud andmed andsid spekulatsioonidele hoogu juurde, vahendab CNBC.
  3protsendiline inflatsioon oleks suur mure
  Tõsi, üle 2protsendiline inflatsioon ei peaks palju probleeme tekitama, aga 3protsendiline inflatsioon tekitaks juba suure mure,“ ütles investeerimisfirma Leuthold Groupi peastrateeg Jim Paulsen.
  Kui analüüsida andmeid alates 1870. aastast, siis inflatsiooni kasvamine 2 protsendilt 3 protsendile tähendab seda, et investorid muutuvad intresside tõstmise osas tundlikumaks ning see hakkab aktsiaturge märkimisväärselt survestama.
  „See viitab asjaolule, et head uudised on ka edaspidi halvad ja igasugune võlakirjade tootluse kasv esitab aktsiaturgudele väljakutse,“ kirjutas Paulsen esmaspäeval klientidele.
  Stagflatsiooni võimalus
  Sellel nädalal ilmusid ka numbrid, millest selgus, et jaemüük langes jaanuaris 0,3 protsenti. See võib tähendada, et USA majandust on kummitamas stagflatsioon, lisas Paulsen. Stagflatsioon on olukord, kus majanduskasv stagneerub, aga inflatsioon kiireneb.
  „Majanduskasvu ootused on väga suured. Mis siis juhtub kui inflatsioon hakkab vaikselt tõusma, aga majanduskasvu numbrid saavad olema oodatust väiksemad?“ küsis Paulsen. „Ma ei ütle, et meil on tulemas suur stagflatsioon. Samas on küllaltki hea võimalus, et majanduskasvu prognoose tuleb kärpida.“
  Paulsen ei olnud ainuke. Investeerimisfirma Gluskin Sheffi peaökonomist David Rosenberg ütles, et majanduses on juba stagflatsiooni näha, küll aga väga nõrgalt. Ta tõi välja just selle, et jaemüük langeb, aga inflatsioon kiireneb.
  Võlakirjade tootlus tõuseb
  Föderaalreservi ökonomistid ootavad, et USA majandus kasvab sel aastal 2,5 protsenti. Veel septembris oodati 2,1protsendilist majanduskasvu. Samas vähendas Atlanta Föderaalreserv esimese kvartali majanduskasvu prognoosi. Kui varasemalt oodati lausa 5,4protsendilist tõusu, siis seda vähendati 4 protsendini ja hiljem 3,2 protsendini.
  Wall Street on vaikselt hakanud hindadesse arvestama asjaolu, et inflatsioon võib kujuneda oodatust kiiremaks. Inflatsioonihirmule on hoogu andnud ka palkade 2,9protsendiline kasv jaanuaris. 
  Märkimisväärne on ka asjaolu, et USA 10aastaste võlakirjade tootlus tõusis vahepeal 2,9 protsendini. Reedel oli tootlus 2,87 protsenti. „Kui võlakirjade tootlus jätkab tõusu 3 protsendini, siis see viitab asjaolule, et aktsiaturgudel võib olla veel langusruumi,“ ütles Rosenberg.
  Tõsi küll, sellel nädalal on USA aktsiaturud küllaltki kiiresti taastunud. Üldine optimism on taastumas ja suuremad indeksid on jõuliselt tõusnud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Toomas Kivimägi: iga ettevõtte edu on Pärnu linna edu
Suhtumine ettevõtjatesse peab suvepealinnas muutuma, kooskõlastused kiiremaks, ühendused paremaks, kirjutab Reformierakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus, endine linnapea, praegune riigikogu liige Toomas Kivimägi vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Suhtumine ettevõtjatesse peab suvepealinnas muutuma, kooskõlastused kiiremaks, ühendused paremaks, kirjutab Reformierakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus, endine linnapea, praegune riigikogu liige Toomas Kivimägi vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Kulla hind langeb rahatrüki vähendamise ootuses
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Tootjahinnaindeks tõusis üle 15 protsendi
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Kokutajast Eesti parimaks koomikuks ehk kuidas nali andis Ari Matti Mustonenile elutahte
Eesti professionaalseimaks koomikuks nimetatud Ari Matti Mustonen oli karjääri algusajal halb, kokutas ja oli enne esinemist närvis. Aastate pikkuse järjepideva töö ja enda pidevalt ebamugavatesse olukordadesse viimisega avastas ta, et nali on täitnud ta unistused ja andnud ka elutahte.
Eesti professionaalseimaks koomikuks nimetatud Ari Matti Mustonen oli karjääri algusajal halb, kokutas ja oli enne esinemist närvis. Aastate pikkuse järjepideva töö ja enda pidevalt ebamugavatesse olukordadesse viimisega avastas ta, et nali on täitnud ta unistused ja andnud ka elutahte.