Mait Kraun • 29. aprill 2018 kell 6:15

Korrektsioon võib peagi läbi saada

Karu ja pull sümboliseerivad vastavalt aktsiaturgude langust ja tõusu.  Foto: Bloomberg

Millal jõuab USA aktsiaturg tagasi rekordtasemetele? Ajalugu ütleb, et see võib juhtuda varem kui arvatakse, kirjutab MarketWatch.

Aktsiaturgude tõus on olnud sellel kuul küllaltki hästi lainud. Suuremad indeksid on tõusnud veidi enam kui protsendi võrra. See on aidanud jaanuaris saavutatud rekorditele veidi lähemale ronida.

Eelmisest rekordist on juba möödas kolm kuud ning see võib olla hea põhjus optimismiks, arvab üks analüütik.

„Keskmiselt kukuvad aktsiaturud pärast korrektsiooni umbes 13 nädalat. Peale seda tavaliselt taastumine,“ ütles Charles Schwab & Co peastrateeg Jeffrey Kleintop. Selle alusel võib öelda, et „aktsiaturgude korrektsioon võib peagi läbi olla“.

Samas hoiatas Kleintop, et suurem volatiilsus võib püsida turgudel veel küllaltki pikalt. See tähendab, et oodata võib suuri kõikumisi.

Keskmine korrektsioon (sinisega), karuturu korrektsioon (lillaga) ja praegune seis (rohelisega).  Foto: Charles Schwab

„Aktsiaturud võivad tulemuste hooajal veidi taastuda. Lisaks sellele hakkavad ettevõtted paigutama tänu maksureformile saadud täiendavat vaba raha,“ kirjutas Kleintop. „Muidugi võivad aktsiaturud sellel kuul veel langeda, sest võib tulla kaubandussõda, valuutasõda või isegi sõda relvadega. Need võivad investorite kindlustunnet lõhkuma hakata.“

Väidet, et aktsiaturgude langus võib peagi läbi olla, toetavad ka teised ajaloolised trendid. „Tüüpilisel korrektsioonil võtab aega 70 kauplemispäeva, et jõuda põhja. Uute rekorditeni jõutakse seejärel 88 keskmiselt 88 päevaga,“ kirjutavad Goldman Sachsi analüütikud. Kui reede sisse arvestada, siis on USA aktsiaturud olnud korrektsioonis juba 56 kauplemispäeva. Korrektsiooniks nimetatakse langust, kus aktsiaturud kukuvad eelmisest tipust vähemalt 10 protsendi võrra.

Praegu on S&P 500 indeksil rekordist puudu veidi enam kui 7 protsenti. Dow Jonesil on minna 8 protsenti ja Nasdaq Composite’il umbes 5 protsenti.

Kõigi aegade tipust langes S&P 500 vahepeal 10,2 protsenti. See on tegelikult küllaltki tagasihoidlik langus. Bespoke Investment Groupi andmetel on kõikide korrektsioonide mediaanlangus olnud 16,4 protsenti. Sinna sisse on arvestatud ka korrektsioonid, mis eelnesid majanduslangusele.

Isegi kui praegune kukkumine nii suureks ei osutu, siis on hea võimalus, et märkimisväärselt sügavam korrektsioon – või isegi karuturg (20protsendiline langus tipust) jääb tulemata.

Goldman Sachsi andmetel on USA aktsiaturgudel olnud alates II maailmasõjast kokku 36 korrektsiooni. 24 neist olid sellised, millele majandussurutist (vähemalt kaks kvartalit järjest kestev majanduslangus) ei järgnenud. Nendest omakorda 20 ei jõudnud karuturule. Teisisõnu – umbes 55 protsenti korrektsioonidest ei viinud turge karuturule. 19 protsenti kordadest jõuti nii karuturu kui ka majandussurutiseni. Tasub ka välja tuua, et nendel juhtudel olid üldised makromajanduslikud faktorid peamine jõud, mis turge mõjutas.

Hetkel kuum