• Jaga lugu:

  Saksamaa tahab Hiina ostupalavikku pidurdada

  Saksamaal on pikalt pinnuks silmas Hiina agressiivne ettevõtete ülesostustrateegia. Värske info põhjal plaanib riik nüüd sekkuda kõikidesse tehingutesse, kus välismaiste ettevõte osalus ületaks 15 protsendi piiri.

  Viimaste aastate ostutuhinas on hiinlased omandanud näiteks Saksamaa tööstusroboteid tootva ettevõtte Kuka.Foto: Scanpix
  Hiinale see vaevalt meeldib: Saksa majandusminister Peter Altmaier kinnitas Die Weltile küll, et tegu pole sugugi investeeringute blokeerimise või protektsionismiga, kuid tulevikus tahab riik suuremat sõnaõigust, kui kohalik ettevõte müüakse väljapoole Euroopa Liitu.
  Senimaani kehtib põhimõte, et riik võib sekkuda alles siis, kui välismaise ülevõtja hääleõiguse osakaal oleks tehingujärgselt vähemalt 25 protsenti. Nüüd plaanitakse see 15 protsendi peale langetada. "Kaitsetööstusettevõtete, kriitilise tähtsusega infrastruktuuriettevõtete või siis muude tsiviilse iseloomuga turvatehnoloogiaettevõtete (müügi – toim) puhul tahame tulevikus asja täpsemalt vaadata," kinnitas liidukantsler Angela Merkeliga samast parteist pärit poliitik Peter Altmeier.
  Praegu ringlevat ettepanek erinevates ministeeriumides, kuid vastav seadus võib jõustuda juba tänavu, kirjutab Die Welt. Kuigi räägitakse välismaistest ettevõtetest, on sakslastel meele mõruks teinud just hiinlased, kes viimastel aastatel on ostutuhinas omandanud mitu Saksa traditsioonilist ettevõtet nagu robotifirma Kuka, pooljuhitootja Aixtron ning elektrivõrgukontsern 50Hertz.
  Bloombergi kevadel tehtud uuringu järgi on just Suurbritannia ja Saksamaa sattunud hiinlaste huviorbiiti. Viimase 10 aasta jooksul on kummaski riigis läinud Hiina omanike kätte enam kui 225 ettevõtet, esimeses 70 miljardi, teises 20 miljardi dollari eest. Vastuseisu Hiina ülevõtjate vastu on avaldanud ka Itaalia, kus on viimase kümnendi jooksul omanikku vahetanud 85 ettevõtet enam kui 31 miljardi dollari eest. Kuulsaim sealne ülevõtutehing oli Pirelli rehvitehas.
  Hiinlased on investeerinud ka Eestisse: tänavu kevadel läks Guangzhou Hangxin Aviation Technology kätte Tallinna lennujaama juures tegutsev Magnetic MRO ligi 52 miljardi dollari eest. Hiina taksoäpp Didi Chuxing on teinud investeeringu ka Taxifysse.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tanel Kandle: auk preservatiivi, sott näkku
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Baltic Horizon kasvatas renditulu Fond loob oma tagasiostuprogrammi
Tallinna börsil noteeritud Baltic Horizon Fond tegi teatavaks osakuomanike korralise üldkoosoleku ja fondi osaku värskeima puhasväärtuse.
Tallinna börsil noteeritud Baltic Horizon Fond tegi teatavaks osakuomanike korralise üldkoosoleku ja fondi osaku värskeima puhasväärtuse.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus IT-minister, aasta reklaamiagentuur ja revolutsioon tervishoius
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
Raadiohommikus: Eesti suurim pank ja tööstuste kriisiplaanid
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.