Äripäev • 12. oktoober 2018 • 2 min
Jaga lugu:

Euroopa börsid rohelised, USA futuurid ennustavad tõusu

Aasia ja Euroopa tänaöise USA börside kukkumisega kaasa ei lähe: suuremad Aasia börsid lõpetasid kauplemispäeva tugevas plussis ja ka Euroopa indeksid on valdavalt rohelised.

Börsimaaklerid Lõuna-Koreas.  Foto: Ahn Young-joon

Balti börsiindeks on tänasega kerkinud 0,84%. Kolmest riigist suurima tõusu on teinud Tallinna börs 0,78%, Vilnius ning Riia on kerkinud vastavalt 0,46% ning 0,35%.

Nii Prantsuse börsiindeks CAC 40, kui ka Inglismaa FTSE 100 ja Saksamaa DAX päeva alguses ümmarguselt poole protsendiga plusspoolel. Lõunaks oli tõus kahanenud keskmiselt 0,3 protsendipunkti peale.

Aasia üldindeks Asia Dow tõusis hommikul 1,2%, Hang Sengi indeks 1,8 ning India Sensex tõusis lausa 2,1%. Jaapani börs oli poole protsendi jagu tõusnud ja Shanghai komposiitindeks kerkis 0,8 protsendipunkti. Sellega need siiski viimaste päevade kukkumisi tagasi teha ei suutnud.

USA aktsiaturgude kiire langus jätkus aga ka täna ning Dow Jonesi indeks on kahe päevaga kukkunud ligi 1400 punkti. Dow Jonesi indeks langes 2,1 protsenti, 25 052 punktini ning kahe päeva langus ulatub juba 1378 punktini. Standard & Poor’s 500 kukkus samuti 2,1 protsenti ja lõpetas päeva 2728 punktil. S&P 500 jaoks oli tegemist juba kuuenda järjestikuse languspäevaga.

Investorid reageerisid üle

Viimaste päevade börside languse põhjused pole kuhugi kadunud: hirm kaubandussõja ees pole taandunud ning USA keskpank ei näi samuti oma intressitõstmise kursilt kõrvale kalduvat. Aga nagu ütles State Street Global Advisorsi peastrateeg Michael Arone Bloombergile: “Ma usun, et majandus jääb üpris tugevaks, investorid reageerisid üle.“

Euroopas hoiavad kohalikud investorid hoiavad pilku peal Itaalial, kus võlakirjade intressid on Euroopa Liidu ja Itaalia valitsuse vahelises eelarvelahingus järsult tõusma asunud, mis tähendab, et investorid peavad Itaaliat üha riskantsemaks rahapaigutuse kohaks.

Täna õhtul annavad kolmanda kvartali tulemuste hooajale suure avapaugu USA suurpangad. Kuna tulemuste hooajalt oodatakse valdavalt positiivseid tulemusi, loodavad paljud Reutersi küsitletud analüütikud, et kontsernide majandustulemused aitavad USA aktsiaturgudel kõrget taset säilitada. USA indeksifutuuride pealt on näha, et turg tõotab plusspoolel avaneda.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt