• Jaga lugu:

  Tõnu Pekk pensionireformist: põhiseaduse tõlgendamine pole täppisteadus

  Tuleva juhatuse liige Tõnu Pekk pensionireformi valguses oma investeerimisstrateegiat ei muuda. Foto: Andras Kralla/Äripäev

  Riigikohtu üldkogu hääletus pensionireformi teemadel tuletas meelde, et põhiseaduse tõlgendamine pole täppisteadus, kirjutab Tuleva asutaja ja fondijuht Tõnu Pekk.

  Riigikohtu liikmed polnud kaugeltki ühel nõul - tervelt kolmandik neist arvas teisiti. Teistsugune riigikohtu koosseis võinuks anda teistsuguse tulemuse, aga demokraatlikus riigis loeme tänase otsuse lõplikuks ja president kuulutas ka seadusemuudatused välja.
  Meie, Tuleva liikmed, märkasime juba mõnda aega tagasi, et raha koguda saab palju targemalt ja väiksemate kuludega. Me tegimegi ise endale sellise teise samba pensionifondi, kuhu meil on kasulik koguda sõltumata sellest, kas see on vabatahtlik või kohustuslik. Nii et meie reformisime oma pensionisamba juba varem ära...
  Oma investeerimisstrateegias ei muuda me midagi. Tulevas kogudes ostame omale iga kuu juurde maailma juhtivate ettevõtete aktsiaid ning riikide võlakirju. Kui ka osa meie fondides kogujaid otsustab oma vara müüa, on mõju nende hinnale märkamatu. Niisiis: fondi mahu võimalik langus teise samba vabatahtlikuks muutmise tõttu ei kahjusta kuidagi meid, kes me kogumist jätkame.
  Mis ma otsusest arvan? Minu arvates on üks muudatustest kogujate jaoks kindlalt positiivne: väljamaksetelt kaovad tarbetud piirangud juba eelpensionieas. Ülejäänud muudatuste mõju kogujale on täna veel teadmata (pensioni investeerimiskonto) või on need kogumise seisukohalt kasutud (teisest sambast lahkumise võimalus).
  Ma ise jätkan loomulikult kogumist - ma lihtsalt ei tea ühtegi targemat asja, mida selle kahe protsendiga oma palgast ette võtta. Maksueelis annab lihtsalt teise samba investeeringutele nii suure edumaa, et rumal oleks seda kasutamata jätta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Adam Erki Enok: elekter on kallis. Aga kes investeeriks tootmisesse, kui hind võib nulli kukkuda?
Elektri hind on kõrge ja kahjustab nii ettevõtete konkurentsivõimet kui ka eraisikute toimetulekut. Erakond Isamaa on välja hüüdnud plaani hinda kunstlikult alla tuua, kuid see ei lahenda olukorda, kus tootmisvõimsusi on lihtsalt puudu. Vaja oleks hoopis mehhanismi, mis julgustaks uutesse tootmisseadmetesse investeerimist, kirjutab päikesepaneelide tootearenduse spetsialist Adam Erki Enok.
Elektri hind on kõrge ja kahjustab nii ettevõtete konkurentsivõimet kui ka eraisikute toimetulekut. Erakond Isamaa on välja hüüdnud plaani hinda kunstlikult alla tuua, kuid see ei lahenda olukorda, kus tootmisvõimsusi on lihtsalt puudu. Vaja oleks hoopis mehhanismi, mis julgustaks uutesse tootmisseadmetesse investeerimist, kirjutab päikesepaneelide tootearenduse spetsialist Adam Erki Enok.
Investoreid hullutanud Coinbase'i väärtus kukub kolinal
Goldman Sachsi analüütikud andsid täna krüpto vahetusbörsi Coinbase aktsiale müügisoovituse, mis andis veidi enam kui aastaga 80 protsenti kaotanud aktsia kukkumisele hoogu juurde, vahendab Bloomberg.
Goldman Sachsi analüütikud andsid täna krüpto vahetusbörsi Coinbase aktsiale müügisoovituse, mis andis veidi enam kui aastaga 80 protsenti kaotanud aktsia kukkumisele hoogu juurde, vahendab Bloomberg.
Baltika juht lahkub ametist
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Euroopas kardetakse sel talvel maagaasi siseturu lõppu
Euroopa Liidu liikmesriikidel tuleb olla valmis ohuks, kus energiaturg sel talvel killustub ja soov üksteist välja aidata kahaneb.
Euroopa Liidu liikmesriikidel tuleb olla valmis ohuks, kus energiaturg sel talvel killustub ja soov üksteist välja aidata kahaneb.
Nädala lood: täiusliku tormi hoiatus ja sügisene külm dušš, maasikakorjajaid ei kusagil
Jaaninädalal huvitas Äripäeva lugejaid enim, mida on öelda tuntud investoritel Madis Müüril ja Jaak Roosaarel. Mõlemad ennustavad keerulisi aegu.
Jaaninädalal huvitas Äripäeva lugejaid enim, mida on öelda tuntud investoritel Madis Müüril ja Jaak Roosaarel. Mõlemad ennustavad keerulisi aegu.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.