• Jaga lugu:

  Greenblatti maagiline valem toob suurepäraseid tulemusi, mõistetev ka alustavale investorile

  LHV analüütik Raido Tõnisson Foto: Erakogu

  Lugematul hulgal erinevate investeerimisstrateegiate virvarris on juba aastakümneid toiminud Joel Greenblatti maagilise valemi kontseptsioon lihtsasti mõistetav ka neile, kes pole aktsiaturgudega varem kokku puutunud.

  Greenblatti „Eduka investori taskuraamat“ on järg tema finantsklassikaks peetud 2005. aasta esmaväljaandele, mida on kokku müüdud üle 300 000 eksemplari. Võrreldes esmaväljaandega on 2010. aastal ilmunud täiendatud versioon ajakohasem, hõlmates andmeid sellegi kohta, kuidas on toiminud Greenblatti strateegia viimase laiaulatuslikuma turulanguse tingimustes aastal 2008.
  Üsnagi lühike, kuid kindla suunisega raamat algab aktsiatesse investeerimise aluspõhimõtete tutvustamisest, nagu kasumi teenimise olulisus ja arusaamine ettevõtte väärtuse mõistest. Et tema „maagiline valem“ hõlmab kõigest põhikooli matemaatikat, on see jõukohane ka noorematele investeerimishuvilistele.
  Kahe suhtarvu maagia
  Tegelikkuses ei eksisteeri ühtainust maagilist valemit, mis tooks aktsiaturgudel edu. Selline nimetus võib nii mõnegi isegi eemale peletada. Ometi on Greenblatt andnud oma kontseptsioonile just sellise sõnastuse. Ettevaatlikuks teeb seegi, et tema „maagiline valem“ annab algoritmina ette portsu aktsiaid ning investori vaevaks jääb vaid ostuorder sisse panna ja ootama jääda.

  Raamat: "Eduka investori taskuraamat"

  Autor: Joel Greenblatt

  Lehekülgi: 216

  Kirjastus: Äripäev

  Loe näidislehekülgi siit.

  Raamatu kirjastamist toetas LHV.

  Ent just nii lihtne see ongi: valem koosneb vaid kahest suhtarvust, mis võimaldavad börsilt leida head ettevõtted ja seda soodsate hindade juures. Kui neist esimene mõõdab ettevõtte võimekust teenida oma tehtud investeeringutelt võimalikult suurt kasumit, siis valemi teine pool kasutab ära ettevõtte tegeliku väärtuse ja selle aktsia turuhinna erinevust. Kokkuvõttes selekteerib valem välja parima kapitali tasuvuse ja suurima tõusuruumiga aktsiad, moodustades 20-30 aktsiat sisaldava portfelli, mis peaks olema optimaalne kogus positsioone keskmisele investorile.
  Usu jõud investeerimisele
  Kontseptsiooni suurim võlu peitub aga selles, et kuigi valem ei eelda investorilt aktsiate edasist analüüsi ja tuleviku prognoosimist, pakkusid maagilise valemi 30 parimat aktsiat 17aastase perioodi jooksul kuni 2004. aastani ligi 30,8%list aastatootlust, ületades S&P 500 mõõdetuna turu keskmist enam kui kahekordselt.
  Kuigi tavainvestorile on see psühholoogiliselt suur katsumus, on oluline strateegiast kinni pidada, ka keerulistel aegadel. Nimetatud 17 aasta sisse jäi koguni kahe aasta pikkune periood, mil S&P 500 indeks ületas Greenblatti „maagilist valemit“.
  Pikaajaliselt on aga tema maagiline valem vägagi edukaks osutunud. Tuleb aga meeles pidada, et nii „maagilise valemi“ kui ka iga teise strateegia puhul on oluline sellesse pikaajaliselt uskuda. Ükski investeerimisstrateegia ei tööta järjepanu kuust kuusse ja aastast aastasse: paratamatult tekib perioode, mil tuleb tunnistada turuindeksite paremust.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Indrek Teder: raha räägib. Endiselt
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA uute kodude müük langes 9 aasta kiireimas tempos Kõrged laenuintressid survestavad nõudlust
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Raadiohommikus: taristuehitusest investeerimise ja restoraniärini
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis annavad tooni kinnisvara, julgeoleku, investeerimise, restoraniäri ja ehitusega seotud teemad.
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis annavad tooni kinnisvara, julgeoleku, investeerimise, restoraniäri ja ehitusega seotud teemad.
Tartu Mill sai loa Leedu konkurendi ostuks
Eesti konkurentsiametil pole midagi tehingu vastu, millega Eesti jahutootja Tartu Mill omandab Leedu Baltic Milli.
Eesti konkurentsiametil pole midagi tehingu vastu, millega Eesti jahutootja Tartu Mill omandab Leedu Baltic Milli.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.