Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Investor Toomas: minu portfelli tuleproov

  Investor ToomasFoto: Anti Veermaa

  Kui vaid kõik minu aktsiaportfelli ettevõtted pakuksid samaväärse üllatuse nagu läinud nädalal Microsoft, võiksin hakata oodatust märksa varem pensioniplaane pidama.

  Nimelt kihutas oodatust paremad kvartalitulemused avaldanud tehnoloogiahiiglase aktsia reedel turgude avanedes suisa püstloodis ülesmäge ja lõpetas päeva üle 10% kõrgemal.
  Et lisaks Microsoftile rõõmustasid heade tulemustega veel ka Google’i emafirma Alphabet ja Amazon.com, haarasid peomeeleolud mõistagi kogu tehnoloogiasektori. Tõusust sai osa ka Apple, mis avaldab tulemused homme pärast börsipäeva lõppu.

  Minu portfellis olevate firmade tulemused avalikustatakse:

  Olympic EG 27. oktoober

  Apple 27. oktoober

  Statoil ASA 28. oktoober

  Apranga 30. oktoober

  Tallinna Vesi 30. oktoober

  Berkshire Hathaway 6. november

  Leroy Seafood 11. november

  Tõehetk koidab poolele portfellist
  Võib nõustuda analüütikutega, kelle väitel huvitab Wall Streeti vähemalt lühemas perspektiivis õunafirma puhul vaid üks: kas ja kuivõrd jätkab kasvu iPhone’ide müük? Aktsionäre muudab murelikuks eelkõige see, kuivõrd mõjutab nutitelefonide nõudlust Hiina majanduse jahenemine. Seda enam, et tegemist on ettevõtte olulisima kasvuturuga.
  Isegi kui iPhone’ide müük peaks langema, ei tohiks pikaajaline investor siiski unustada tehnoloogiafirma jõupingutusi siseneda lähiaastail autoturule ning kõikvõimalikke muid tootesegmente, alates nutikellast kuni iPadideni.
  Kokku vaatab alanud nädalal minu portfellist lisaks Apple’ile tulemustega tõtt veel neli ettevõtet ning seejärel jääb oodata vaid Berkshire Hathaway ja Leroy Seafoodi kvartaliaruandeid, mis mõlemad avaldatakse novembri esimeses pooles.
  Kas pabistada Olympicu pärast?
  Kui Apple’i tulemuste osas mul homme täit kindlust pole ning kindlasti ei ole välistatud ka negatiivne üllatus, siis kodumaise Olympic Entertainment Groupi (OEG) pärast ma ülearu ei muretse – juba ülemöödunud nädalal teatati hasartmängutulude kasvust ning läinud nädalal Itaalia tütarettevõtte omandamisest.
  Lisaks on börsifirma tegevjuht Madis Jääger mulle avalikult kinnitanud, et suund laienemisele on endiselt ettevõtte peamine prioriteet ning see süstib tuleviku osas kindlust. Suure huviga ootan ka Norra naftahiiu Statoili tulemusi, mis avaldatakse kolmapäeval enne börside avanemist. Ostsin augusti alguses aktsiaid esialgu 5000 euro eest ja otsustasin siis, et enne positsiooni suurendamist ootan ära oktoobri tulemused.
  Praegu loodan eelkõige, et dividendide kallale lähiajal minna ei tule ning ootan juhtkonna kommentaare tulevikuväljavaadete kohta. Kindlasti ei torma ma aktsiat ostma kohe pärast tulemuste avaldamist ning võtan enne ostuotsuse langetamist paar päeva aega, et põhjalikult aruandesse ja aktsiat katvate analüütikute analüüsidesse süüvida.
  Sellele nädalale tõmbavad reedel joone alla Apranga ja Tallinna Vee tulemused. Erinevalt Statoilist on mul neis ettevõtetes ostuhuvi ammendunud. Kui Tallinna Veelt ilmselt suuremat sorti üllatust oodata pole, siis Apranga puhul pean eelkõige silmas tegevuskulusid ja seda, kuivõrd vastavad analüütikute ootustele brutorentaablus ja käibekasv.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Maailma suurima krüptobörsi juht: 2022 oli krüptole vastupidamise aasta
Krüptotööstust ei tohiks hinnata ees seisvate väljakutsete, vaid selle järgi, kuidas on senistele vastu peetud, kirjutab maailma suurima krüptobörsi Binance juht Changpeng "CZ" Zhao.
Krüptotööstust ei tohiks hinnata ees seisvate väljakutsete, vaid selle järgi, kuidas on senistele vastu peetud, kirjutab maailma suurima krüptobörsi Binance juht Changpeng "CZ" Zhao.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
USA aktsiaturud kerkisid, Nasdaq sai kirja uhke tõusunädala
USA aktsiaturud jätkasid reedel kerkimist ja ligi protsendi edenenud Nasdaqi liitindeks sai kirja mitme kuu parima tõusunädala.
USA aktsiaturud jätkasid reedel kerkimist ja ligi protsendi edenenud Nasdaqi liitindeks sai kirja mitme kuu parima tõusunädala.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Seitse soovitust edukaks koondamiseks
Töömaastikku räsivad esimesed suuremad koondamislained ja paljud ettevõtted on tööinspektsioonile juba märku andnud järgmistest koondamisplaanidest.
Töömaastikku räsivad esimesed suuremad koondamislained ja paljud ettevõtted on tööinspektsioonile juba märku andnud järgmistest koondamisplaanidest.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Raadiohommikus: milline valimisloosung on kõige helisevam?
“Päästame Eesti!” Kelle käest?
“Päästame Eesti!” Kelle käest?

Olulisemad uudised

E-residentide ridades käib aktiivne puhastus
Eelmisel aastal kasvas järelevalvemenetluse alla sattunud e-residentide arv 108%. Veel rohkem hüppas nende arv, kellelt e-residentsuse staatus ära võeti.
Eelmisel aastal kasvas järelevalvemenetluse alla sattunud e-residentide arv 108%. Veel rohkem hüppas nende arv, kellelt e-residentsuse staatus ära võeti.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.