investor Toomas • 26. oktoober 2015 kell 10:45

Investor Toomas: minu portfelli tuleproov

Investor Toomas  Foto: Anti Veermaa

Kui vaid kõik minu aktsiaportfelli ettevõtted pakuksid samaväärse üllatuse nagu läinud nädalal Microsoft, võiksin hakata oodatust märksa varem pensioniplaane pidama.

Nimelt kihutas oodatust paremad kvartalitulemused avaldanud tehnoloogiahiiglase aktsia reedel turgude avanedes suisa püstloodis ülesmäge ja lõpetas päeva üle 10% kõrgemal.

Et lisaks Microsoftile rõõmustasid heade tulemustega veel ka Google’i emafirma Alphabet ja Amazon.com, haarasid peomeeleolud mõistagi kogu tehnoloogiasektori. Tõusust sai osa ka Apple, mis avaldab tulemused homme pärast börsipäeva lõppu.

Minu portfellis olevate firmade tulemused avalikustatakse:

Olympic EG 27. oktoober

Apple 27. oktoober

Statoil ASA 28. oktoober

Apranga 30. oktoober

Tallinna Vesi 30. oktoober

Berkshire Hathaway 6. november

Leroy Seafood 11. november

Tõehetk koidab poolele portfellist

Võib nõustuda analüütikutega, kelle väitel huvitab Wall Streeti vähemalt lühemas perspektiivis õunafirma puhul vaid üks: kas ja kuivõrd jätkab kasvu iPhone’ide müük? Aktsionäre muudab murelikuks eelkõige see, kuivõrd mõjutab nutitelefonide nõudlust Hiina majanduse jahenemine. Seda enam, et tegemist on ettevõtte olulisima kasvuturuga.

Isegi kui iPhone’ide müük peaks langema, ei tohiks pikaajaline investor siiski unustada tehnoloogiafirma jõupingutusi siseneda lähiaastail autoturule ning kõikvõimalikke muid tootesegmente, alates nutikellast kuni iPadideni.

Kokku vaatab alanud nädalal minu portfellist lisaks Apple’ile tulemustega tõtt veel neli ettevõtet ning seejärel jääb oodata vaid Berkshire Hathaway ja Leroy Seafoodi kvartaliaruandeid, mis mõlemad avaldatakse novembri esimeses pooles.

Kas pabistada Olympicu pärast?

Kui Apple’i tulemuste osas mul homme täit kindlust pole ning kindlasti ei ole välistatud ka negatiivne üllatus, siis kodumaise Olympic Entertainment Groupi (OEG) pärast ma ülearu ei muretse – juba ülemöödunud nädalal teatati hasartmängutulude kasvust ning läinud nädalal Itaalia tütarettevõtte omandamisest.

Lisaks on börsifirma tegevjuht Madis Jääger mulle avalikult kinnitanud, et suund laienemisele on endiselt ettevõtte peamine prioriteet ning see süstib tuleviku osas kindlust. Suure huviga ootan ka Norra naftahiiu Statoili tulemusi, mis avaldatakse kolmapäeval enne börside avanemist. Ostsin augusti alguses aktsiaid esialgu 5000 euro eest ja otsustasin siis, et enne positsiooni suurendamist ootan ära oktoobri tulemused.

Praegu loodan eelkõige, et dividendide kallale lähiajal minna ei tule ning ootan juhtkonna kommentaare tulevikuväljavaadete kohta. Kindlasti ei torma ma aktsiat ostma kohe pärast tulemuste avaldamist ning võtan enne ostuotsuse langetamist paar päeva aega, et põhjalikult aruandesse ja aktsiat katvate analüütikute analüüsidesse süüvida.

Sellele nädalale tõmbavad reedel joone alla Apranga ja Tallinna Vee tulemused. Erinevalt Statoilist on mul neis ettevõtetes ostuhuvi ammendunud. Kui Tallinna Veelt ilmselt suuremat sorti üllatust oodata pole, siis Apranga puhul pean eelkõige silmas tegevuskulusid ja seda, kuivõrd vastavad analüütikute ootustele brutorentaablus ja käibekasv.

Hetkel kuum