Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Investor Toomas: minu portfelli tuleproov

  Investor ToomasFoto: Anti Veermaa

  Kui vaid kõik minu aktsiaportfelli ettevõtted pakuksid samaväärse üllatuse nagu läinud nädalal Microsoft, võiksin hakata oodatust märksa varem pensioniplaane pidama.

  Nimelt kihutas oodatust paremad kvartalitulemused avaldanud tehnoloogiahiiglase aktsia reedel turgude avanedes suisa püstloodis ülesmäge ja lõpetas päeva üle 10% kõrgemal.
  Et lisaks Microsoftile rõõmustasid heade tulemustega veel ka Google’i emafirma Alphabet ja Amazon.com, haarasid peomeeleolud mõistagi kogu tehnoloogiasektori. Tõusust sai osa ka Apple, mis avaldab tulemused homme pärast börsipäeva lõppu.

  Minu portfellis olevate firmade tulemused avalikustatakse:

  Olympic EG 27. oktoober

  Apple 27. oktoober

  Statoil ASA 28. oktoober

  Apranga 30. oktoober

  Tallinna Vesi 30. oktoober

  Berkshire Hathaway 6. november

  Leroy Seafood 11. november

  Tõehetk koidab poolele portfellist
  Võib nõustuda analüütikutega, kelle väitel huvitab Wall Streeti vähemalt lühemas perspektiivis õunafirma puhul vaid üks: kas ja kuivõrd jätkab kasvu iPhone’ide müük? Aktsionäre muudab murelikuks eelkõige see, kuivõrd mõjutab nutitelefonide nõudlust Hiina majanduse jahenemine. Seda enam, et tegemist on ettevõtte olulisima kasvuturuga.
  Isegi kui iPhone’ide müük peaks langema, ei tohiks pikaajaline investor siiski unustada tehnoloogiafirma jõupingutusi siseneda lähiaastail autoturule ning kõikvõimalikke muid tootesegmente, alates nutikellast kuni iPadideni.
  Kokku vaatab alanud nädalal minu portfellist lisaks Apple’ile tulemustega tõtt veel neli ettevõtet ning seejärel jääb oodata vaid Berkshire Hathaway ja Leroy Seafoodi kvartaliaruandeid, mis mõlemad avaldatakse novembri esimeses pooles.
  Kas pabistada Olympicu pärast?
  Kui Apple’i tulemuste osas mul homme täit kindlust pole ning kindlasti ei ole välistatud ka negatiivne üllatus, siis kodumaise Olympic Entertainment Groupi (OEG) pärast ma ülearu ei muretse – juba ülemöödunud nädalal teatati hasartmängutulude kasvust ning läinud nädalal Itaalia tütarettevõtte omandamisest.
  Lisaks on börsifirma tegevjuht Madis Jääger mulle avalikult kinnitanud, et suund laienemisele on endiselt ettevõtte peamine prioriteet ning see süstib tuleviku osas kindlust. Suure huviga ootan ka Norra naftahiiu Statoili tulemusi, mis avaldatakse kolmapäeval enne börside avanemist. Ostsin augusti alguses aktsiaid esialgu 5000 euro eest ja otsustasin siis, et enne positsiooni suurendamist ootan ära oktoobri tulemused.
  Praegu loodan eelkõige, et dividendide kallale lähiajal minna ei tule ning ootan juhtkonna kommentaare tulevikuväljavaadete kohta. Kindlasti ei torma ma aktsiat ostma kohe pärast tulemuste avaldamist ning võtan enne ostuotsuse langetamist paar päeva aega, et põhjalikult aruandesse ja aktsiat katvate analüütikute analüüsidesse süüvida.
  Sellele nädalale tõmbavad reedel joone alla Apranga ja Tallinna Vee tulemused. Erinevalt Statoilist on mul neis ettevõtetes ostuhuvi ammendunud. Kui Tallinna Veelt ilmselt suuremat sorti üllatust oodata pole, siis Apranga puhul pean eelkõige silmas tegevuskulusid ja seda, kuivõrd vastavad analüütikute ootustele brutorentaablus ja käibekasv.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Liina Maria Lepik: eestlase konflikt – muudkui kripeldab, kuigi teised imetlevad
Meie kogemused ja maailma muutvad edukad katsetused on inspiratsiooniks paljudele. Väiksus ei ole meie nõrkus, vaid tugevus, kirjutab ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse rahvusvaheliste teenuste juht Liina Maria Lepik.
Meie kogemused ja maailma muutvad edukad katsetused on inspiratsiooniks paljudele. Väiksus ei ole meie nõrkus, vaid tugevus, kirjutab ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse rahvusvaheliste teenuste juht Liina Maria Lepik.
Investor Toomas sai tunnustuse koos teiste rahatarkuse eestvedajatega
Äripäeva loodud investor Toomas sai Eesti Pangas tunnustuse rahatarkuse edendamise ja investorkogukonna kasvatamise eest.
Äripäeva loodud investor Toomas sai Eesti Pangas tunnustuse rahatarkuse edendamise ja investorkogukonna kasvatamise eest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Äri Eestimaal: itaallasest talumees leidis Eestist naise ja hea ärivõimaluse
Tartu lähistel Nõo alevikus asub Viinamärdi talu, mille lõid itaallasest peremees Denis Pretto ja tema eestlannast abikaasa Annemari Polikarpus. Koos kasvatavad nad erilist Lacaune’i tõugu lambaid ja ajavad äri, millist keegi teine Eestis ei aja.
Tartu lähistel Nõo alevikus asub Viinamärdi talu, mille lõid itaallasest peremees Denis Pretto ja tema eestlannast abikaasa Annemari Polikarpus. Koos kasvatavad nad erilist Lacaune’i tõugu lambaid ja ajavad äri, millist keegi teine Eestis ei aja.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Mudel, mis toob sinu muudatuste edu seitse korda lähemale
Kas sinu ettevõtte muudatused kukuvad läbi tehniliste komplikatsioonide või eesmärkide mittesaavutamise pärast? Miks on täna keeruline muudatusi juhtida? Äripäeva Juhtimiskooli raadiosaade pakub vastuseid!
Kas sinu ettevõtte muudatused kukuvad läbi tehniliste komplikatsioonide või eesmärkide mittesaavutamise pärast? Miks on täna keeruline muudatusi juhtida? Äripäeva Juhtimiskooli raadiosaade pakub vastuseid!
Jätkusuutlikkuse ekspert: kestlikkusteabe aruandlus on see, millega ka ise maadleme
Eeldada, et rohetooted oleksid kohe konkurentsivõimelised ja ka hinna mõttes konkurentsivõimelised, ongi ennatlik, kinnitab ärikinnisvara saates „Kinnisvaratund“ Swedbanki ettevõtete panganduse jätkusuutlikkuse valdkonna juht Mihkel Tamm.
Eeldada, et rohetooted oleksid kohe konkurentsivõimelised ja ka hinna mõttes konkurentsivõimelised, ongi ennatlik, kinnitab ärikinnisvara saates „Kinnisvaratund“ Swedbanki ettevõtete panganduse jätkusuutlikkuse valdkonna juht Mihkel Tamm.
Rehvimüüja: inimesed on sel aastal laisad rehvide vahetajad
Kevadine rehvivahetuse hooaeg on veninud, küsimus on miks?
Kevadine rehvivahetuse hooaeg on veninud, küsimus on miks?
Valitsus saadab lisaeelarve parlamenti uuel nädalal
Sel nädalal kokkulepitud negatiivse lisaeelarve eelnõu peab valmis saama ja riigikokku saadetama uuel nädalal.
Sel nädalal kokkulepitud negatiivse lisaeelarve eelnõu peab valmis saama ja riigikokku saadetama uuel nädalal.
Riigikassa kavatseb osa riigi kriisivarudest börsile paigutada
Praegu ainult võlakirjadesse raha paigutav stabiliseerimisreserv saab võimaluse panna osa rahast maailma indeksifondidesse.
Praegu ainult võlakirjadesse raha paigutav stabiliseerimisreserv saab võimaluse panna osa rahast maailma indeksifondidesse.