investor Toomas • 29 oktoober 2015

Investor Toomas: Statoil tõi halbu uudiseid

Statoili peakontor Norras.   Foto: EPA

Statoili kolmanda kvartali tulemused osutusid oodatust kehvemaks, mistõttu otsustasin aktsiate juurde ostmisega veel viivitada.

Kaalusin Norra naftafirma aktsiate ostmist juba alates selle aasta veebruarist. Kui nafta hind lõpuks augustis Hiina ja maailmamajanduse probleemide tõttu suuna alla võttis, tegin 5000 euro eest ostu ära. Lisaks otsustasin, et ootan kolmanda kvartali tulemused ära ja vaatan siis edasi, kas panustan neisse suurema hulga raha.

Olukord halvenes

Praeguse seisuga ma oma rahakotiraudu avama ei kipu. Kui teises kvartalis suutis firma oma majandustulemustega analüütikuid veidi üllatada, siis möödunud kvartalis oli olukord märksa hullem. Kasum langes aastases võrdluses 60 protsenti, 436 miljonile dollarile. Bloombergi küsitletud analüütikud ootasid kasumiks 600 miljonit dollarit. Selgus, et tänavu on firma investeeringute mahtu kärpinud ligi miljardi dollari võrra, 16,5 miljardile. Lisaks lükati 2017. aastalt 2018. aastale edasi ka tootmise käivitamine Aasta Hansteeni ja Marineri naftaväljadel.

Investorina valmistavad mulle kõige rohkem muret aga dividendid. Statoili juht Eldar Saetre küll kinnitas, et firma kaitseb jätkuvalt investoritele väljamakstavaid dividende ning hoolimata halvenevatest tulemustest need ei vähene. Kolmanda kvartali eest makstakse dividende 22 senti aktsia kohta, mis vastab juulikuistele prognoosidele. Kuna aga pilved firma väljavaadete kohal aina tumenevad, siis on ka tulevased dividendid ohus. Võimalik, et juba järgmistes kvartalites peab ettevõte omanikutulu kärpima ja see paneks tugeva põntsu aktsionäride usule.

Statoili aktsia  Foto: Miguel Alvarez

Aktsia hinnal ruumi languseks

Sel aastal on Norra naftafirma aktsia hind liikunud suhteliselt samas taktis nafta hinnaga. Ka kolmapäeval pärast tulemuste avalikustamist langes aktsia mõne protsendi võrra, kuid jäi tänu nafta hinna tõusule päeva lõpuks siiski plussi. OPECi ja USA naftatootmise kasvu valguses lähiajal siiski midagi rõõmustavat oodata pole.

Investorid on küll tõenäoliselt rahul Satoili kulude kärpimise ja prognoositava toodangu kasvuga, kuid analüütikute hinnangul on need juba firma aktsia hinda sisse arvestatud. Seega aitaks hinda tõsta vaid oodatust oluliselt paremad neljanda kvartali tulemused.

Ootan aasta lõppu

Suvise ostuga olen üldjoontes rahul. Põhimõtteliselt panustasin sellega nafta hinna tõusule ja olen jätkuvalt seda meelt, et pikas perspektiivis nii ka läheb. Lisaks meeldivad mulle Statoili küllaltki head dividendid, firma tugev finantsseis ja mõistlik võlatase. Sellegipoolest ei kiirusta ma aktsiaid juurde ostma, sest suure tõenäosusega on aktsiahinnal veel ruumi kukkumiseks. Ootan ära aasta viimase kvartali tulemused ja mõtlen siis edasi.

Hetkel kuum