• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Investor Toomas: kas olin Statoiliga liiga tormakas?

  Paljude Statoili töötajate pea kohal ripub koondamiskirves.Foto: Helge Hansen/Statoil ASA

  Reedel, pärast seda, kui olin Äripäeva veergudel Statoili aktsiate juurdeostmisest teatanud, potsatas minu postkasti kiri Ovelt, kelle hinnangul oli minu viimane tehing ülimalt riskantne.

  „Kõigepealt on raske uskuda, et nafta hind lähima poole või aasta jooksul tõusma hakkab, kuna trend on langev, maailma majandus tundub ebalev ja Iraani tulek turule valaks õli tulle ainult,“ põhjendas ta. „Teiseks, aktsia hind ise on sügaval miinuses, kui vaadata teie esimest ostukohta (136,58) – nüüd ajas hajutamine ei anna väga efekti juhul, kui hind peaks tõusma 110 peale näiteks. 110 ütlen sellepärast, et graafik võiks näidata, et võib tulla väike tõus jaanuari lõpus. Ja kolmandaks võib jääda teil kapital pikaks ajaks seisma ehk isiklikult tundub väga riskantne selline tehing.“
  Ei spekuleeri lühiajaliselt
  Pean tunnistama, et tõepoolest on raske uskuda, et nafta hind võiks lähiajal oluliselt tõusma hakata ja lühiajaliselt ei oleks seesugusel ajas hajutamisel väga suurt mõtet. Olen aga Statoili investeeringu planeerinud väga pika ajaperioodi peale ning tegu ei ole lühiajalise spekuleerimisega, sest selleks oleks olulisemalt „äkilisemaid“ instrumente.
  Olen praegu arvestanud Statoili investeeringu perioodiks esialgu vähemalt paar aastat ega välista, et hoian positsiooni veelgi pikemalt ehk olen arvestanud ka negatiivse stsenaariumiga. See oli ka põhjus, miks olen positsiooni ehitanud enda portfell kohta pigem suhteliselt väikeste summade kaupa ja esialgu poole aasta pikkuste intervallidega.
  Swedbank tegi meele nukraks
  Reedel avaldas värske naftasektori ülevaate ka Swedbanki Norra üksus, kes samuti ei jaganud minu optimismi. Analüütikud usuvad põhjalikule analüüsile tuginedes küll naftaturu mõningast taastumist lähiaastail, kuid Statoili suhtes ollakse selgelt äraootavad. Sellest kõneleb muu hulgas aktsiale antud hoia-soovitus ning 125 Norra kroonile seatud hinnasiht – praeguselt tasemelt annab see tõusupotentsiaaliks siiski ligi 20%, kuid jääb endiselt 11 krooni võrra minu esimeste aktsiate ostuhinnale alla.
  Analüütikud nurisesid, et nende hinnangul paistab Statoili hinnatase ajalooliselt nii tänavu kui ka 2017. aasta prognooside järgi üsna krõbe ning peamine küsimus on endiselt üks: kas praegused dividendid on jätkusuutlikud? Ehkki ettevõtte tegevjuht Eldar Saetre on kinnitanud, et dividendipoliitikat praegune hinnalangus ei mõjuta, ei paista Swedbanki analüütikud ses suhtes just kõige optimistlikumad.
  „Nafta praeguse hinna juures ei ole ettevõtte dividendipoliitika jätkusuutlik, kui kapitalikulusid järsult ei kärbita,“ kõlab analüüsi autorite Teodor Sveen-Nilseni ja Ida Christine Gyldenløve karm resolutsioon. Väikeaktsionäri vaatevinklist ei tee norrakate naftafirmale just au ka märgatavalt kasvanud laenukapitali kasutamine.
  Aeg näitab, kes oskas kõige paremini tulevikku prognoosida, kas Swedbank, Saetre või mina. Senised prognoosid pole vähemalt seni meist kellelegi ülearu palju kuulsust toonud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Agris Adamberg: tubakaaktsiisiga saaks tervisekahjusid vähendada
Aktsiisipoliitika võiks ümber teha nii, et vähem kahjulikud tooted maksustatakse väiksema aktsiisiga, kirjutab alternatiivsete tubakatoodete aktsiisi mõju uurinud Agris Adamberg.
Aktsiisipoliitika võiks ümber teha nii, et vähem kahjulikud tooted maksustatakse väiksema aktsiisiga, kirjutab alternatiivsete tubakatoodete aktsiisi mõju uurinud Agris Adamberg.
Suur ülevaade: analüütikud näitavad rohelist ja punast tuld just neile Balti börsi aktsiatele
Eelmise aasta eufooriline meeleolu ja ahnus aktsiaturgudel on asendunud kohati hirmuga. Kogenumad investorid piiluvad häid ostukohti, analüütikute pakutud hinnasihid on üks viis, kuidas aktsiaid portfelli juurde noppida.
Eelmise aasta eufooriline meeleolu ja ahnus aktsiaturgudel on asendunud kohati hirmuga. Kogenumad investorid piiluvad häid ostukohti, analüütikute pakutud hinnasihid on üks viis, kuidas aktsiaid portfelli juurde noppida.
Miks just nemad ehk kogu tõde parimatest juhtidest
Konkursi "Parim juht" finalistid on eeskujuks nii isikupärase käekirja kui ka juhtimisstiiliga, samuti julgusega kutsuda ettevõtte omanik maadlema. Küsimuste küsimusele ehk kuidas pikaaegselt edukas olla ja tipus püsida, on neil kõigil eeldused õigesti vastata, leiab juhtimisekspert Mait Raava.
Konkursi "Parim juht" finalistid on eeskujuks nii isikupärase käekirja kui ka juhtimisstiiliga, samuti julgusega kutsuda ettevõtte omanik maadlema. Küsimuste küsimusele ehk kuidas pikaaegselt edukas olla ja tipus püsida, on neil kõigil eeldused õigesti vastata, leiab juhtimisekspert Mait Raava.
Miks just nemad ehk kogu tõde parimatest juhtidest
Konkursi "Parim juht" finalistid on eeskujuks nii isikupärase käekirja kui ka juhtimisstiiliga, samuti julgusega kutsuda ettevõtte omanik maadlema. Küsimuste küsimusele ehk kuidas pikaaegselt edukas olla ja tipus püsida, on neil kõigil eeldused õigesti vastata, leiab juhtimisekspert Mait Raava.
Konkursi "Parim juht" finalistid on eeskujuks nii isikupärase käekirja kui ka juhtimisstiiliga, samuti julgusega kutsuda ettevõtte omanik maadlema. Küsimuste küsimusele ehk kuidas pikaaegselt edukas olla ja tipus püsida, on neil kõigil eeldused õigesti vastata, leiab juhtimisekspert Mait Raava.
Välisinvestorid on Eestiga rohkem rahul, kuid pole kedagi palgata
Nii nagu kohalikel ettevõtjatel, on Eestis tegutsevatel välisinvestoritel küllaltki sarnased mured, kinnitas nende seas tehtud uuring: pole piisavalt töötajaid, kimbutavad kallid elektriarved ning geopoliitiline olukord paneb kukalt kratsima, tarneahelast rääkimata. Eksperdid näevad aga probleemides võimalusi.
Nii nagu kohalikel ettevõtjatel, on Eestis tegutsevatel välisinvestoritel küllaltki sarnased mured, kinnitas nende seas tehtud uuring: pole piisavalt töötajaid, kimbutavad kallid elektriarved ning geopoliitiline olukord paneb kukalt kratsima, tarneahelast rääkimata. Eksperdid näevad aga probleemides võimalusi.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.