investor Toomas • 20. jaanuar 2016 kell 9:00

Investor Toomas: kas olin Statoiliga liiga tormakas?

Paljude Statoili töötajate pea kohal ripub koondamiskirves.  Foto: Helge Hansen/Statoil ASA

Reedel, pärast seda, kui olin Äripäeva veergudel Statoili aktsiate juurdeostmisest teatanud, potsatas minu postkasti kiri Ovelt, kelle hinnangul oli minu viimane tehing ülimalt riskantne.

„Kõigepealt on raske uskuda, et nafta hind lähima poole või aasta jooksul tõusma hakkab, kuna trend on langev, maailma majandus tundub ebalev ja Iraani tulek turule valaks õli tulle ainult,“ põhjendas ta. „Teiseks, aktsia hind ise on sügaval miinuses, kui vaadata teie esimest ostukohta (136,58) – nüüd ajas hajutamine ei anna väga efekti juhul, kui hind peaks tõusma 110 peale näiteks. 110 ütlen sellepärast, et graafik võiks näidata, et võib tulla väike tõus jaanuari lõpus. Ja kolmandaks võib jääda teil kapital pikaks ajaks seisma ehk isiklikult tundub väga riskantne selline tehing.“

Ei spekuleeri lühiajaliselt

Pean tunnistama, et tõepoolest on raske uskuda, et nafta hind võiks lähiajal oluliselt tõusma hakata ja lühiajaliselt ei oleks seesugusel ajas hajutamisel väga suurt mõtet. Olen aga Statoili investeeringu planeerinud väga pika ajaperioodi peale ning tegu ei ole lühiajalise spekuleerimisega, sest selleks oleks olulisemalt „äkilisemaid“ instrumente.

Olen praegu arvestanud Statoili investeeringu perioodiks esialgu vähemalt paar aastat ega välista, et hoian positsiooni veelgi pikemalt ehk olen arvestanud ka negatiivse stsenaariumiga. See oli ka põhjus, miks olen positsiooni ehitanud enda portfell kohta pigem suhteliselt väikeste summade kaupa ja esialgu poole aasta pikkuste intervallidega.

Swedbank tegi meele nukraks

Reedel avaldas värske naftasektori ülevaate ka Swedbanki Norra üksus, kes samuti ei jaganud minu optimismi. Analüütikud usuvad põhjalikule analüüsile tuginedes küll naftaturu mõningast taastumist lähiaastail, kuid Statoili suhtes ollakse selgelt äraootavad. Sellest kõneleb muu hulgas aktsiale antud hoia-soovitus ning 125 Norra kroonile seatud hinnasiht – praeguselt tasemelt annab see tõusupotentsiaaliks siiski ligi 20%, kuid jääb endiselt 11 krooni võrra minu esimeste aktsiate ostuhinnale alla.

Analüütikud nurisesid, et nende hinnangul paistab Statoili hinnatase ajalooliselt nii tänavu kui ka 2017. aasta prognooside järgi üsna krõbe ning peamine küsimus on endiselt üks: kas praegused dividendid on jätkusuutlikud? Ehkki ettevõtte tegevjuht Eldar Saetre on kinnitanud, et dividendipoliitikat praegune hinnalangus ei mõjuta, ei paista Swedbanki analüütikud ses suhtes just kõige optimistlikumad.

„Nafta praeguse hinna juures ei ole ettevõtte dividendipoliitika jätkusuutlik, kui kapitalikulusid järsult ei kärbita,“ kõlab analüüsi autorite Teodor Sveen-Nilseni ja Ida Christine Gyldenløve karm resolutsioon. Väikeaktsionäri vaatevinklist ei tee norrakate naftafirmale just au ka märgatavalt kasvanud laenukapitali kasutamine.

Aeg näitab, kes oskas kõige paremini tulevikku prognoosida, kas Swedbank, Saetre või mina. Senised prognoosid pole vähemalt seni meist kellelegi ülearu palju kuulsust toonud.

Hetkel kuum