• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Investor Toomas: panustasin nafta hinna tõusule

  Statoili Põhjamere naftaplatvorm.Foto: Terje Tiits, Statoil Fuel & Retail Eesti ASi ä

  Nafta hinnale ennustatakse pikka langust ning Norra naftatootjad on oluliselt raskemas seisus kui finantskriisi ajal, kuid mina ostsin Statoili aktsiaid juurde.

  Tundub, et vähemalt naftaturul on aastad vennad või suisa identsed kolmikud – nafta hind hakkas järsult kukkuma juba 2014. aasta keskpaigas ja pole tänini pidama saanud. Pigem vastupidi, napi paari nädalaga on Brenti toornafta barreli hind kukkunud rohkem kui 21% võrra, alla 30 dollarile barrel.
  Mäletan selgelt, kuidas vähem kui aasta eest endamisi keelt limpsasin ja mõtlesin, et küll oleks hea energiasektori tõusule panustada, kui naftabarrel kukuks 50 dollari peale.
  Olin juba varem endale Oslo börsilt valmis vaadanud Statoili aktsia – suures ulatuses Norra riigile kuuluv naftagigant, mida iseloomustas võrdlemisi soodne hinnatase, soliidne finantsseis, ajalooliselt rasvased dividendid ja väga tugev turupositsioon. Kui mullu augustis nafta hind viimaks soovitud tasemele jõudis, ostsingi 136,58 Norra krooni eest 330 aktsiat. Tehingule kulus toona ligi 5000 eurot.
  Saja krooniga kasumis
  Olen ettevõtte tulemustel hoolega silma peal hoidnud ja enda jaoks valmis mõelnud, et uue ostu sooritan siis, kui aktsia langeb 100 krooni peale. Üleeile paningi limiitorderi 100,50 NOKi peale 285 aktsiale ning täna märkasingi, et order on juba eile ära täidetud. Seega sain uue portsu aktsiaid kätte viimase 12 kuu absoluutsest põhjast ja olen vaatamata nafta hinna pidurdamatule langusele oma värske tehinguga juba ka ligi 100 krooni võrra plussis.
  Miks otsustasin ikkagi Statoili juurde osta, sellal kui analüütikud sülgavad naftasektori suunal tuld ja tõrva? Esiteks on üks ostutehingu kandev argument keskmise ostuhinna alla toomine. Koos teenustasudega maksin viimase aktsiapaki eest ligi 3000 eurot ning kui aktsia hind peaks praeguselt tasemelt veel märkimisväärselt kukkuma, kaalun positsiooni suurendamist.
  Senine dividendipoliitika jätkub
  Peale pigem tehniliste argumentide süstisid läinud nädalal Statoili aktsiasse kindlust ka ettevõtte tegevjuhi Eldar Saetre värsked kommentaarid. Ta kinnitas, et ettevõte prognoosib nafta hinna taastumist ning dividendipoliitikat praegune hinnalangus ei mõjuta.
  Statoili dividendipoliitika on tõsta väljamakseid vastavalt pikaajalisele kasumi kasvule. Vaatamata tulude langusele on ettevõte sarnaselt nii mõnelegi konkurendile senised väljamaksed säilitanud. Praeguse hinnataseme juures on dividenditootlus ligi 7,7%.
  Selge see, et üksnes ettevõtte juhti uskudes võib poolega petta saada. Seda enam, et Saetre pole olnud nafta hinna prognoosimisel sugugi kõige täpsem prohvet – veel paari kuu eest leidis ta, et Brent võib olla leidnud 50 dollari juures põranda.
  Ehkki Bloombergi koondatud analüütikute konsensus näeb Statoili aktsial 12 kuu lõikes üle 30% suurust tõusupotentsiaali, siis panustan edaspidigi nafta hinna tõusule üksnes tasa ja targu.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Agris Adamberg: tubakaaktsiisiga saaks tervisekahjusid vähendada
Aktsiisipoliitika võiks ümber teha nii, et vähem kahjulikud tooted maksustatakse väiksema aktsiisiga, kirjutab alternatiivsete tubakatoodete aktsiisi mõju uurinud Agris Adamberg.
Aktsiisipoliitika võiks ümber teha nii, et vähem kahjulikud tooted maksustatakse väiksema aktsiisiga, kirjutab alternatiivsete tubakatoodete aktsiisi mõju uurinud Agris Adamberg.
Punktide aktsia kukkus esimestel minutitel üle 40%
Täna alustas First Northi alternatiivturul kauplemist videomängude müügiga tegelev Punktid Technologies, mille aktsia hind kukkus esimestel minutitel kuni 2,55 euroni ehk 43% alla märkimishinna.
Täna alustas First Northi alternatiivturul kauplemist videomängude müügiga tegelev Punktid Technologies, mille aktsia hind kukkus esimestel minutitel kuni 2,55 euroni ehk 43% alla märkimishinna.
Miks just nemad ehk kogu tõde parimatest juhtidest
Konkursi "Parim juht" finalistid on eeskujuks nii isikupärase käekirja kui ka juhtimisstiiliga, samuti julgusega kutsuda ettevõtte omanik maadlema. Küsimuste küsimusele ehk kuidas pikaaegselt edukas olla ja tipus püsida, on neil kõigil eeldused õigesti vastata, leiab juhtimisekspert Mait Raava.
Konkursi "Parim juht" finalistid on eeskujuks nii isikupärase käekirja kui ka juhtimisstiiliga, samuti julgusega kutsuda ettevõtte omanik maadlema. Küsimuste küsimusele ehk kuidas pikaaegselt edukas olla ja tipus püsida, on neil kõigil eeldused õigesti vastata, leiab juhtimisekspert Mait Raava.
Raadiohommik: Tartu kinnisvaraturust Londonisse loodava pangani
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis räägib LHV kõrge juht Erki Kilu alanud rahakaasamisest ja Suurbritanniasse panga tegemisest.
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis räägib LHV kõrge juht Erki Kilu alanud rahakaasamisest ja Suurbritanniasse panga tegemisest.
Välisinvestorid on Eestiga rohkem rahul, kuid pole kedagi palgata
Nii nagu kohalikel ettevõtjatel, on Eestis tegutsevatel välisinvestoritel küllaltki sarnased mured, kinnitas nende seas tehtud uuring: pole piisavalt töötajaid, kimbutavad kallid elektriarved ning geopoliitiline olukord paneb kukalt kratsima, tarneahelast rääkimata. Eksperdid näevad aga probleemides võimalusi.
Nii nagu kohalikel ettevõtjatel, on Eestis tegutsevatel välisinvestoritel küllaltki sarnased mured, kinnitas nende seas tehtud uuring: pole piisavalt töötajaid, kimbutavad kallid elektriarved ning geopoliitiline olukord paneb kukalt kratsima, tarneahelast rääkimata. Eksperdid näevad aga probleemides võimalusi.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.