investor Toomas • 5 oktoober 2018
Jaga lugu:
Investor
Ainult tellijale

Kas on risk või mitte?

Nüüd, kui mulle on hoidmistunnistuste maailm taas avatud, hakkasin mõtlema, et millal mul ikkagi ADRi puhul valuutarisk on ja millal mitte.

Tänastel investorikülgedel lahatav NIO on pesuehtne 1 : 1 ADR.
Tänastel investorikülgedel lahatav NIO on pesuehtne 1 : 1 ADR.  Foto: AFP/Reuters

Tunnistan, et ühtegi ADRi (American depository receipt, eesti keeles hoidmistunnistus – toim) mul portfellis veel pole. Praegu on mul selle üle vaid hea meel, sest näiteks Hiina aktsiaid, millest mõni ka mu jälgimisnimekirjas seisab, ei julge praegu toikagagi puudutada – kes teab, mis pauk sealt jälle tuleb. Aga seda olen ma juba õppinud, et mis turul üles läheb, peab ka alla tulema ja vastupidi, nii et ega see Hiina ka igavesti kiratsema ei saa jääda. Ja siis on hea teada, kuidas on asjad ADRidega.

Valuutale silm peale

ADRi põhimõte on lihtne: Hiina ettevõtte aktsiaid hoitakse mõnes suurpangas ja kauplema ei pääse mitte väärtpaber ise, vaid niinimetatud hoidmistunnistus. Harilikult võrdub ADR ühe tavaaktsiaga, aga teinekord võib saada ühe ADRi pähe aktsiaid lausa mitu. Või ka vastupidi, ADR võib võrduda ainult murdosaga tavaaktsiast. Sellest kirjutasin pikemalt siin. Muus osas pole tavaaktsiaga suurt vahet: ostan, hoian ja müün neid täpselt samamoodi nagu kõige tavalisemaid aktsiaid ja saan teinekord dividendigi.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt