Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Äripäev soovib särtsakat ja julget uut aastat

  Juhtkiri.Foto: Anti Veermaa

  Ettevõtjal võiks uuel aastal olla rohkem indu ja julgust, kirjutab Äripäev täna juhtkirjas. Vajadusel saab eeskuju võtta ka viimaste aastate parimatest ärimeestest.

  Äripäev kirjutas eile juhtkirjas, et 2015. aasta jättis äriliselt märksa nõrgema mulje kui varasemad. Kuigi ettevõtjate investeeringud on vähenenud ja dividende võetakse aina rohkem välja, tasub nüüd mõelda sellele, kuidas uuel aastal minna edasi uue hooga.
  Ärgitame ettevõtjat 2016. aastal investeerima. Et oleks ambitsiooni, et oleks nälga. Investeeringutega hoitakse majanduse vereringe sooja ja piisavalt tempokana, et ka kõik ülejäänud eluvajalikud struktuurid töötaksid innukalt.
  Danske Banki endine juht Aivar Rehe kirjutas hiljuti arvamusloos, et 2016 on väärtuse suurendamise aasta, mida toetavad nõrk ja odav euro, eurotsooni stimulatsioonimeetmed ning nafta ja baastoorainete madalad hinnad. Samuti prognoosib ta massiivse rahatrüki jätkumist ja ärilaenude väljastamise kasvu. Seega tingimused soodustavad ettevõtluse suurendamist, tuleb lihtsalt mõte ja jõud koondada, et ambitsioonikad eesmärgid viia õigete inimesteni, et koos kasvada ja areneda.
  Leia endas riskijulgus
  Vahel võib tunduda, et pinnas pole piisavalt viljakas, kuid riskima peab. Vastasel juhul hakatakse võtma nn kaitsvat positsiooni, kus istutakse olemasoleva otsas ja üritatakse lihtsalt olla. See aga ei taga jätkusuutlikkust pikas plaanis.
  Kui inspiratsiooni vaja otsida kodumaistelt tegijatelt, siis kindlasti tasub vaadata Äripäeva aasta ärimehi. Kaks aastat järjest (2013–2014) näitasid uue põlvkonna ettevõtjad Kristo Käärmann, Taavet Hinrikus ja Hardi Meybaum, et nemad on sama kõvad tegijad või vahel isegi paremad kui senised tipud kodus. Kui TransferWise’i loojatele anti tiitel justkui avanssina, siis senine teekond näitab, et nad ei kavatsegi peatuda ja tahavad ainult kasvada ja kasvada. Pole ka ime, et nii Käärmann kui ka Hinrikus troonisid hiljutise Äripäeva rikaste TOPi esikolmikus.
  Sarnast rada liigub Meybaum, kes mullu teenis suure tunnustuse eduka müügitehinguga. Sellest hoolimata ei puhka noor ärimees loorberitel, vaid tallub sama rada edasi ning üritab kaasata ka teisi. Meybaum enam ei küsi raha, vaid jagab seda – oktoobris otsustas iduettevõtja senisest firmast lahkuda ja alustada tööd riskikapitaliettevõttes, et hakata tegelema varajase faasi ettevõtete investeerimise ja nõustamisega.
  Õpi ebaõnnestumistest
  Tänavune aasta ärimehe laureaat Raul Kirjanen kerkis esile samuti investeeringute ja laienemissooviga. Pelletitootja seadis pilgud Eestist välja, et saada Euroopa parimaks. Mõeldud, tehtud. Samas näitab Kirjaneni ettevõte Graanul Invest, et alati ei tasu risk end ära, kuid sellest ei tasu heituda. Näiteks soovis ettevõte aastaid tagasi ehitada pelletitehaseid USAsse ja Kanadasse, kuid see ei ole läinud kavandatud teedpidi. Samas tasub hinnata Kirjaneni julgust proovida ja pidevalt otsida võimalusi olla parem. See on kindlasti üks põhjus, miks Raul Kirjanen ja Graanul Invest on praegu nii edukad.
  Investeerimisjulguse kõrval soovitame leida ka aega ja armastust inimeste jaoks, sest ettevõtlus põhineb suuresti inimsuhetel. Saage üle hirmudest ning proovige olla sõbralikud ja avatud. Ettevõtja annab oma hooliva suhtumisega olulise sõnumi nii endale kui ka kolleegidele, koostööpartneritele ja klientidele.
 • Hetkel kuum
Kakskeelse Eesti visa, aga pöördumatu lõpp
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA Esindajatekoda annab heakskiidu 430 miljardi dollari suurusele kulutuste plaanile
USA Kongressi Esindajatekoda hääletab reede õhtul 430 miljardi dollarit maksva minema seaduse osas, mis võitleb kliimamuutusega ning vähendab retseptiravimite hindasid, nii et Demokraatliku partei esindajad näevad seda president Joe Bideni jaoks suure poliitilise võiduna enne novembris toimuvaid Kongressi vahevalimisi, kirjutab Reuters.
USA Kongressi Esindajatekoda hääletab reede õhtul 430 miljardi dollarit maksva minema seaduse osas, mis võitleb kliimamuutusega ning vähendab retseptiravimite hindasid, nii et Demokraatliku partei esindajad näevad seda president Joe Bideni jaoks suure poliitilise võiduna enne novembris toimuvaid Kongressi vahevalimisi, kirjutab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand: kui iseloomud ei klapi, siis koostööd ei tule
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eesti lahkub Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina koostööformaadist
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.