• Jaga lugu:

  Äripäev soovib särtsakat ja julget uut aastat

  Juhtkiri.Foto: Anti Veermaa

  Ettevõtjal võiks uuel aastal olla rohkem indu ja julgust, kirjutab Äripäev täna juhtkirjas. Vajadusel saab eeskuju võtta ka viimaste aastate parimatest ärimeestest.

  Äripäev kirjutas eile juhtkirjas, et 2015. aasta jättis äriliselt märksa nõrgema mulje kui varasemad. Kuigi ettevõtjate investeeringud on vähenenud ja dividende võetakse aina rohkem välja, tasub nüüd mõelda sellele, kuidas uuel aastal minna edasi uue hooga.
  Ärgitame ettevõtjat 2016. aastal investeerima. Et oleks ambitsiooni, et oleks nälga. Investeeringutega hoitakse majanduse vereringe sooja ja piisavalt tempokana, et ka kõik ülejäänud eluvajalikud struktuurid töötaksid innukalt.
  Danske Banki endine juht Aivar Rehe kirjutas hiljuti arvamusloos, et 2016 on väärtuse suurendamise aasta, mida toetavad nõrk ja odav euro, eurotsooni stimulatsioonimeetmed ning nafta ja baastoorainete madalad hinnad. Samuti prognoosib ta massiivse rahatrüki jätkumist ja ärilaenude väljastamise kasvu. Seega tingimused soodustavad ettevõtluse suurendamist, tuleb lihtsalt mõte ja jõud koondada, et ambitsioonikad eesmärgid viia õigete inimesteni, et koos kasvada ja areneda.
  Leia endas riskijulgus
  Vahel võib tunduda, et pinnas pole piisavalt viljakas, kuid riskima peab. Vastasel juhul hakatakse võtma nn kaitsvat positsiooni, kus istutakse olemasoleva otsas ja üritatakse lihtsalt olla. See aga ei taga jätkusuutlikkust pikas plaanis.
  Kui inspiratsiooni vaja otsida kodumaistelt tegijatelt, siis kindlasti tasub vaadata Äripäeva aasta ärimehi. Kaks aastat järjest (2013–2014) näitasid uue põlvkonna ettevõtjad Kristo Käärmann, Taavet Hinrikus ja Hardi Meybaum, et nemad on sama kõvad tegijad või vahel isegi paremad kui senised tipud kodus. Kui TransferWise’i loojatele anti tiitel justkui avanssina, siis senine teekond näitab, et nad ei kavatsegi peatuda ja tahavad ainult kasvada ja kasvada. Pole ka ime, et nii Käärmann kui ka Hinrikus troonisid hiljutise Äripäeva rikaste TOPi esikolmikus.
  Sarnast rada liigub Meybaum, kes mullu teenis suure tunnustuse eduka müügitehinguga. Sellest hoolimata ei puhka noor ärimees loorberitel, vaid tallub sama rada edasi ning üritab kaasata ka teisi. Meybaum enam ei küsi raha, vaid jagab seda – oktoobris otsustas iduettevõtja senisest firmast lahkuda ja alustada tööd riskikapitaliettevõttes, et hakata tegelema varajase faasi ettevõtete investeerimise ja nõustamisega.
  Õpi ebaõnnestumistest
  Tänavune aasta ärimehe laureaat Raul Kirjanen kerkis esile samuti investeeringute ja laienemissooviga. Pelletitootja seadis pilgud Eestist välja, et saada Euroopa parimaks. Mõeldud, tehtud. Samas näitab Kirjaneni ettevõte Graanul Invest, et alati ei tasu risk end ära, kuid sellest ei tasu heituda. Näiteks soovis ettevõte aastaid tagasi ehitada pelletitehaseid USAsse ja Kanadasse, kuid see ei ole läinud kavandatud teedpidi. Samas tasub hinnata Kirjaneni julgust proovida ja pidevalt otsida võimalusi olla parem. See on kindlasti üks põhjus, miks Raul Kirjanen ja Graanul Invest on praegu nii edukad.
  Investeerimisjulguse kõrval soovitame leida ka aega ja armastust inimeste jaoks, sest ettevõtlus põhineb suuresti inimsuhetel. Saage üle hirmudest ning proovige olla sõbralikud ja avatud. Ettevõtja annab oma hooliva suhtumisega olulise sõnumi nii endale kui ka kolleegidele, koostööpartneritele ja klientidele.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Indrek Alliksaar: hinnad kerkivad, kuid pelgalt see ei pruugi õnne õuele tuua
Keerulistes oludes on juhtimiskvaliteet eriti tähtis, et leida õige strateegia, mille abil uues olukorras efektiivsuse näitajaid ja kasumlikkust kasvatada, kirjutab KPMG auditi juht Indrek Alliksaar Äripäeva Infopanga ehitusmaterjalide tootjate aastaraportile antud kommentaaris.
Keerulistes oludes on juhtimiskvaliteet eriti tähtis, et leida õige strateegia, mille abil uues olukorras efektiivsuse näitajaid ja kasumlikkust kasvatada, kirjutab KPMG auditi juht Indrek Alliksaar Äripäeva Infopanga ehitusmaterjalide tootjate aastaraportile antud kommentaaris.
Nordecon ehitab 17 miljoni eest Ahtri tänavale büroohoone
Nordecon sõlmis 17 miljoni euro suuruse lepingu Ahtri tänaval asuva Roseni Maja büroohoone ehitamiseks, selgub börsiteatest.
Nordecon sõlmis 17 miljoni euro suuruse lepingu Ahtri tänaval asuva Roseni Maja büroohoone ehitamiseks, selgub börsiteatest.
Kuidas väljuda õpilasfirma programmist päris firma omanikuna Samm-sammult: kuidas teha edukas äri
Igal aastal peavad gümnaasiumiastme õpilased otsustama, kas teha uurimistöö või õpilasfirma. Mõnel läheb nii hästi, et lõpuks sünnib päris firma koos maailmavallutusplaanidega.
Igal aastal peavad gümnaasiumiastme õpilased otsustama, kas teha uurimistöö või õpilasfirma. Mõnel läheb nii hästi, et lõpuks sünnib päris firma koos maailmavallutusplaanidega.
Arvuti hakkab elektri asemel kasutama valgust
Uued ülijuhtivad materjalid, tehisintellekti võimalused haiguste diagnoosimisel, moodne taaskasutus – nendest ja ka teistest huvitavatest teemadest on juttu Äripäevas välja antava ajakirja Imeline Teadus augusti numbris.
Uued ülijuhtivad materjalid, tehisintellekti võimalused haiguste diagnoosimisel, moodne taaskasutus – nendest ja ka teistest huvitavatest teemadest on juttu Äripäevas välja antava ajakirja Imeline Teadus augusti numbris.