Äripäev • 14. jaanuar 2016 kell 5:00

Kristen Michal, võtke suuremalt ette!

Juhtkiri.  Foto: Anti Veermaa

Riik peaks kõik riigi äriühingud lõpuks erastama või börsile viima, kirjutab Äripäev täna juhtkirjas.

Majandus- ja taristuminister Kristen Michali rääkis teisipäeva hommikul riigi plaanist lähematel aastatel viia viis riigifirmat börsile või osaliselt erastada. Nende viie sekka kuuluvad Eesti Teed, Omniva, EVR Cargo, Metrosert ja Teede Tehnokeskus.

Äripäeva toimetuse meelest liigub Michal õiges suunas, kuid võiks olla märksa edasipüüdlikum. Eesti 36 riigifirmast viie ettevõtmine jääb vaid jäämäe tipuks. Riik võiks liikuda eesmärgi suunas, et lõpuks ei oleks Eestis ühtegi riigiettevõtet. Jah, see tähendaks varem või hiljem kõigi praeguse 36 riigi omandis oleva äriühingu usaldamist erasektorile.

Valitsus peaks mainitud viie kõrvale võtma ka ülejäänud riigifirmad, et hakata neid erastama ja börsile viima. Omavahel ettevõtteid liita ei oleks nii otstarbekas kui need viia erasektorisse.Praegu on riigi soov ühendada mitu ettevõtet, et neid saaks paremini kontrollida. Positiivne külg võib olla küll kulude kokkuhoid ja mingil määral sünergia, kuid see tähendab ka, et suurem hulk ettevõtteid langeb väiksema arvu otsustajate alla.

Üks põhjus, miks riik ei soovi riigifirmadesse lubada ka osalist erastamist, puudutab nõukogu koosseisu ehk omaniku järelevalvet. Senini kestab erakondade vaheline pikaaegne võitlus, kes suudab enim mehitada riigiettevõtte nõukogu oma inimestega ja seeläbi suunata ettevõtte tegevust vastavalt vajalikule poliitilisele agendale.

Kasumlikud äriühingud

Turukontekstis ei ole näiteks Eesti Energia asendamatu teenusepakkuja, kuid selle väärtuse muudab suureks tulu, mis tuleb igal aastal riigi rahakotti. Kui riigi äriühingute nimekirjast kaoks Eesti Energia, peaks poliitiline eliit hakkama otsima uusi tuluallikaid, et hoida riigieelarvet tasakaalus. Ainuüksi 95 miljonit eurot omanikutulu ühe aastaga on piisav põhjus, miks sellest tugevalt hoida kinni.

Sellegipoolest tuleks riigi tulusamaid ettevõtteid vaadata teise nurga alt, et võimalikele investoritele on kasumlikult toimiv ettevõtte ihaldusväärne. Palju lihtsam on leida investorite konkurentsi edukate projektide jaoks. Kui on rohkem huvilisi, siis saab suurema tõenäosusega küsida ka paremat hinda.

Eesti Energia sobib börsile

Riigifirmade seas leidub tõelisi pärle, mis on majanduslikult tulusad ning võiksid erasektorile olla suur huvi­orbiit. Kasvõi näiteks Eesti Energia, mille erastamist ei pea majandusminister õigeks. Eesti Energia endine juht Sandor Liive on öelnud, et ettevõtte väärtust võiks jagada aktsiate kaudu. Tema meelest saaks riik anda suuna, et viia vähemalt paranemisvõimeliste riigile kuuluvate äriühingute vähemusosalus börsile.

Oleme varem kirjutanud, et eduka riigifirma börsile minek turgutaks ka kohalikku börsi ja siinset kapitaliturgu, mis on majanduse vereringe. Ka pisike Eesti vajaks toimivat kapitaliturgu, et tagada majanduskasvu.

Kui astuda veel tarbija kingadesse, siis suure tõenäosusega võidaks klient rohkem just erateenuse pakkuja kaudu, sest sellisel juhul peab omanik rohkem pingutama, et ellu jääda. Kui peaks ka juhtuma, et mõni riigifirma ebaõnnestub pärast erastamist, siis tõenäoliselt tarbija ei kaota, nagu näitas hiljuti ilmekalt ka Estonian Airi juhtum, kus konkurendid olid varmad oma teenust asemele pakkuma.

Hetkel kuum