• Jaga lugu:

  Ilves määrib Eesti riigi mainet

  JuhtkiriFoto: Anti Veermaa

  Presidendiametist koos Euroopa maksumaksjalt kaasa kahmatud kopsaka rahasummaga lahkunud Toomas Hendrik Ilvese ainus riigimehelik valik on EASi Ärma talule antud toetus täies mahus tagasi maksta, kirjutab Äripäev juhtkirjas.

  Äripäeva hinnangul ei kahjusta Ilves toetuse kohta antud halvamaitseliste, oma ekskaasa Evelin Ilvese selja taha varjuvate põhjendustega mitte ainult iseenda mainet, vaid seab inetusse valgusse kogu Eesti riigi ja tema ametkonnad. Ilvese ja EASi korruptiivse sobinguga satub Eesti taas nende idaeuroopaliku poliit- ja ärikultuuriga riikide hulka, mille seast oleme aastate jooksul valu ja vaevaga välja murdnud. See on eriti irooniline põhjusel, et Ilves ise on presidendiaastate jooksul rõhutanud Eesti kuulumist arenenud läänelike demokraatiate hulka. Juba on asja asunud uurima ka Euroopa Komisjon, varsti kajab vastu kogu ilmas. Ilvese kaasuse teine, samal määral halb mõju on siseriiklik – see õõnestab meie endi usaldust Eesti riigi ja tema ametkondades suhtes.
  Nii EASi praeguse juhi Hanno Tombergi kui ka tollase juhi Maria Alajõe põhjendused Ilvesele antud eeliste kohta üksnes süvendavad ühiskonnas arusaamist, et 2012 EASis langetatud otsus on korruptiivne, eetiliselt läbi ja läbi mäda. On ühtlasi küsitav, kas see on ikkagi jokk. Isegi kui valitsuse määrus, millele EAS viitab, on õiguspärane, ei pruugi seda olla EASi tõlgendus. Praegu teada oleva põhjal saab väita, et Ilvese talu asjus langetati pretsedenditu otsus selle pärast, et tegemist oli riigipeaga. Kõik teised tingimusi mitte täitnud ettevõtted on pidanud toetuse tagasi maksma täismahus. Muud „erakorralised“ asjaolud, näiteks „ootamatu“ presidendikssaamine ja abielulahutus, aitavad lihtsalt põhjendusi vahtu lüüa.
  Ilves ei räägi ilmselt tõtt
  Toomas Hendrik Ilves ei räägi ilmselt tõtt, kui ütleb, et sai EASi 2012 otsusest teada alles pärast presidendiametist lahkumist. Selle kaudne tõend on Maria Alajõe ERRile antud kommentaar, millest ilmneb, et kui Ilves sai 2011 teist korda presidendiks, algasid EASi ja Ilvese meeskonna vahel tõsised arupidamised, mida teha. Ei ole lihtsalt usutav, et Ilves sellest midagi ei teadnud. Teiseks, Toomas Hendrik Ilvese Facebookis antud selgitus näitab kõike Ermamaaga seotut kui tema ekskaasa Evelin Ilvese ettevõtmist. See on samuti eksitav. Juba Ermamaa 2007. aasta aruandest ilmneb, et Toomas Hendrik Ilves oli juhatuse liikme abikaasana ettevõtmisse paigutanud 428 120 krooni (umbes 27 360 eurot).
  Isegi trikimees Jürgen Veber lubas ebasihipäraselt kasutatud toetuse EASile nurisemata tagasi maksta. Toomas Hendrik Ilves, palun, tehke sama. Tehke seda kohe, sest meil on teie pärast kõrvetavalt piinlik.
  Tõsi, summa on suur. Te olete ise niigi Nordeale võlgu 129 314 (viimase majanduslike huvide deklaratsiooni järgi) eurot ning OÜl Ermamaa on 122 000 euro suurune kohustus krediidiasutuste ees (2015 majandusaasta aruande järgi). Võib-olla peaksite nüüd kaaluma neid lahendusi, mida kaaluvad nn tavalised inimesed (Teie sõnastuses: vabad inimesed), kui sellisesse olukorda satuvad? Eraisiku laen? Ärma müük, natuke tagasihoidlikumad elamistingimused? Lühem ja odavam puhkus?
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Kaamose tegevjuht: Lätis (veel) buumi ei ole
Läti kinnisvaraturu viimaste aastate kasvutempo pole küll selline nagu Eestis, aga see-eest tugeva kasvupotentsiaaliga, nendib kolm aastat lõunanaabrite turul tegutsenud Kaamos Kinnisvara värske tegevjuht Taimo Murer.
Läti kinnisvaraturu viimaste aastate kasvutempo pole küll selline nagu Eestis, aga see-eest tugeva kasvupotentsiaaliga, nendib kolm aastat lõunanaabrite turul tegutsenud Kaamos Kinnisvara värske tegevjuht Taimo Murer.
Ekspress Grupp pikendas finantsjuhi volitusi
Ekspress Grupi nõukogu otsusega pikendati juhatuse liikme ning finantsjuhi Signe Kukini volitusi kuni 2024. aasta lõpuni, teatas ettevõte börsile.
Ekspress Grupi nõukogu otsusega pikendati juhatuse liikme ning finantsjuhi Signe Kukini volitusi kuni 2024. aasta lõpuni, teatas ettevõte börsile.
Circle K Eesti peadirektor Kai Realo läheb Ragn-Sellsi juhtima Kai Realo intervjuus: otsus küpses kaua, palgas ei kaota
16 aastat Statoilis ja Circle K-s töötanud ning neist viimased üheksa aastat ettevõtte juhatuse liikme ja peadirektori ülesandeid täitnud Kai Realo lahkub augustis ametist. Realo liigub edasi Ragn-Sells Eestisse, kus alustab tööd juhatuse esimehena.
16 aastat Statoilis ja Circle K-s töötanud ning neist viimased üheksa aastat ettevõtte juhatuse liikme ja peadirektori ülesandeid täitnud Kai Realo lahkub augustis ametist. Realo liigub edasi Ragn-Sells Eestisse, kus alustab tööd juhatuse esimehena.
7 asja, mida tuleks oma CVs kohe muuta
Kui tihti kuuldakse soovitusi, mida tasub lisada oma CVsse, siis harva mainitakse, mis tasub välja jätta, vahendab CNBC.
Kui tihti kuuldakse soovitusi, mida tasub lisada oma CVsse, siis harva mainitakse, mis tasub välja jätta, vahendab CNBC.