Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ükssarvikutega kappav Taxify sai täiskasvanuks

  Foto: Anti Veermaa

  Saksa autotootja Daimler AG tuleb koos Taxify ükssarvikute sekka viinud investeeringuga ka ettevõtte juhatusse.

  Taxify – Eestis 2013. aastal toona 19aastase Markus Villigu poolt loodud taksoäpp – teatas sel nädalal, et on kaasanud investeeringutena 175 miljonit dollarit ning tõusnud üle miljardi dollarise turuväärtusega ettevõtete sekka.
  Kõigest viie aastaga on Taxify tõestanud, et kui on hea idee ja pealehakkamist, siis tulevad ka pühendunud töötajad ja varakad investorid. Ning kõigest viie tormilise arenguaastaga on see tehnoloogiaidu jätnud seljataha mässulise teismeliseea ning sisenenud täiskasvanute argisesse ärimaailma.
  Taxify sai tuule tiibadesse EASi ellukutsutud ettevõtluskonkursil Ajujaht, mille publiku lemmiku tiitli takso tellimise äpp 2014. aastal võitis. Teleekraanil kogutud tuntus tõi ka esimesed suuremad investeeringud. Taxify lubas revolutsiooni taksonduses, vastandudes mässulise uustulnukana traditsioonilistele ärimudelitele.
  Hüvasti muretu noorus
  Täna tegutseb Taxify enam kui 25 riigis üle maailma, pakub tööd enam kui 500 000 sõidukijuhile ning teenust enam kui 10 miljonile kliendile. Täna ei ole Taxify enam teismeline, täiskasvanuikka jõudmisest annab märku ka viimases ringis kaasatud kapital, mis pärineb vägagi traditsioonilisest autotööstusest. Mercedeste tootja Daimler AG toob lisaks rahale kaasa ärikompetentsi ning asub ka Taxify juhatusse. Ilmselt ei ole konservatiivsetel sakslastel siiski põhjust ettevõtte juhtimisse oluliselt sekkuda, sest vaatamata uuenduslikule tegevusvaldkonnale on Taxify käitunud ka noorukina mõistlikult ja liigselt riskimata.
  Taxify asutajad on korduvalt kinnitanud, et nende eesmärk ei ole olla uutel turgudel esimene sõidujagamisteenuse pakkuja. Pigem lastakse suuremal Uberil vajalikud õiguslikud võitlused ära võidelda ja bürokraatiast läbi närida ning tullakse seejärel lihtsalt parema ja odavama teenusega konkurentsi pakkuma. Väga mõistlik ja täiskasvanulik lähenemine.
  Tegelikult ei ole see muidugi esimene kord, mil saksa autotöösturid Taxify vastu huvi tunnevad – mõned aastad tagasi oli Daimler samuti investeerimisest huvitatud eesmärgiga ettevõte pikapeale välja osta. Toona aga tehinguni ei jõutud ning praegu on Markus Villigu kinnitusel laias laastus umbes pool ettevõttest asutajate ja tiimi kontrolli all ja pool erinevatel investoritel. Kaasatud raha toel on Taxifyl plaanis oma tegevust veelgi laiendada. „Kogu meie tiimi jaoks on see kõik alles algus,“ kinnitas Villig Äripäeva raadiole intervjuud andes.
  Unistus ükssarvikutest
  Enne Taxifyd on Eesti idufirmadest jõudnud ükssarviku staatusesse Skype, Playtech ja TransferWise – ning kuigi nad kõik on alguse saanud senistele ärimudelitele vastandumisest, on koos ettevõtete kasvuga muutunud paratamatuks ka koostöö seniste turuosalistega. Kapitali lisandudes on mässumeelsetest noorukitest saanud lipsustatud täiskasvanud.
  Küllap on paratamatu, et ettevõtte arenedes tuleb teha kompromisse ja mõnest unistusest mõne teise nimel ka loobuda. See käib täiskasvanuks saamise ja vastutuse võtmise juurde. Kuid alustada võiks ikka suurelt ja julgelt unistades, mitte mõne töötajaga väikefirmas rahulolevalt tiksudes. Ükssarvikutega koos kappama jõuavad üksnes need, kes julgevad suurelt unistada ning suudavad lisaks endale ka teisi veenda, et unistusi on võimalik teoks teha.
 • Hetkel kuum

Portfellihaldus 20 aastat investeerimiskogemust

Olulisemad lood

Liis Elmik: oleme kõike vähem ostnud peale ravimite
Selle aasta kümne kuuga eestlased ostnud vähem kõiki kaupu peale ravimite ja peale detsembri ostupidu tuleb ilmselt mitu kuud vaikust, leiab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Selle aasta kümne kuuga eestlased ostnud vähem kõiki kaupu peale ravimite ja peale detsembri ostupidu tuleb ilmselt mitu kuud vaikust, leiab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Wall Street kõikus tulevaste intressikärbete udupeenes lootuses
Wall Streeti suured indeksid sulgusid kolmapäeval erisuunaliselt: S&P 500 langes pisut -0,09%, Dow 30 tõusis veidi +0,04% ning Nasdaq taandus -0,16%. Põhjus oli selles, et Föderaalreservi tippametnik ainult vihjas, nagu oleks keskpank intressimäärade tõusuga ühel pool ning avab ukse võimalikule intressikärpele.
Wall Streeti suured indeksid sulgusid kolmapäeval erisuunaliselt: S&P 500 langes pisut -0,09%, Dow 30 tõusis veidi +0,04% ning Nasdaq taandus -0,16%. Põhjus oli selles, et Föderaalreservi tippametnik ainult vihjas, nagu oleks keskpank intressimäärade tõusuga ühel pool ning avab ukse võimalikule intressikärpele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Juustukuningate lugu: äri võimalikkusest naise ja emaga
Kolleegid, äripartnerid, abikaasad ja lapsevanemad Liisu ja Robert Miller tegutsevad igas rollis ja valdkonnas ööpäev läbi koos. Kui Roberti vanemad tegid Liisule ettepaneku pereettevõttes tööle hakata, ütles Liisu enda sõnul kohe ära, et tema ei ole hull. Kui üks hetk lõpetati selle töökoha pakkumine, siis tundis ta, et ikkagi sooviks pereettevõttesse panustada, ja on siiani selle otsuse üle õnnelik.
Kolleegid, äripartnerid, abikaasad ja lapsevanemad Liisu ja Robert Miller tegutsevad igas rollis ja valdkonnas ööpäev läbi koos. Kui Roberti vanemad tegid Liisule ettepaneku pereettevõttes tööle hakata, ütles Liisu enda sõnul kohe ära, et tema ei ole hull. Kui üks hetk lõpetati selle töökoha pakkumine, siis tundis ta, et ikkagi sooviks pereettevõttesse panustada, ja on siiani selle otsuse üle õnnelik.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kinnisvaragasell kasvab "sõbralikult": taunime kahanemist
Kinnisvarasektori gasellfirmade ehk kiiret kasvu näidanud ettevõtete omanikud tunnistavad, et hoog on turumuutuste tõttu küll raugenud, kuid varasemast kehvem tulemus ei tule kõne allagi.
Kinnisvarasektori gasellfirmade ehk kiiret kasvu näidanud ettevõtete omanikud tunnistavad, et hoog on turumuutuste tõttu küll raugenud, kuid varasemast kehvem tulemus ei tule kõne allagi.
Eesti kõige edukam firma lõikab kasu Infortari börsileminekust
Omanikfirma ehk Infortari börsileminek avab Eesti Gaasile mõningaid uksi, sõnas tänavu edukaimaks ettevõtteks tunnistatud Eesti Gaasi juht Margus Kaasik.
Omanikfirma ehk Infortari börsileminek avab Eesti Gaasile mõningaid uksi, sõnas tänavu edukaimaks ettevõtteks tunnistatud Eesti Gaasi juht Margus Kaasik.
Kõige rohelisem ettevõte: „Viis aastat kestnud pingutused olid väärt seda“
Me oleme liiga väiksed tegijad, et olla kõige rohelisem ettevõte, leidis enne tunnustuse saamist kõige roheinspireerivama ettevõtte kategoorias esikoha saavutanud festivalikorraldaja I Land Sound Festuval OÜ jätkusuutlikkuse valdkonna juht Kadi Aguraijuja.
Me oleme liiga väiksed tegijad, et olla kõige rohelisem ettevõte, leidis enne tunnustuse saamist kõige roheinspireerivama ettevõtte kategoorias esikoha saavutanud festivalikorraldaja I Land Sound Festuval OÜ jätkusuutlikkuse valdkonna juht Kadi Aguraijuja.
Auto|Piloot. Nelja erinevas kastmes Lamborghiniga Itaalia teedel – jää hüvasti, mootorite Heino Eller Eksklusiiv!
Kaks pikka sõidupäeva. Sadu kilomeetreid mööda kuulsa Mootorite Oru teid. Kõik praegused Lamborghini Huracani versioonid – jah, ka Sterrato ja STO. Ning muidugi see hääl ...
Kaks pikka sõidupäeva. Sadu kilomeetreid mööda kuulsa Mootorite Oru teid. Kõik praegused Lamborghini Huracani versioonid – jah, ka Sterrato ja STO. Ning muidugi see hääl ...
OECD kuulutab Eestile järgmisel aastal kehvemat käekäiku kui teised
Eesti majanduskasv jääb järgmisel aastal kiduraks, sest tööturg võtab suuna halvemuse poole, hoiatab OECD.
Eesti majanduskasv jääb järgmisel aastal kiduraks, sest tööturg võtab suuna halvemuse poole, hoiatab OECD.
Raadiohommikus: Infortari aktsionär Aivar Sõerd hindab prospekti
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis kuuleb intervjuusid ja arvamusi Infortari prospekti, jaekaubanduse käekäigu ning palgaläbirääkimiste teemadel.
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis kuuleb intervjuusid ja arvamusi Infortari prospekti, jaekaubanduse käekäigu ning palgaläbirääkimiste teemadel.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.