19 november 2016
Jaga lugu:
Kasulik
Ainult tellijale

Ära suhtu kergekäeliselt ettevõtte põhikirja koostamisse

Havi Logistcs OÜ tegevjuht Roger ­Allas nentis, et nende põhikiri on üldsõnaline, kuid selle kõrval on täpsem sisemist korda reguleeriv dokument.
Havi Logistcs OÜ tegevjuht Roger ­Allas nentis, et nende põhikiri on üldsõnaline, kuid selle kõrval on täpsem sisemist korda reguleeriv dokument.   Foto: Andras Kralla

Põhikirja koostamisel ära lähtu ainult etteantud mallist, vaid mõtle ka oma ettevõtte vajadustele ja tulevikule.

Põhikiri – kellele seda veel vaja on? On ka niimoodi küsitud firma loomisel, teavad rääkida need, kes loomisprotsessiga oma ameti tõttu kokku puutuvad. On olemas hea äriidee, toode, teenus ja suur tahe alustada tegevust. Ainus, millele mõtlemine on jäänud tagaplaanile, on just seesama põhikiri, milleta ei saa kuidagi.

Ettevõtte asutamine ei ole kunagi olnud nii lihtne kui nüüd – on vaja ainult ID-kaarti ja internetiühendust. Piisab ettevõtjaportaali sisenemisest ja avalduse ning asutamisdokumentide allkirjastamisest. Kui ettevõtet asutab üks isik, on protseduur lihtsam – tuleb koostada lihtsalt asutamisotsus ja põhikiri. Kui asutajaid on mitu, peavad nad omavahel kokku leppima asutamislepingu tingimused, mis on ka põhikirja osa.

Nii mõnigi kord koostatakse põhikiri formaalselt, äriregistris süsteemi etteantud kohustuslikke punkte täites. Ernst & Young Baltic ASi jurist Elis Prangli tõdes, et on neid, kes ei ava põhikirja hiljem enam kunagi.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt