9. november 2011 kell 11:33

Reaalsus ei ole aktsiaturgudele kohale jõudnud

Viimaste kuude jooksul on majanduskasvu prognoose märkimisväärselt kärbitud. Näiteks USA järgmise aasta SKP kasvu väljavaateid on langetatud 2,9 protsendilt 2 protsendile ja eurotsooni oma 1,6 protsendilt 0,7 protsendile. Seega eurotsoonis on majanduskasvu ootusi kärbitud üle poole ja USAs kolmandiku võrra, leiab Mandatum Life Baltikumi Varahalduse juht Paul Lukka.

Sama ei saa aga öelda ettevõtete järgmise aasta kasumiootuste kohta, eriti mis puudutab USA ettevõtteid. USA ettevõtete järgmise aasta kasumiprognoose on kärbitud kõigest 2%, kuid praeguses majanduskeskkonnas on raske näha, kuidas võiksid realiseeruda USA ettevõtetele pandud optimistlikud 12protsendilised kasumi kasvu ootused 2012. aastal ning samaväärne kasumite kasv ka 2013. aastal.

Neid ootusi ei toeta kahanenud kasvuväljavaated ning samuti ei ole oodata tuge ka kasumimarginaalide paranemisest, mis juba praegu on kõrgendatud tasemetel. Näiteks on keskmine ärikasumi marginaal USAs olnud viimase 10 aasta jooksul 12% juures. Nüüd ootavad turuosalised, et marginaalid tõusevad järgmisel aastal 14,8% ja 2013. aastal 15,3% tasemele (S&P 500).

Tundub, et majanduskasvu aeglustumine ei ole veel jõudnud analüütikute koostatud ettevõtete kasumiprognoosidesse. Kasumiprognooside muutus võib tulla väga kiirelt ja see võib olla ulatuslik, näiteks 2008. aastal langetati 4 kuuga kasumiprognoose 30-40%. Tookord kukkusid S&P 500 ettevõtete kasumiprognoosid 100 dollarilt 60-le. Praegu oodatakse S&P 500 ettevõtete puhul 105dollarist kasumit 2012. aastaks. Märkimisväärne kasumiprognooside alandamine avaldaks mõju aktsiate väärtustasemetele, mis tunduvad praegu madalad.

Autor: Birjo Must, Paul Lukka

Hetkel kuum