• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Reaalsus ei ole aktsiaturgudele kohale jõudnud

  Viimaste kuude jooksul on majanduskasvu prognoose märkimisväärselt kärbitud. Näiteks USA järgmise aasta SKP kasvu väljavaateid on langetatud 2,9 protsendilt 2 protsendile ja eurotsooni oma 1,6 protsendilt 0,7 protsendile. Seega eurotsoonis on majanduskasvu ootusi kärbitud üle poole ja USAs kolmandiku võrra, leiab Mandatum Life Baltikumi Varahalduse juht Paul Lukka.

  Sama ei saa aga öelda ettevõtete järgmise aasta kasumiootuste kohta, eriti mis puudutab USA ettevõtteid. USA ettevõtete järgmise aasta kasumiprognoose on kärbitud kõigest 2%, kuid praeguses majanduskeskkonnas on raske näha, kuidas võiksid realiseeruda USA ettevõtetele pandud optimistlikud 12protsendilised kasumi kasvu ootused 2012. aastal ning samaväärne kasumite kasv ka 2013. aastal.
  Neid ootusi ei toeta kahanenud kasvuväljavaated ning samuti ei ole oodata tuge ka kasumimarginaalide paranemisest, mis juba praegu on kõrgendatud tasemetel. Näiteks on keskmine ärikasumi marginaal USAs olnud viimase 10 aasta jooksul 12% juures. Nüüd ootavad turuosalised, et marginaalid tõusevad järgmisel aastal 14,8% ja 2013. aastal 15,3% tasemele (S&P 500).
  Tundub, et majanduskasvu aeglustumine ei ole veel jõudnud analüütikute koostatud ettevõtete kasumiprognoosidesse. Kasumiprognooside muutus võib tulla väga kiirelt ja see võib olla ulatuslik, näiteks 2008. aastal langetati 4 kuuga kasumiprognoose 30-40%. Tookord kukkusid S&P 500 ettevõtete kasumiprognoosid 100 dollarilt 60-le. Praegu oodatakse S&P 500 ettevõtete puhul 105dollarist kasumit 2012. aastaks. Märkimisväärne kasumiprognooside alandamine avaldaks mõju aktsiate väärtustasemetele, mis tunduvad praegu madalad.
  Autor: Birjo Must, Paul Lukka
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

TalTechi teadur: süsinikdioksiid tuleb kinni püüda
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Tallinna börs meelitab mind kohviaroomiga
Investorid kolmeeuroseid kohve iga päev pigem ei tarbi, aga see ei tähenda, et sama raha eest kohvimaailma panustada ei võiks. Tänasest on võimalik märkida Eesti kohvifirma OA Coffee aktsiaid ja ei tea, kas sihilikult või mitte, aga ühe aktsia hinnaks on 3,3 eurot, mis on umbes sama, kui osta üks tass kohvi mis tahes kohvikus. Seega tekib mul küsimus, kumb on kasulikum rahapaigutus.
Investorid kolmeeuroseid kohve iga päev pigem ei tarbi, aga see ei tähenda, et sama raha eest kohvimaailma panustada ei võiks. Tänasest on võimalik märkida Eesti kohvifirma OA Coffee aktsiaid ja ei tea, kas sihilikult või mitte, aga ühe aktsia hinnaks on 3,3 eurot, mis on umbes sama, kui osta üks tass kohvi mis tahes kohvikus. Seega tekib mul küsimus, kumb on kasulikum rahapaigutus.
Raadiohommikus: uue riskifondi miljonid, meelerahu ja politseinikud allilmas
Neljapäevases hommikuprogrammis teeme juttu endiste politseinike üllatavatest sidemetest allilmaga, mis paljastusid sajandi maffiaprotsessil. Osadest neist saate Äripäevast lugeda juba täna õhtul, osadest neljapäeva hommikul.
Neljapäevases hommikuprogrammis teeme juttu endiste politseinike üllatavatest sidemetest allilmaga, mis paljastusid sajandi maffiaprotsessil. Osadest neist saate Äripäevast lugeda juba täna õhtul, osadest neljapäeva hommikul.
Raadiohommikus: kust tuleb töökius ning kuidas peab maitsema veganpihv?
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägitakse töökiusamisest, veganpihvidest ja lühirendiautode äri toimimisest raskete ilmaolude korral.
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägitakse töökiusamisest, veganpihvidest ja lühirendiautode äri toimimisest raskete ilmaolude korral.