ÄP: Halvad uudised kahjuks kaalukamad

1185-aripaev 29. november 2011, 06:55

Peaminister Andrus Ansip põhjendas töötuskindlustusmaksemäära mittealandamist eelseisva majanduskriisi ohuga. Samas põhjendas peaminister hiljuti 2012. a optimistlikku riigieelarvet peatse majandustõusuga.

Äripäeva arvates võiks üks riigijuht tulevikust kõneledes ühtlast joont hoida. Ei ole ju tõsiseltvõetav, kui üht otsust põhjendame pessimismi, teist aga optimismiga. Ning kui just uutele teadmistele toetudes uutele seisukohtadele asub, võiks vanad tegemised üle vaadata. Et kui Ansip nüüd räägib, et Euroopat ähvardab oht, võiks tuleva aasta riigieelarvesse vajalikud muudatused täna sisse viia.
Arusaadav on soov kõigile meeldida. Ning ega prognoosides täppisteadust ju polegi - numbrid on mitmeti tõlgendatavad. Vaadakem lähemalt. Optimismi peaks süstima järgmised märgid, mis viitavad, et majanduskriis hakkab Eestis läbi saama. Näiteks saavutas Eesti septembris viimase paarikümne aasta suurima, 150 miljoni euro suuruse jooksevkonto ülejäägi, mis näitab, et oleme tarbimishullusest üle saanud, teenime tulu ekspordist ning oleme hästi ettevalmistunud ka eurotsooni majanduskasvu aeglustumiseks.
Samuti püstitab hoiuste maht aina üha uusi rekordeid. Laenumaht aga väheneb, mis tähendab, et võlgu kulutamine on vähenemas ja inimestel on üha enam vaba raha.

Tugev eksport. Ehkki ekspordikasv näitab aeglustumise märke, püsib ta endiselt tugevalt vundamendil.
Tööga hõivatute hinnanguline arv kasvas III kvartalis 4,2%, mullusega võrreldes koguni 8,6%. Kokku oli meil III kvartalis 628 000 tööga hõivatud inimest - see on tase, mis jääb alla vaid buumiaastate tipule. Hõive kasv oli sedavõrd võimas, et  tõenäoliselt ületas tööjõukulude kasv esmakordselt pärast pea kaht aastat tööjõu tootlikkuse kasvu.
11 kvartalit järjest langenud reaalpalk jõudis tänavu kolmandas kvartalis lõpuks plusspoolele, reaalpalk kerkis statistikaameti andmeil mullusega võrreldes 1,2%.
Ka kinnisvaratehingute arv ja tehingute väärtus näitab kasvu, sama tendents on tabanud ehitusmeeste palku ja ehitushinnaindeksit. Vähemalt Tallinn on taas kraanadega täitumas. Veel märke - alles hiljuti kirjutasime, et Eesti toiduainetööstus elas kriisi üle kasumiga. Ja, et uute autode läbimüük teeb rekordeid. Samuti on mitmed jaekaubandusettevõtjad avaldanud lootust, et tänavune jõulumüük tuleb mullusest oluliselt parem.

Pessimismi peaks lisama aga tõik, et samal ajal räägivad uudised mujalt Euroopast teist keelt. Eurot tabab piltlikult öeldes šokk šoki järel, võlakriisi langeb riike nagu loogu…
Rääkimata aina uuesti ja uuesti üles kerkivaist Nostradamuse ennustustest või õõva tekitavad jutud aastast 2012 vanade maiade kalendris. Niisiis, ehkki häid uudiseid ja numbreid on halbadest kuhjaga enam, on halvad kaalukamad. Ning kui meie siin tunneme, et oleme kriisi üle elanud ning sellest õppustki võtnud, sellega järgmisteks kriisideks täiesti valmis, võib ülejäänud Euroopat tabav vapustus meilegi saatuslikult mõjuda. Kaob me eksportturg, kaovad investeeringud. Väikese ja avatud majanduse võlud ja valud. Seega, Äripäeva arvates oleks riigijuhtidel siiski aeg riigi tuleva aasta kulud-tulud üle vaadata. Lähtudes eeldusest, et ega see õhk enne klaariks lähe, kui korralik pauk käinud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. November 2011, 16:50
Otsi:

Ava täpsem otsing