Eesti turvas aitab Euroopas toota 200 miljardit toidukorda aastas

    Turbatootmist käsitlevas saates "Rohepöörde praktikud" selgub, et Eestist kaevandatud turvas jõuab koguni 120 riiki üle maailma ning seda jätkub meil kaevandamiseks aastasadadeks.

    Saatekülalised on Turbaliidu endine tegevjuht ja praegu nõunik Erki Niitlaan, TalTechi pinnakattegeoloog vanemteadur Leeli Amon ja turbatootja Greenworld juhtuse esimees Jüri Tiidermann. Saates selgitatakse, miks ei ole õige turba süsinikuheitmete arvutusmetoodikas lähtuda 30 aastat tagasi kehtinud olukorrast, kus turvast kasutati vaid briketi tootmiseks, sest seda tänaseks enam peaaegu et ei toimu.

    Peamine turba kasutusvaldkond on toidusektor ja veidi ka haljastus, kuid Leeli Amoni sõnul on turba kasutusvaldkond ja selle tulevikupotensiaal oluliselt laiem. Näiteks turbast toodetud biosöe abil saab toota superkondensaatoreid, patareisid ja kütuseelemente. Teadlased arendavad välja ka täiesti pöördelist nanoosakeste tehnoloogiat, millel on äärmiselt lai kasutusvaldkond nagu näiteks biomeditsiinis, meditsiinidiagnostikas.

    Samuti selgub, miks kompostmuld toidutootmiseks vajalikku kogust ära ei kata ja selgitatakse kas see sisalduvate plastosakeste tõttu laiemaks toidutootmiseks üldse kõlbab. Hea uudis on aga see, et turvast jagub meil mitmeteks aastasadadeks ja maailma turbavarusid aastatuhandeteks. 

    Saadet juhib Rein Pärn.

    Saadet toetab Evecon.

    Fotol vasakult: Erki Niitlaan, Leeli Amon ja Jüri Tiidermann. Allikas: Äripäev

    • Rohepöörde praktikud
    • 23.11.2023
    KIIRUS:
    Eesti turvas aitab Euroopas toota 200 miljardit toidukorda aastas
  • Hetkel kuum