• Jaga lugu:

  Artem Umanets RIA.com Marketplaces’st: Eluaseme hinnatõus pole lihtsalt „seebimull“

  Eluaseme hinnad kasvavad kõigis Balti riikides. Ukrainas äri ajava ning kinnisvaraeksperdina tegutseva Eesti IT-ettevõtte RIA.com Marketplaces juhatuse esimehe sõnul tõusevad hinnad ka jätkuvalt. Millistes riikides on hinnatõus kõige suurem olnud? Millised on hirmud tuleviku ees? Ja kas tasub oodata „seebimulli“ lõhkemist?

  Võrreldes 2020. aasta esimese kvartaliga tõusid Eesti eluasemehinnad 2021. aasta samal perioodil 6,6%. Lätis on see näitaja peaaegu kolm korda madalam - 2,8%. Suurim kasv Euroopa riikide seas oli aga Leedus. Seal näitas hinnatõusu näitaja rekordväärtust 12%. Üldiselt ulatus Euroopa hinnatõus 6,1%, mis on alates 2006. aastast rekordkasv.
  Mis toimub Eesti elamispindade müügiga?
  Eesti ettevõtte RIA.com Marketplaces analüütikud (tuntud oma nr 1 Ukraina kinnisvara müügi veebilehe DOM.RIA.com poolest) analüüsisid Eesti elamispindade hulka.
  Maa-ameti andmetel teostati 2021. aasta teises kvartalis Eesti turul ligi 16,4 tuhat ostu-müügitehingut, millega püstitati uus kvartali rekord - 1,43 miljardit eurot.
  Korteriomandiga tehti 7816 ostu-müügitehingut. Nende koguväärtus ületas 600 miljonit eurot, mis on ligi 80% rohkem kui aasta tagasi ja ligi 11% rohkem kui eelmises kvartalis.
  Aga mis toimub hindadega?
  Eesti Maa-ameti viimaste andmete kohaselt maksis teises kvartalis uus kahetoaline Tallinna korter keskmiselt umbes 139 000 eurot ehk 3000 eurot ruutmeetri kohta. Järelturul oli kahetoalise korteri keskmine hind ligi 97 000 eurot ehk 2045 eurot ruutmeetri kohta. Mõned kõige kallimad korterid müüdi kesklinnas, kõige soodsamad aga Lasnamäe piirkonnas.
  Võrreldes eelmise kvartaliga tõusis korterelamute hinnaindeks 3,4%, hoonestamata maa hinnaindeks 8,8% ja ehitusaluse maa hinnaindeks ligi 23%.
  „See võib olla seebimull. Aga vaevalt“
  Artem Umanets Tallinna börsile peagi sisenevast edukast Eesti ettevõttest RIA.com Marketplaces ütleb, et paljudes Euroopa riikides kasvavad kinnisvaraturud kiires tempos. Kuid tema arvates ei tähenda see, et turud kriisi ootaksid.
  — Koroonaviiruse pandeemia sundis paljusid inimesi eelmisel aastal oma kinnisvara ostu edasi lükkama ja raha alles hoidma. Nagu ma eelmisel aastal oma analüütilistes ülevaadetes eeldasin, tuleb Eesti ja teiste Euroopa riikide kinnisvaraturg aasta lõpuks kriisist välja. Nii juhtuski. Nüüd aga vaidlevad paljud analüütikud, kas meid kõiki ootab siiski ees nn „seebimull“. Selleks on alati võimalus. Kuid minu arvates pole vaja karta, — ütleb Artem Umanets —Tasub selgitada, et kinnisvarahindade tõus ei tähenda iseenesest, et meid ootab ees uus kriis. Miks? Kinnisvarahindade tõusu võib seostada inimeste maksevõime moodustava elanike sissetulekute kasvuga. Ja siin peab tõsisemalt kõiki andmeid analüüsima: alates turul olevate eluasemete arvust kuni turu muutusteni. Oht võib tulla pankadest ja krediidisektorist, kui hinnatõusu rahastatakse laenatud rahast.
  Kuidas järjekordset „seebimulli“ vältida? Artem Umanets vastab:
  — „Seebimull“ võib ilmneda eranditult igas riigis. Hetkel on Eestis ostu-müügi buum. Kuid ei tohi unustada, et inimestel oli raha, arendajatel olid elamispinnad ja ehitus toimus. Paljud Ukrainast ja teistest riikidest pärit inimesed on tulnud Eestisse tööle ning nad peavad kusagil elama. Ja soetatud eluaset kasutatakse väljaüürimiseks. Kuid võimalik on ka spekulatiivne mull juhul, kui eestlased ostavad eluaseme eesmärgiga müüa see suurem hinnaga edasi, aga mitte isiklikuks elamiseks. Ja seda turul toimub, — ütleb Artem Umanets. — Paljudes maailma riikides juba reageeritakse elanikkonna sellisele tegevusele. Pangad näevad ette rangemaid laenureegleid, riik kehtestab teatud perioodil mitme müügi puhul kõrgemad maksud või kehtestab isegi tühjade majade maksu. Aga minu arvates on Eestis „seebimulli“ tõenäosus jutu tasemel. Kuid riik peab ikkagi kõiki neid küsimusi kontrollima.

  Ettevõttest RIA.com Marketplace

  Juba teist aastat on RIA.com Marketplaces Gaselli TOP reitingus kui üks kiiremini Eestis kasvavaid ettevõtteid.

  AIM Grupi 2019. aasta Global Classified Annual Report aastaaruande kohaselt on RIA.com Marketplaces OÜ maailmas 23. kohal. Ettevõte asub sõltumatute portaalide seas maailmas viiendal kohal.

  Rahvusvaheline krediidiinfo ettevõte AS Creditinfo Eesti andis sel aastal omakorda Eesti ettevõttele RIA.com Marketplaces OÜ auhinna „Edukas Eesti Ettevõte 2015-2020“.

  Samuti väärib märkimist, et alates 2018. aastast on ettevõte Eesti E-Kaubanduse Liidu liige ning alates 2020. aastast kuulub ka Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liitu.

  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tallinna börs pani nädalale rohelise punkti
Kõik kolm Balti börsi lõpetasid nädala plusspoolel; enim tõusis Tallinna indeks.
Kõik kolm Balti börsi lõpetasid nädala plusspoolel; enim tõusis Tallinna indeks.
Tahe Outdoors suurendas kahjumit
Spordivarustuse tootja Tahe Outdoors kasvatas läinud aastal küll käivet, ent samas paisus ka kahjum.
Spordivarustuse tootja Tahe Outdoors kasvatas läinud aastal küll käivet, ent samas paisus ka kahjum.
20 aastat Elisat juhtinud Sami Seppänen lahkub ametist Lisatud Seppäneni kommentaar!
Elisa Eesti AS tegevjuhi ja juhatuse esimehena alustas 1. detsembril 2021 Andrus Hiiepuu. Teatepulga andis Hiiepuule üle Sami Seppänen, kes on Elisat juhtinud üle 20 aasta.
Elisa Eesti AS tegevjuhi ja juhatuse esimehena alustas 1. detsembril 2021 Andrus Hiiepuu. Teatepulga andis Hiiepuule üle Sami Seppänen, kes on Elisat juhtinud üle 20 aasta.