Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Talv tuleb, vesi kinni

    Kui bassein on kupli all ja vett soojendab soojuspump, on võimalik basseini kasutada aasta ringi.Foto: Garniis OÜ

    Või kas saab ka teisiti? Tundub, et saab – märksõnadeks soojuspump, paviljon, külmapidav materjal.

    Vali õige suurusega bassein

    Enne otsustamist küsi endalt:

    Kellele bassein on mõeldud? Ujumiseks on vaja suuremat basseini kui suplemiseks.

    Kui pikalt saab basseini kasutada? Ühel suvel, aasta ringi, mitu aastat – sellest sõltub materjalivalik ja näiteks soojustus.

    Kuidas basseini puhastatakse? Basseinirobot ei kuluta inimese aega, kuid see ka maksab rohkem.

    Kuidas basseini ilma eest kaitstakse? Basseinikatteks saab valida lihtsama kokkurullitava kilekatte või paviljonitüüpi talveaia.

    “Kui inimene on neli autot, helikopteri ja kaks kaatrit ära ostnud ja suuremaid televiisoreid veel ei toodeta, siis võiks olla basseini ost loogiline jätk, et oma elujärge parandada läbi tervisespordi,” ütleb Garniis OÜ juht Guido Soodla naljaga pooleks. Vesi karastab ning hoolitseb keha ja meele eest. Soodla hinnangul on basseinid koduaias kindlasti tõusev trend, kirjutab 12. oktoobril ilmuv Äripäeva erileht Oma Maja.
    Kui palju Eesti kliimas õigupoolest õuebasseini kasutada saab, on üks põhiküsimusi, mis basseiniostuga kaasas käib. Kui enamik tavalisi basseine tuleb talveks veest tühjendada, siis on olemas ka teine võimalus. Soodla sõnul on näiteks polüpropüleenist valmisbasseinid sellised, kuhu võib jää sisse ära külmuda. “See on lollikindel toode, kardab ainult kirvest ja uiske,” sõnab ta.
    Basseinitehnika OÜ juhataja Priit Nõmmeotsa sõnul on põhimõtteliselt kolme tüüpi basseine: lihtsalt monteeritavad kokkupandavad basseinid, valmiskorpusega basseinid (polüpropüleenist või klaasplastist) või siis kivikehandiga ja seest kiletatud basseinid. Esimesed neist on Nõmmeotsa kinnitusel kindlasti ainult suvel kasutatavad, teise ja kolmanda tüübi basseine saaks teatava ettevalmistuse korral kasutada ka talvel.

    Kuidas talvel oma basseini kohelda?

    Kuna valdavat osa õuebasseine talvel siiski ei kasutata, on vaja basseinid talveks konserveerida. Neid viise on Basseinitehnika OÜ juhataja Priit Nõmmeotsa sõnul mitmeid: vesi jääb talveks sisse ja ringlusse, vesi jääb osaliselt sisse või siis lastakse täielikult välja.

    “Igal juhul tuleb torustikud, mis jäävad külmumispiiri sisse, tühjendada veest ja torude otsad kinni korkida. Paljudel juhtudel on vaja paigaldada ka kompensaatorid, mis kaitsevad basseini kehandit jää paisumisel tekkivate võimalike kahjustuste eest,” soovitab Nõmmeots.

    Bassein on mõistlik konserveerida kohe, kui selle kasutamisaeg on lõppenud. Kui ilm on juba miinuskraadides ja lumine, siis on tööprotsessid märksa ebamugavamad ja aeganõudvamad.

    Kütteallikas pikendab hooaega
    Priit Nõmmeots sõnab, et basseinile on kindlasti vajalik soetada filtrisüsteem, mis tagab vee puhtuse. Puhast vett saab säilitada kloori abil või ka keemiavabade puhastussüsteemidega. “Toimub ensümaatiline protsess, mis puhastab vett läbi titaan- ja hõbeplaadi ning reguleerib vee karedust. Siis pole ei punaseid silmi, nahalööbeid ega kloori lõhna,” tutvustab Soodla ja lisab, et mujal maailmas kasutatakse seda võimalust juba laialt.
    Kütteallikaks võib olla kas elektrisoojendi, ühendus maja küttesüsteemiga või siis viimasel ajal populaarsust koguv basseini soojuspump. Kuna elekter on kõige kallim soojusallikas, siis seda kasutatakse üha vähem.
    Guido Soodla tõdeb, et ilma soojuspumbata ei ole keegi basseini ostnud. “See on kõige vajalikum asi üldse,” ütleb ta. “Basseinidel on spetsiaalne soojuspump, kuid paljud maaküttepumpade müüjad ajavad ostjaid segadusse, et nendega saab ka basseini soojaks kütta. Basseinidel on spetsiaalsed pumbad, sealt jookseb läbi basseinivesi ja soojusvaheti on titaanist. Muidu vesi lõhub soojusvaheti ära,” selgitab Soodla ja lisab, et protsentuaalselt moodustab soojuspump basseinile vaid väikse hinnalisa. “Näiteks kui on kuuemeetrine kompleks, mis maksab 10 500 eurot, siis 2000 eurot sellest on soojuspump,” avaldab ta.

    Missugune soojuspump sobib basseinivee soojendamiseks?

    Andres Salumäe, Kodukliima

    Soojuspumpasid on mitut tüüpi. Tavaline soojuspump soojendab õhku, aga on ka õhk-vesisoojuspumbad. Kindlasti on ka mingeid Hiina pumpasid, mis on spetsiaalselt basseinivee soojendamiseks.

    Õhk-vesisoojuspumpadel käib vesi läbi spetsiaalse soojusvaheti, et basseinivesi ei puutuks kokku pumbaveega. On ka selliseid, kus pumbast käib läbi sama vesi, aga need pole väga meie kliimasse talveks mõeldud. Suvel on see kindlasti lihtne ja hea variant olemas.

    Meie Hiina soojuspumpasid ei müü, meil on keerulisemad, mis töötavad ka talvel läbi spetsiaalsete soojusvahetite. Milline soojusvaheti panna, sellega tegelevad juba basseinimüüjad.

    Kaitse lehtede ja jahtumise eest
    Et basseini ülalpidamine liialt kulukas ei oleks, on Nõmmeotsa sõnul vaja basseini kehand korralikult soojustada ja basseini veepind kinni katta ajal, mil basseini ei kasutata. “Kui basseini tahta talvel kasutada, on oluline pöörata kohe rajamise alguses tähelepanu basseini katmisele. Mitte sugugi kõik kattetüübid ei ole talvel külmaga kasutatavad,” täheldab Nõmmeots.
    “Kate on see, mis takistab, et lehed sisse ei läheks ja soe vesi jahedas kliimas ei aurustuks ja ei kukuks väikeloomad või linnud sisse,” lisab Soodla. “Kate on kaitse nagu meil jope.” Vastavalt võimalustele ja soovidele saab valida kas kilejaid kokkurullitavaid basseinikatteid või ka paviljone ja kupleid. Viimaste puhul on hea jälgida, kuidas on klaasid töödeldud. Soodla sõnul on osa paviljone nn isepuhastuvate klaasidega, mis on kaetud sarnase ainega nagu autoklaasid, kust vesi ja mustus kiirelt maha jookseb.

    Basseini asemele ehitatakse midagi muud

    Reet Valk, volitatud arhitekt VII

    Eesti oludes lahtise basseini rajamist praktiliselt ei kaaluta. Küll oleme teinud suletud ruumi basseine, näiteks saunaruumide kõrvale. Vanasti tehti ka eluruumide kõrvale, aga see ajab palju auru üles. Sel pole mõtet, ka ventilatsiooni on sel juhul raske tagada. Välibasseinide asemel tehakse pigem muid hooneid, abihooneid, loomapidamishooneid.

    Eesti ilmaolud on sellised, et välibasseini palju ei kasutata. Isegi kui oleme basseini teinud, siis tehakse hiljem midagi muud sinna asemele. Ühe projekti käigus tegime kunagi ehitatud spaaruumidest kahekorruselised eluruumid. Kasutasime seal ära alumist pinda ja peale tegime magamisaseme. Suuri basseine annab mis tahes ruumidena kasutada. Mis väikeste basseinidega tehakse, seda ma ei tea, ilmselt lõhutakse ära ja kogu lugu.

    On teada, et basseiniruum peab olema pumbaga ühendatud. Seal peab olema korralik puhastus ja vee läbivool. Veekulud on suured. Muidu oleks kena ju, ma isegi projekteeriks neid, kui oleks tellimusi. Suveaega on samuti vähe ning oluline on, kui palju inimesed raha tahavad kulutada. Minu meelest on bassein hea, nii laste arenguks kui ka tervise seisukohalt veeprotseduurideks. Kui oleks raha, küll siis tellitaks ka basseine rohkem.

    Kõige õigem asukoht
    Bassein peab eelkõige sobima maja ja aiaga. “Vee ümber on läbi aegade kogunenud elu. Kui teed basseinile keskse koha majahoovi, siis inimesed kasutavad seda ja kui paigaldad valesse kohta, siis seal ei taha keegi olla,” teab Soodla rääkida. “Peaasi, et tehtaks kindlaks tegelik vajadus ja ei eputataks naabri ees. Ühed on sellised, kes peidaksid basseini kasvõi keldrisse, et keegi ei näeks, ja teine tõstaks selle naabri ukse ette,” ütleb Soodla lõbustatult.
    Nõmmeots lisab, et õige asukoht on seal, kus on basseini kõige mugavam kasutada. “Üldjuhul paigutatakse õuebassein nii, et see oleks võimalikult suure aja päikese käes. Siis on võimalik maksimaalselt päikest kütteallikana ära kasutada,” ütleb ta.
    Ehitustöö ja kuluv aeg sõltub valitud materjalist
    “Kui seinad teha kividest laotuna või raudbetoonist ja see pärast kilega katta, siis sõltuvalt konstruktsiooni keerukusest on rajamise aeg ikkagi neli kuni kuus nädalat,” ütleb Nõmmeots. Lisaks kulub aega veel terrasside ehitamiseks basseini ümber. Kui kasutada valmiskorpust, siis võib basseini paika saada ka ühe nädalaga. “Kõik sõltub ikkagi planeerimisest. Kui üksikasjad põhjalikult läbi mõelda, siis oskusliku planeerimisega on võimalik rajamisprotsessi tunduvalt lühendada.”
    Valmisbasseini puhul on ajakulu väiksem. Sellisel juhul ei ole ka vajadust ühendada basseini kanalisatsiooniga. Soodla kinnitusel püsib üks ja sama vesi tänu kasutatud materjalidele värske aastaid. Minibasseini (läbimõõt 2 m ja kõrgus 1 m) hind algab 500 eurost. Eesti rahva lemmik on Soodla sõnul 3 x 6 m suplusbassein, kuid ujumiseks sobib paremini 10 m pikkune bassein, mis on eriti tõhus koos vastuvooluseadmega.
  • Hetkel kuum
Suur analüüs: maailmamajanduse jõujoonte murrangus pole Euroopa seis kiita
Maailmamajanduses annavad tooni Hiina, India ja laiemalt globaalse lõuna tõus ning USA jätkuva olulisuse valguses paistab suurima kaotajana Euroopa, kirjutab majanduspublitsist Liis Laidre Äripäeva essees.
Maailmamajanduses annavad tooni Hiina, India ja laiemalt globaalse lõuna tõus ning USA jätkuva olulisuse valguses paistab suurima kaotajana Euroopa, kirjutab majanduspublitsist Liis Laidre Äripäeva essees.
Vaikne börsipäev viis S&P 500 indeksi uue rekordini
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi tee avalikust häbipostist töövõiduni: süda jättis löögi vahele
Kiiresti kohanevast IT-ärist konservatiivsema tervisekassa juhiks liikunud Rain Laanet tabas uues ametis kohe tagasilöök – maksumaksjad panid ta haigekassa nime muutmise soovi eest avalikku häbiposti. Aastaid hiljem nimi siiski muutus, nii et asjaosalistel jättis süda löögi vahele.
Kiiresti kohanevast IT-ärist konservatiivsema tervisekassa juhiks liikunud Rain Laanet tabas uues ametis kohe tagasilöök – maksumaksjad panid ta haigekassa nime muutmise soovi eest avalikku häbiposti. Aastaid hiljem nimi siiski muutus, nii et asjaosalistel jättis süda löögi vahele.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Pühadestatistika: Eesti munatoodang suureneb
Eesti munatoodang on viimastel aastatel veidi kasvama hakanud, kuid mullu ületas tarbimine toodangut veel ligi kahekordselt.
Eesti munatoodang on viimastel aastatel veidi kasvama hakanud, kuid mullu ületas tarbimine toodangut veel ligi kahekordselt.
Raadiohommikus: miljard Pärnusse, uut moodi Tallinn ja tippjuhi nipid
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse. Mida linn asjast arvab, mida ootab ja mida kardab, räägib neljapäeval raadiohommikus linnapea Romek Kosenkranius.
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse. Mida linn asjast arvab, mida ootab ja mida kardab, räägib neljapäeval raadiohommikus linnapea Romek Kosenkranius.