• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  TAFTA teke ergutaks jõudsalt Euroopa Liidu majandust

  ESI arvestused näitavad, et kaotades kaubanduspiirangud USA ja ELi vahelt, suureneks Euroopa Liidu majanduslik aktiivsus 94--184 miljardi dollari võrra. USAs suureneks samal ajal majandustoodang 142--239 miljardi dollari võrra. Nende mõjusate arvude järgi otsustades on selge, et ESI on asunud selgelt toetama üle Atlandi ulatuva vabakaubanduspiirkonna loomist.
  TAFTA ühendaks riigid, kes on ühesugusel sotsiaal-majanduslikul arengutasemel. Lisaks on nad võtnud ühise vabakaubanduse lisamise kohustuse, ütles ESI tegevdirektor Claude V. Prestowitz.
  Tema arvates oleks lääne võimsate majanduskeskuste tolliliit hea eeskuju ülejäänud maailmale ja ühtlasi annaks soodsa tõuke maailma kaubandusorganisatsiooni (WTO) arengule. Vastasrindlased jälle väidavad, et niisugused plaanid on kaubanduspoliitiliselt suunatud muu maailma vastu.
  TAFTA riigid moodustaksid kogu maailma kaubandusest 55%. Liidu poolt räägib asjaolu, et nende omavaheline kaubavahetus on mahuliselt tasakaalus. Mõlemad ekspordivad põhiliselt arenenud tööstustooteid, mis muudab kaubavahetuse ka kvalitatiivselt võrdseks.
  ELi ja USA kaubavahetuse eripäraks on vastastikuste investeeringute suur maht. Näiteks USAsse tehtud otsestest välisinvesteeringutest on 60% pärit Euroopast. Aasia firmade investeeringud moodustavad sellest ainult poole. Ühendriikide firmade välisinvesteeringutest on ligi pooled suunatud Euroopasse, ületades kolmekordselt Aasiasse tehtud investeeringuid. Isegi Euroopa viimase majandusseisaku ajal paigutasid ameeriklased sinna kaks korda enam raha kui kiire majanduskasvuga Aasiasse.
  ESI meelest oleks TAFTA tõeline kaubandusliit, samal ajal kui Põhja-Ameerika vabakaubanduspiirkonna (NAFTA) tekkes etendasid suuremat osa poliitilised põhjused. Probleemvaldkondadeks TAFTA loomisel oleksid põllumajandus, lennukitööstus ja telekommunikatsioon. KL
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Investori kogemus: kriisiks valmistumisel võib kaotada palju rohkem
Investor ja riigikogu liige Toomas Kivimägi on pea 25 aasta pikkuse investeerimiskogemusega ning ta on õppinud, et kriisides tuleb säilitada külma närvi ning selleks valmistumisel võib kaotada palju rohkem.
Investor ja riigikogu liige Toomas Kivimägi on pea 25 aasta pikkuse investeerimiskogemusega ning ta on õppinud, et kriisides tuleb säilitada külma närvi ning selleks valmistumisel võib kaotada palju rohkem.
Looduskivi on nägus ja vastupidav naturaalne materjal
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Suurpõllumees Tõnu Post: toit ei tohi olla odav
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.