• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  TAFTA teke ergutaks jõudsalt Euroopa Liidu majandust

  ESI arvestused näitavad, et kaotades kaubanduspiirangud USA ja ELi vahelt, suureneks Euroopa Liidu majanduslik aktiivsus 94--184 miljardi dollari võrra. USAs suureneks samal ajal majandustoodang 142--239 miljardi dollari võrra. Nende mõjusate arvude järgi otsustades on selge, et ESI on asunud selgelt toetama üle Atlandi ulatuva vabakaubanduspiirkonna loomist.
  TAFTA ühendaks riigid, kes on ühesugusel sotsiaal-majanduslikul arengutasemel. Lisaks on nad võtnud ühise vabakaubanduse lisamise kohustuse, ütles ESI tegevdirektor Claude V. Prestowitz.
  Tema arvates oleks lääne võimsate majanduskeskuste tolliliit hea eeskuju ülejäänud maailmale ja ühtlasi annaks soodsa tõuke maailma kaubandusorganisatsiooni (WTO) arengule. Vastasrindlased jälle väidavad, et niisugused plaanid on kaubanduspoliitiliselt suunatud muu maailma vastu.
  TAFTA riigid moodustaksid kogu maailma kaubandusest 55%. Liidu poolt räägib asjaolu, et nende omavaheline kaubavahetus on mahuliselt tasakaalus. Mõlemad ekspordivad põhiliselt arenenud tööstustooteid, mis muudab kaubavahetuse ka kvalitatiivselt võrdseks.
  ELi ja USA kaubavahetuse eripäraks on vastastikuste investeeringute suur maht. Näiteks USAsse tehtud otsestest välisinvesteeringutest on 60% pärit Euroopast. Aasia firmade investeeringud moodustavad sellest ainult poole. Ühendriikide firmade välisinvesteeringutest on ligi pooled suunatud Euroopasse, ületades kolmekordselt Aasiasse tehtud investeeringuid. Isegi Euroopa viimase majandusseisaku ajal paigutasid ameeriklased sinna kaks korda enam raha kui kiire majanduskasvuga Aasiasse.
  ESI meelest oleks TAFTA tõeline kaubandusliit, samal ajal kui Põhja-Ameerika vabakaubanduspiirkonna (NAFTA) tekkes etendasid suuremat osa poliitilised põhjused. Probleemvaldkondadeks TAFTA loomisel oleksid põllumajandus, lennukitööstus ja telekommunikatsioon. KL
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Börsiteemad hägused? Siit saab abi! Tallinna börsi juhi aktsiatesse investeerimise ABC
Riskivaba investeerimist pole olemas, samas riski võtmata ei ole paremat homset, kirjutab Tallinna börsi juht Kaarel Ots aktsiatesse investeerimise põhitõdesid meenutades.
Riskivaba investeerimist pole olemas, samas riski võtmata ei ole paremat homset, kirjutab Tallinna börsi juht Kaarel Ots aktsiatesse investeerimise põhitõdesid meenutades.
Paljusid hullutanud investeering tegi rikkaks vaid ühe mehe
1990ndate lõpus, kui Eesti punaimpeeriumis veedetud aastatest alles taastus, käis üle USA üks ajaloo veidramaid buume Hollandi omaaegse tulbisibulamaania järel: Beanie Babiese buum.
1990ndate lõpus, kui Eesti punaimpeeriumis veedetud aastatest alles taastus, käis üle USA üks ajaloo veidramaid buume Hollandi omaaegse tulbisibulamaania järel: Beanie Babiese buum.
Parim juht Madis Toomsalu ei seadnud LHVsse minnes karjäärirada ette
„Parim juht 2022“ tiitili pälvis LHV Grupi juht Madis Toomsalu. Ta on rääkinud juhiks saamisest ja olemisest Äripäeva raadios, ent ka tema kollegid võtsid vaevaks parimat juhti kiita.
„Parim juht 2022“ tiitili pälvis LHV Grupi juht Madis Toomsalu. Ta on rääkinud juhiks saamisest ja olemisest Äripäeva raadios, ent ka tema kollegid võtsid vaevaks parimat juhti kiita.
Raadiohitid: hinnatõususest ja investeerimisest
Äripäeva raadionädala kuulatavaimad saated rääkisid harjumuspäraselt investeerimisest ja sekka ka makromajanduslikest trendidest. Esiplaanil olid ka kiirest hinnatõusust rääkivad saated.
Äripäeva raadionädala kuulatavaimad saated rääkisid harjumuspäraselt investeerimisest ja sekka ka makromajanduslikest trendidest. Esiplaanil olid ka kiirest hinnatõusust rääkivad saated.
Raadiohommikus: investeerimistarkus, kriisistrateegiad ja parim juht
Reedeses hommikuprogrammis räägime investeerimisest, kriisistrateegiatest ja juhtimisest.
Reedeses hommikuprogrammis räägime investeerimisest, kriisistrateegiatest ja juhtimisest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.