• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Maksuviivist ei saa võtta maksuna

  Roose sõnul sätestas aastatel 1990--1993 kehtinud maksukorralduse seadus maksumaksja kohustuste mittetäitmise õiguslikud tagajärjed sanktsioneeriva normina (viivis, sissenõue) ehk kohustusena kanda vastutust õigusnormide rikkumise eest.
  «Nendes sanktsioonides avaldub selle õigusnormi eritunnus tema sunniviisilisuses,» kommenteeris Roose. «Väita, et maksud on sanktsioonid, on vale, kuna maksud on maksumaksja seaduslik rahaline kohustus, sanktsioone aga rakendatatakse sundusena, et kohustuse subjekt täidaks talle pandud kohustust.»
  Roose sõnul võrdub see piltlikult väitega, et maksumaksjale karistusena määratud kaheaastane vabadusekaotus on maks. «Samal alusel ei ole maksud ka kõik muud sanktsioonid, sh viivis, trahv, sissenõue, maksu- kordne,» lisas Roose.
  Maksuhalduri poolt kohaldamisele kuuluvad sanktsioonid, nagu trahvid ja viivised, on sätestatud maksukorralduse seaduses ja haldusõigusrikkumiste seadustikus. Roose sõnul on maks aga see, mis on maksuseadusega sätestatud.
  Näiteks tulumaks on sätestatud tulumaksuseadusega, käibemaks käibemaksuseadusega jne.
  «Seega trahvid ja viivised ei ole maksud, mis on seotud maksumaksja poolt talle seadusega pandud kohustuste rikkumisega konkreetsete maksuseadustega kehtestatud maksude maksmisel,» selgitas Roose.
  Ta lisas, et ka pankrotiseaduse § 86 lõige 1 punkt 3 alusel kuuluvad maksu (riikliku) mõiste alla vaid tulumaks, käibemaks ja sotsiaalmaks, mitte viivis.
  Riigimaksu ja viivise eristamise küsimus tõstatus selle aasta alguses seoses Raku karusloomakasvatuse sovhoosi pankrotihalduri Jaak Annuse algatatud ja seni lõpetamata kohtupretsedendiga, milles pankrotihaldur soovis jagada kohtu kaudu Harju maksuameti võlanõude põhivõlaks ja viiviseks.
  See lükkaks 16 miljoni kroonise maksuviivise neljandasse järku ja jätaks 5,5 miljoni kroonise põhivõla kolmandasse järku.
  Nii suureneksid oluliselt teiste võlausaldajate võimalused raha kätte saada. Seni juurdunud praktika kohaselt on kogu maksuvõlg rahuldatud kolmandas järgus viivist eraldamata.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ühes asjas on meil parim valitsusjuht, juhtumisi ülitähtsas asjas
Peaminister Kaja Kallas on välispoliitikas näidanud sisu ja jõudu. Seesama aus julgus tuleb tal leida ka riigisisestes küsimustes, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Peaminister Kaja Kallas on välispoliitikas näidanud sisu ja jõudu. Seesama aus julgus tuleb tal leida ka riigisisestes küsimustes, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Balti börsidel jätkus nädal langusega
Päeva esimesel poolel üle protsendi miinuses olnud Balti börsid taastusid sulgumise ajaks mõnevõrra, kuid jäid siiski punasesse.
Päeva esimesel poolel üle protsendi miinuses olnud Balti börsid taastusid sulgumise ajaks mõnevõrra, kuid jäid siiski punasesse.
Clemco Baltic OÜ juht Svetlana Laanela: olen iga õppetunni eest tänulik
Värvi- ja liivapritsiseadmete, kaitsevahendite ja mõõteriistade müüja Clemco Baltic OÜ tähistab tänavu 25. tegevusaastat. Rahvusvahelisse kontserni kuuluva ettevõtte juhi Svetlana Laanela sõnul vaadatakse vaatamata ebastabiilsele ajale positiivselt tulevikku, sest Clemco seadmeid vajatakse nii energeetika-, transpordi- kui ka ohutusvaldkonnas.
Värvi- ja liivapritsiseadmete, kaitsevahendite ja mõõteriistade müüja Clemco Baltic OÜ tähistab tänavu 25. tegevusaastat. Rahvusvahelisse kontserni kuuluva ettevõtte juhi Svetlana Laanela sõnul vaadatakse vaatamata ebastabiilsele ajale positiivselt tulevikku, sest Clemco seadmeid vajatakse nii energeetika-, transpordi- kui ka ohutusvaldkonnas.
Jaan Kalmus: 35 aastat kroonikuna kaamera taga
Kuu aja pärast peab 35 aasta tegutsemisjuubelit Eesti vanim erafirma, Tartus video- ja heliteenust pakkuv OÜ Audio-Video. Uue aasta algul vahetus firmas juhataja: ettevõtte üks asutajaid Jaan Kalmus seenior andis juhtohjad üle Jaan Kalmus juuniorile. Intervjuus Äripäevale ütles Jaan Kalmus seenior, et vastu aitasid pidada usk, lootus, loll järjekindlus ja armastus oma töö vastu, kirjutab neljapäeval, 26.01 Äripäeva tellijatele ilmuv erileht Juubel.
Kuu aja pärast peab 35 aasta tegutsemisjuubelit Eesti vanim erafirma, Tartus video- ja heliteenust pakkuv OÜ Audio-Video. Uue aasta algul vahetus firmas juhataja: ettevõtte üks asutajaid Jaan Kalmus seenior andis juhtohjad üle Jaan Kalmus juuniorile. Intervjuus Äripäevale ütles Jaan Kalmus seenior, et vastu aitasid pidada usk, lootus, loll järjekindlus ja armastus oma töö vastu, kirjutab neljapäeval, 26.01 Äripäeva tellijatele ilmuv erileht Juubel.