18. jaanuar 1996 kell 22:00

Ameeriklased soovivad osta Eesti Energia aktsiaid

«Ameeriklased soovivad luua Eestis ühise aktsiaseltsi ja esitavad veebruari lõpus Eesti valitsusele konkreetse ettepaneku,» teatas Eesti Energia haldusnõukogu esimees Arvo Niitenberg, kes kohtub järgmisel nädalal USAs NSP esindajatega.

Aasta alguses kiitis valitsus heaks Eesti Energia restruktureerimiskava, mille järgi moodustatakse selle aasta septembriks Eesti Energia baasil iseseisvad aktsiaseltsid.

Niitenbergi sõnade kohaselt tunnevad ameeriklased huvi aktsiaseltsi vastu, mis hakkab tegelema elektri tootmisega ja mille haldusesse lähevad praegu Eestis töötavad elektrijaamad. Eestis uue elektrijaama ehitamisest ei ole NSP huvitatud.

Niitenbergi sõnul tutvusid NSP esindajad möödunud sügisel Eesti elektrijaamadega ja olid seisukohal, et elektrijaamade renoveerimine on majanduslikult kasulikum kui uue ehitamine.

Majandusminister Andres Lipstoki sõnutsi pole valitsus veel otsustanud, kuidas kaasatakse Eestis elektrienergia tootmisesse erakapitali. Tema sõnul on üks võimalus, et kogu elektritootmine erastatakse, teine, et riik jätab enamuse aktsiaid endale, ja kolmas variant, et riik säilitab vähemusosaluse. «Lõplik variant selgub poolteise aasta jooksul,» lisas Lipstok.

Niitenberg ei osanud öelda, kas ameeriklased soovivad osta elektritootmisega tegelema hakkava aktsiaseltsi aktsiate kontrollpaki või on nad nõus Eestisse investeerima ka vähemusaktsionäridena. «Nad esitavad veebruaris valitsusele oma ettepaneku ja kui see on Eestile vastuvõetav, siis teevad detailse uuringu,» lisas Niitenberg.

Äripäevani on jõudnud ka informatsioon, et ameeriklased on tundnud huvi kahe põlevkivikaevanduse ostmise vastu Eestis. Niitenberg seda ei kinnitanud. «Nad on küll huvitatud, et elektrijaamade varustamine küttega oleks kindel nii koguse kui hinna poolest. Seda saab aga teha ka lepingu kaudu,» lausus Niitenberg.

Peale Eesti on NSP-l uurimisel üks projekt Pakistanis ja üks Austraalias ning nad on endaga liitmas ühte teist USA elektrifirmat. «Nad on väga aktiivsed ja pärast liitumist on NSP suuruselt kümnes elektrifirma USAs,» lausus Niitenberg. Eesti Energia ei ole veel oma 1995. aasta majandusnäitajaid ametlikult avaldanud. Esialgsetel andmetel oli Eesti Energia eelmise aasta käive 2,2 miljardit krooni, 1994. aastal oli käive 1,8 miljardit krooni. Äripäeva andmetel oli Eesti Energia eelmise aasta elektrienergia kogutoodang 8,596 TWh, 1994. aastal toodeti elektrienergiat 9,061 TWh.

Hetkel kuum