14. veebruar 1996 kell 22:00

Itaalia ei saanud valitsust

Antonio Maccanico, keda tema varasema tegevuse põhjal tunti kui suurepärast lepitajat, loobus valitsuse moodustamise ülesandest pärast seda, kui kaks nädalat kestnud pingelised kõnelused Itaalia rivaalitsevate parem- ning vasaktsentristidega lõppesid tulemusteta. Väljavaated moodustada uus laiapõhjaline valitsus, mis oleks asunud reformima Itaalia valimissüsteemi ning põhiseadust, hajusid vaidlustes valitsusprogrammi sõnastuse üle.

Itaalia on poliitilise valitsuseta alates 1994 detsembrist , mil meediamagnaat Silvio Berlusconi lahkus valitsusjuhi kohalt. Lamberto Dini juhitud valitsus, mis alustas tööd 1995. a algul ning koosnes ilma valimisteta ametisse nimetatud tehnokraatidest, esitas 11. jaanuaril tagasiastumispalve, olles oma poliitilise programmi täitnud. Et ka Maccanicol ei õnnestunud rivaalitsejaid lepitada, näitab kriisi tegelikku tõsidust. Edasine sõltub sellest, kas president Scalfaro otsustab 23 kuud koos püsinud, kuid sisemiselt lõhestunud parlamendi kohe laiali saata ning korraldada kolm aastat enne õiget tähtaega uued valimised või paluda praegu peaministri kohuseid täitval Lamberto Dinil ametisse jääda juulini, mil lõpevad Itaalia volitused Euroopa Liidu eesistujana.

Küsitlus Itaalias näitas, et 51% valitsuskriisist väsinud valijaid kahtleb, kas nääklevad poliitikud oleksid ka valitsuskokkuleppe sõlmimiseta suutnud ellu viia reformid ning tagada Itaaliale kauaoodatud stabiilsuse. Pole kindel, et ennetähtaegsetel valimistel selgub võitja. REUTER

Hetkel kuum