4. märts 1996 kell 22:00

Venemaa masuudi väljavedu kohe ei suurene

Reedel välja antud määruse kohaselt kaotas Venemaa masuudi eksporditariifi, mis ulatus 16 ECUni tonni kohta. Kuid sellele vaatamata ei suurene märtsi esimesel poolel märkimisväärselt masuudi väljavedu. Ehkki paljud masuudi eksportijad ootasid seda teadet, on Musta mere sadamates masuudivarud praegu väikesed ja nende täiendamine võtab aega.

Balti riikide suunal loodavad masuudimüüjad märtsis eksporti suurendada ainult väikeses koguses.

Edasine eksport sõltub kodumaise kütteõli hinnast. Kuna Venemaal ja teistes SRÜ riikides püsib hea kütteõli hind, siis tõmbab see suure koguse eksporditurult ära. Märtsis on oodata siseturul hinnalangust ja siis võib eksport kergelt suurenema hakata.

Selle aasta siseturu masuudihind on olnud eelmise aasta omast veidi parem ja lausa uskumatu on mõne müüja arvates olnud tänavune hind Moldovas. Kui arvestada transpordi- ja ekspordikulusid, siis ilmselt muutub masuudi väljavedu jälle tasuvaks märtsi teisel poolel, arvavad õlimüüjad.

Ehkki mitmed Euroopa õlitöötlemistehased lähevad kevadel remonti, ei tohiks see oluliselt vähendada Vene kütteõli nõudlust. Suurematest tehastest, mis lähevad märtsi teisel poolel ja aprillis remonti, võiks nimetada Itaalias ISABile kuuluvat Melilli õlitöötlemistehast, mille päevavõimsus on 220 000 barrelit, ja Sarase Sarrochi tehast, mille võimsus on 360 000 barrelit.

Ehkki mõlemad tehased on suured Vene kütteõli ostjad, tagavad asjatundjate hinnangul Vene õli nõudluse teised Itaalia ning Prantsuse ja Kreeka õlitöötlemistehased.

Venemaa tõstis masuudi eksporditariifi detsembri algul kuuelt ECU-lt 16 ECU-le tonni kohta ja pärast seda on E4 ja M40 pakkumine olnud väike, suurem on olnud aga kvaliteetsemate M100 ja F5 pakkumine. Venemaa on tariife tõstnud talvise koduturu kaitseks. Näiteks eelmise talve piirangud kehtisid detsembrist aprillini.

Rahvusvaheline valuutafond seadis Venemaale 10,2 miljardi dollari suuruse laenu andmise tingimuseks, et õli eksporditariif tuleb tänavu kaotada hiljemalt 1. aprillil. REUTER-ÄP

Hetkel kuum