17. märts 1996 kell 22:00

Marga liitmine ERMiga segane

USA dollari kurss oli reede hommikul Euroopas praktiliselt muutumatu ja tõusis pärast USA majandusandmete avaldamist vaid veidi.

Reedel avaldatud USA veebruarikuu tarbijahinnaindeksist ilmnes, et tarbijahinnad kerkisid jaanuariga võrreldes 0,2% pärast 0,4protsendilist juurdekasvu jaanuaris. Inflatsioon vastas turgude ootustele.

USA tööstustoodang kasvas veebruaris 1,2%, mis on viimase kaheksa aasta kiireim tempo (jaanuaris langes tööstustoodang 0,6%). Juurdekasv oli oli oodatust kiirem, sest turud ootasid keskmiselt 0,9% juurdekasvu. Tootmisvõimsuste kasutusaste oli 82,9%, võrrelduna 81,9% jaanuaris.

Dollar liikus reedel Saksa marga suhtes vahemikus 1,472--1,474 DEM/USD. Reede pärastlõunal oli kurss Londonis 1,4729 DEM/USD ja 105,64 JPY/USD, Ameerika turgude avanedes oli kurss 1,4735 DEM/USD ja 105,70 JPY/USD. Nädalavahetuse tehingud sõlmiti 1,474 Saksa marga ja 106 Jaapani jeeni kandis. Dollari kurss Eesti krooni suhtes oli seega ca 11,79 krooni.

Analüütikud ütlesid, et kuni võlakirjaturul ei taastu usaldus, on dollaril pikemas perspektiivis raske leida tõusuteed vaatamata atraktiivsele intressimäärade vahele võrreldes Saksa margaga.

«Dollari parim võimalus edasi tõusta on tõenäoliselt Jaapani rahandusaasta alguses aprillis, kui kapitalivood hakkavad taas Jaapanist välja USA aktivatesse minema,» ütles Tim Fox, Credit Suisse analüütik.

Soome diilerite sõnul süveneb valuutaturgudel ebakindlus, kuna marga liitumise tähtaeg ERMiga on muutumas järjest ebaselgemaks.

Ehkki marga liitumine ERMiga polevat Soome suure tööpuuduse puhul mõistlik, võib see kuulu järgi toimuda juba sel kevadel. Soome Panga ametlikud noteeringud olid reedel 4,6185 FIM/USD ja 3,1365 FIM/DEM.

Rootsi kroon tõusis Euroopas pärastlõunaks tasemele 1,740 EEK/SEK, USA turu avanedes kukkus aga taas alla 1,740 Eesti krooni.

Moskva valuutaoksjonil müüdi 15. märtsil dollarit kursiga 4835 rubla (14. märtsil oli kurss 4834 rbl/USD).

Reuters-BNS-ETA

Hetkel kuum