• Jaga lugu:

  Milline on siinse ettevõtja suhtumine välisinvestorisse?

  Osa kohalike kapitalis-tide suhtumine välisinvesteerijatesse pole kõige soosivam, ent see on paratamatu nähtus. Samas ei ole siin probleem mitte ainult kohalikes kapitalistides, vaid lihtsalt selles majandusharus juba tegutsevates investeerijates. Igas harus käib võitlus domineeriva positsiooni saavutamiseks.
  Näiteks Eesti kapitaliga erastatud ettevõte. Seadmed on vananenud, amortiseerunud jne. Selleks, et olla konkurentsivõimeline, on vaja tõsiseid investeeringuid. Kui neid ei ole võimalik teha, siis mõnda aega võib ettevõte veel Eesti turul püsida, ent see on selge, et väljastpoolt tulevate konkurentidega on raske võistelda. Lisaks paremale kapitali kaasamise võimalusele on välisinvesteerijal tihti ka parem oskusteave jne.
  Eestisse investeerimine ei tähenda alati ainult siinsel turul konkureerimist. Eesti turg on paljudele väike. See, mis praeguseni on toimunud, on küll olnud paljuski kohalikule turule juba olemasolevatesse vahenditesse investeerimine. Uutesse vahenditesse investeerimine on suunatud ekspordile.
  Reeglina ka Eestisse üksikisikuna saabuv investor esindab kedagi, mingit investeerijate gruppi. Näiteks grupp, kes on Eestis tõesti aktiivne olnud, on Singapurist pärit Tolarami grupp. Firma tegutseb mitmes erinevas tegevusvaldkonnas. Ohtlik oleks näiteks see, kui grupp saavutab ühes majandusharus monopoolse seisundi, see ei ole ühegi riigi majandusele tervislik.
  Vaba konkurents on igal juhul teretulnud. Ei saa mitte kuidagi ette määrata, kas konkurendiks saab välisinvesteerija või teine Eesti investeerija. Tuleb olla konkurendist lihtsalt parem, leida näiteks mingid koostöövõimalused, pakkuda vastastikku teenuseid jne.
  Tunnen Ernesto Preatonit hästi, olen temaga mitu korda kohtunud. Tean, et ta neid projekte teeb ja ma usun, et konkreetselt Ernesto Preatoniga tuleb meil hea naabrus. Mis puutub sellesse, et ta tahab ka meie kõrvale hotelli teha, siis paljudes linnades on ühe tänava ääres neli-viis hotelli. Tallinna hotelliturul on üsna mitmesajale hotellitoale ruumi. Kui Preatoni teeb hea hotelli ja meie teeme hea hotelli, siis järgmistel on ilmselt lihtsalt natukene raskem.
  Ma ei usu, et iga välisinvesteerija on kohalikust parem. Võib-olla hoopis on suuremaks konkurendiks nutikas ja säästlik kohalik investeerija. Välisinvesteerija on harjunud rohkem kulutama, peab teenused siit ostma, temal tuleb ehitamine kindlasti kallim. Ning oma investeeringu peab ta mingi aja jooksul ka tagasi tegema.
  Valdav enamik välisinvestoreid tuleb Eestisse mitte finantsilise investorina, vaid just strateegilise investorina. Oma strateegia kohaselt vaadeldakse siit perspektiivse minekukohana mingi regiooni, Eesti, Balti, Venemaa ja ka lääne turgu. Olen rääkinud Kaug-Ida investoritega, kes tahavad tulla Eestisse, et siit minna edasi Skandinaavia turule.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Minister näeb põllumeestele ja vedajatele suuri muudatusi
Brüsseli ambitsioonid kliimaneutraalsuse saavutamisel on kasvanud ja kuigi Eesti ettevõtjad on kohati olnud väga tublid, peavad näiteks maanteevedajad ja põllumajandajad astuma suure sammu edasi, leiab keskkonnaminister Tõnis Mölder.
Brüsseli ambitsioonid kliimaneutraalsuse saavutamisel on kasvanud ja kuigi Eesti ettevõtjad on kohati olnud väga tublid, peavad näiteks maanteevedajad ja põllumajandajad astuma suure sammu edasi, leiab keskkonnaminister Tõnis Mölder.