12. mai 1996 kell 22:00

Boriss Jeltsin otsib liitlasi

Boriss Jeltsin teatas lau-päeval valimiseelsel turneel Astrahanis, et plaanib liitu oma reformimeelse rivaali Grigori Javlinskiga.

Jabloko liider kohtus Jeltsiniga möödunud nädalavahetusel ning andis oma teatega valmisolekust kompro-missiks alust spekulatsioonidele oma võimalikust toetu-sest Boriss Jeltsinile.

«Oleme juba kohtunud ning me ühineme,» ütles Jeltsin Astrahanis oma valijatele.

Javlinski reageeris presidendi sõnadele teravalt, väi-tes, et viimasel ei ole sellis-teks avaldusteks muud alust, kui üksnes soov oma võiduvõimalusi suurendada .

Pühapäeval Peterburis Jabloko aktivistidega toimunud kohtumisel väljendas Javlinski süvenevat vastu-meelsust Jeltsini poliitika suhtes, varjamata samas veelgi suuremat vastuseisu kommunistide liidrile Gennadi Zjuganovile.

Javlinski, kelle programm sarnaneb lääne sotsiaaldemokraatide taotlustele, nõuab radikaalseid muudatusi majanduspoliitikas -- riigimonopoli kaotamist, piirangute kõrvaldamist eraomanduselt ning konkurentsi soodustamist, samuti sotsiaalsete probleemide lahendamist, armee reformi ja korruptsioonivastase võitluse tõhustamist. Eelkõige nõuab Javlinski aga T?et?eenia konflikti lõpetamist ja inimõiguste järgimist Venemaal.

Pühapäeval valimisprog-rammi tutvustades ei viidanud miski sellele, et Javlinski kavatseb valimisvõitlusest loobuda.

Ka teine juhtiv presidendikandidaat on liiduks Jeltsiniga valmis vaid väga karmidel tingimustel. Miljonärist silmakirurg Svjatoslav Fjodorov, kes pidas Jablokoga läbirääkimisi nn «kolmanda jõu» liberaalse liidu moodustamise üle, ütles, et sõlmiks Jeltsiniga liidu vaid siis, kui viimane loobuks majanduspoliitika alal igasugusest sõnaõigusest.

On ebatõenäoline, et liberaalsed presidendikandidaadid Jeltsini kasuks valimisvõitlusest loobuvad. Pole aga välistatud, et Jeltsin sunnib neid kutsuma oma toetajaid Jeltsini lipu alla teises voorus. REUTER-ÄP

Hetkel kuum