21. mai 1996 kell 22:00

Saksamaa remondib riigi majandust

Saksamaa on asunud otsustavalt tegutsema -- enam ei räägita mõne miljardi säästmisest, vaid jutt on tohutust säästupaketist ja kogu süsteemi aluste muutmisest.

Riigi sotsiaalhooldus- ja avalikku sektorit on viiskümmend aastat paisutatud majanduskasvu ja suure tööhõive abil. Riigi kulud on kümne aastaga kahekordistunud.

Nüüd, mil rahvusvaheline konkurents on hakanud Saksamaad pitsitama ja töötus on kasvanud üle kümne protsendi, ongi tekkinud küsimus, kuidas kärpida palgakulusid ja luua uusi töökohti. Ägedasse vaidlusse on sekkunud valitsus, ametiühingud, majandusorganisatsioonid, firmad, keskpank ja ökonomistid.

Samal ajal on Euroopa komisjon avaldanud lootust, et Saksamaa täidab 1997. a Maastrichti põhikriteeriumi ja alandab riigieelarve puudujäägi alla kolme protsendi.

Paljud ökonomistid kahtlevad, kas eelmise aasta 3,5protsendilist puudujääki ikka suudetakse saada tänavu alla kolme protsendi.

Helmut Kohli valitsus tegi paar nädalat tagasi teatavaks 50 miljardi marga suuruse säästupaketi. See on aga kohanud kogu riigis täielikku vastuseisu. Riigi 16 liidumaa peaministrid on juba teatanud, et nad ei aktsepteeri paketis sisalduvaid maksulahendusi.

Rahandusminister Theo Waigel tahaks kärpida liidumaade maksutulu, et kergendada kodanike üldist maksukoormust. Kuid liidumaad väidavad, et maksutulude vähenemise ja kriisi tõttu ei ole seda võimalik täita.

Kõige rohkem sõdivad valitsuse säästupaketi vastu ametiühingud. Keskametiühingu (DGB) esimees Dieter Schulte tõotab «kuuma suve» ja üldstreiki, kui sotsiaalhoolduskulusid kärpima hakatakse.

Eelmisel nädalal algasidki streigid. Kolmapäeval peatas töö 50 000 avaliku sektori ja 16 000 Mercedese töötajat.

Esmaspäeva hommikul pidasid hoiatusstreiki 100 000 avaliku sektori töötajat ning paljudes Saksa linnades oli bussi- ja rongiliiklus taas katkenud.

Streik hõlmas Põhja-Reini--Vestfaali suurt tööstuspiirkonda ning selle linnu Düsseldorfi, Kölni, Leverkusenit. 3,2 miljoni liikmega riigiteenistujate ametiühing OeTV protestib palkade külmutamise plaani vastu, mida näeb ette valitsuse säästupakett, ning nõuab 4,5protsendilist palgatõusu.

Streigid algasid siis, kui palgakõnelused tööandjatega eelmisel nädalal katkesid. Läbirääkimised peaksid jätkuma täna või homme.

Kantsler Helmut Kohl on seni kõigutamatu. Kõneldes Saksa televisioonis, ütles ta: «Säästupaketi eesmärk on vähendada töökulusid ja luua uusi töökohti. Selle vastuvõtmisest me ei tagane. Ametiühingud püüavad ähvardustega kaitsta oma huvisid, kuid see tee ei vii kuhugi.» KL-REUTER-ÄP

Hetkel kuum