11. juuni 1996 kell 22:00

Raamatupidamisprogrammide tekkimisest

Arvatavasti mingil hulgal raamatupidajatel on ettekujutus kaustikutel baseeruvast raamatupidamise süsteemist ja oma soovidest, mingi hulk programmeerijaid aga on veendunud selles, et näiteks FoxPro või Clipper on ääretult sobivad mistahes toiminguks. Iseenesest võttes on kumbki seltskond kindlasti toredad inimesed, aga... Raamatupidajatel tekivad projekti käigus valminut nähes uued mõtted. Oi, kas seda saab ka? Kui tore, vahest lisaks veel selle. Ning lisaks sellele oleks hea, kui saaks näha televiisori peal lennutrajektoori ja kuulda valjuhääldist ilmateadet.

Programeerijad, nagu öeldud head inimesed, ei saa ju tunnistada, et nad mõne asjaga hakkama ei saa. Muidugi suudavad nad veidi suurema või vähema pusimisega kõik soovitu enam-vähem viisakal kujul valmis teha.

Murelikuks muutub olukord sellest hetkest, kui hakata mõtlema, et arvatavasti on ilmateade raamatupidamisele suhteliselt vägivaldselt külge poogitud. Sellega on lisatud programmile grupp omadusi, mis kardetavasti on jäänud läbi testimata (no kuulge, ilmateade -- see on ju imelihtne; ja need paar aruannet ja laosüsteem, mille me lisasime, -- ega me sellepärast ei hakka veel raamatupidamismoodulit uuesti testima). Lõpptulemus on süsteem, mis on kõige soodsam arvatavasti programmeerijale -- ikka ja jälle tekivad ei-tea-kust pisiprobleemid, mis kuidagi ei lase kasutajal programmeerijat töötuks jätta. Kõpitsemist jätkub pikaks ajaks.

Kõigepealt tasuks kasutajal kõrva taha panna, et kuipalju näiteks Win95't ka ei kirjutaks, kõige vigasem programm on ikkagi arvatavasti see, mis teie raamatut ja ladu peab. Vahest tekitab minu kirjatükk Eesti tarbetarkvara tootjates soovi mulle vastu vaielda ja selgeks teha, et nemad nii ei tee. Et nende tarkvara on testitud ja kasutajale, mitte menüüdele orienteeritud. Ja loomulikult ei puuduta mu üleskutse vaid raamatupidamistarkvara.

Hetkel kuum