• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Printer igavate dokumentide jaoks

  Kuigi mul ei ole võimalik eriliselt kõrge vanusega silma paista, ulatuvad mu mälestused aega, mil maatriksprinter oli praegusest üsna erinev.
  Kui jätta kõrvale kiirus ja kvaliteet, mis loomulikult on tehnika arenedes paranenud, tuleb meelde üks tollaste printerileiutajate kinnisidee -- nimelt pidi printer kindlasti trükkima mulgustatud servaga paberile, mis välismaal kindlasti juba tollal oli kenasti lapatud ja ärarebitavate servadega, meie puhul aga Leningradis rulli keritud isekirjutajapaber.
  On vaid üks asi, mis tundub aja jooksul olevat kehvemaks läinud -- tollal õnnestus nimelt paar aastat sama printerilindiga läbi ajada, trükkides muuhulgas iga nädal töökale kollektiivile hulgi Soome telekava.
  Seevastu tänapäevane maatriksprinter paistab silma kindlasti sellega, et ta saab igat sorti paberiga hästi hakkama -- kui on vaja, kerib lintpaberi parkimisasendisse ja võtab pakist poognapaberit, kui vaja, kerib lindi jälle ette.
  Ma olen viimase paari kuu jooksul kokku sattunud kahe printeriga -- teine neist oli üsna vana ja ostetud kasutatuna. Tuleb tunnistada, et uus printer, üks odavamatest Epsonitest, oli märksa mõnusam pruukida. Ta keris paberi esimesel katsel sobival määral, st mitte liiga pikalt, sisse ja oli valmis. Lisaks sellele printerihaldusprogramm kettal , kust saab hõlpsalt paika kõik need asjad, mis vanasti nõudsid printeri kõhu all tillukeste DIP-lülitite torkimist või spetsiaalsete ESC-koodide saatmist.
  Loomulikult on ju alati võimalik raamatust kõikide lülitite asendid järgi vaadata, aga see on enamasti üsna tüütu ajaviide. Ja nuppude väänamine on läbi aegade olnud asi, mida maatriksprinteritel on tulnud teha, sest arvatavasti oma halva saatuse tahtel olen ma nendega reeglina siis kokku puutunud, kui neil miski ei õnnestu.
  Väikese kõrvalepõikena: mõnikord on veidi kummaline leida laserprinterite hinnapakkumistes küsimus printeri ühilduvuse kohta -- kas laser ikka oskab vana head IBM ProPrinterit järgi aimata? Arvata on, et kasutusel on veel terve hulk mitte-Windowsi-programme, mis on kirjutatud, arvestades printerina maatriksprinterit, ja loomulikult võib kasutajal olla lihtsam/mugavam kasutada ühte laserprinterit kõigiks kontorivajadusteks -- ka nende programmidega, mis laserist veel midagi ei tea.
  Mina näen maatriksprinteril ühte tulevikku -- raske ja tänamatu töö igavate dokumentide trükkimisel. Hea printer on seejuures võimalikult kiire, töökindel ja ümbritsevale keskkonnale vastavalt vastupidav -- kontoris kannatab kohvi, tsehhis vibratsiooni ja tolmu.
  Lisaks sellel võib tal olla võime võtta vastu võimalikult ebamugava paksuse ja jäikusega materjali -- näiteks on mulle jätnud kustumatu mulje tasapinnalise paberiteega printerid, mida kasutatakse mõnes kohas laevapiletite trükkimiseks. Hea maatriksprinter peab paksu paberipakiga mitte ainult leppima, vaid olema võimeline sinna peale ka trükkima nii, et see ka kõige alumisel kihil näha oleks.
  Meil ei ole veel levinud komme kasutada lintpaberina vormistatud pakette, kus sisaldub nii ümbrik kui ka selle sisu, ja mis kõik ühe korraga täis trükitakse. Arvatavasti äärmiselt hea lahendus, kui teil peaks olema vaja posti teel hulgaliselt arveid laiali saata - lint printerisse ja tuld!
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Raivo Kokser: ettevõtlust hävitavatest vaktsiinipassidest tuleb loobuda
Valitsus hoiab ettevõtlust ahistavast vaktsiinipassi poliitikast kinni raskesti mõistetava järjekindlusega, kirjutab väikeettevõtja Raivo Kokser (EKRE).
Valitsus hoiab ettevõtlust ahistavast vaktsiinipassi poliitikast kinni raskesti mõistetava järjekindlusega, kirjutab väikeettevõtja Raivo Kokser (EKRE).
Tark planeerija kasvab miljonäriks
Oma kodu ostmise soovist ja teiste rahaasjade juhtimisest välja kasvanud investeerimispisik on toonud Kadri Mäsaku sinnamaale, et tal on abikaasaga ligemale miljoni euro suurune investeerimisportfell, mis on toonud mõlemale finantsvabaduse.
Oma kodu ostmise soovist ja teiste rahaasjade juhtimisest välja kasvanud investeerimispisik on toonud Kadri Mäsaku sinnamaale, et tal on abikaasaga ligemale miljoni euro suurune investeerimisportfell, mis on toonud mõlemale finantsvabaduse.
Euroopa Liit suunab kümned miljardid kiibitööstusse
Euroopa Liit kavatseb investeerida kümneid miljardeid eurosid, et tugevdada siinset kiibitööstust ja suurendada oma osakaal globaalsel tasandil 20 protsendini, vahendab Reuters.
Euroopa Liit kavatseb investeerida kümneid miljardeid eurosid, et tugevdada siinset kiibitööstust ja suurendada oma osakaal globaalsel tasandil 20 protsendini, vahendab Reuters.
Sberbank ostab Stockmanni nime all toimiva Venemaa ettevõtte
Venemaa riigile kuuluv Sberbank ostab AO Stockmanni osaluse Vene ettevõttelt Reviva, kellele Soome börsifirma müüs selle 2015. aastal.
Venemaa riigile kuuluv Sberbank ostab AO Stockmanni osaluse Vene ettevõttelt Reviva, kellele Soome börsifirma müüs selle 2015. aastal.