7. august 1996 kell 22:00

Saksamaa peab vaidlusi maksureformi üle

Theo Waigeli juhitava maksukomisjoni ülesanne on valmistada aasta lõpuks ette riigi keerulise ning koormava maksusüsteemi reformikava. Praegu võivad maksud neelata 53 protsenti elanike sissetulekutest, arvukad soodustused ning eriklauslid teevad maksusüsteemis orienteerumise raskeks.

Väiksem kahest valitsusparteist, liberaalid, püüab maksureformi kiirendada. Liberaalid soovivad praeguse progresseeruva maksuskaala asendada kolmeastmelise skaalaga, kehtestades 15protsendilise maksu aastatulule alla 20 000 marka ning 35protsendilise maksu 60 000 marga piiri ületavale tulule.

Kristlike demokraatide hulka kuuluv Theo Waigel soovib aga reformiga 1999. aastani oodata. Waigel soovib kaotada varamaksu ning kohaliku ettevõtte tulumaksu. Maksutulude kahanemine korvatakse maksusoodustuste kärpimise ning kokkuhoiuga riigieelarves. Bonni allikate andmeil on kaalutud ka käibemaksu tõstmist.

Maksusüsteemi ümberkorraldamine ajal, mil riik balansseerib säästuplaani ja valuutaliidu tingimuste vahel, teeb reformi Waigelile problemaatiliseks.

Saksa majandus vajab uut hoogu suurendamaks SKT kasvu, samas kui eelarvedefitsiit tuleb praeguselt 3,9 protsendilt alandada Maastrichti lepingus piiriks seatud 3 protsendile.

Ettenägematute tagajärgedega maksureform võib majanduse tasakaalust välja viia ning Saksamaa rahaliidust välja jätta. See seaks ohtu kogu rahaliidu projekti või sunniks seda edasi lükkama.

Seega eelistaks Waigel reformiga oodata 1999. aastani, mil majandus on hakanud elavnema ning valitsuse kokkuhoiuabinõud tulemusi andma.

Waigeli säästuplaan on esile kutsunud terava kriitika sotsiaaldemokraatlikult opositsioonilt, mis kasutab oma enamust liidunõukogus, et plaani vastuvõtmist venitada. Sotsiaaldemokraatide väitel nõuab paketi realiseerimine 100 000 töötaja vallandamist.

Samuti ei poolda sotsid Waigeli ettepanekut varamaksu tühistamise kohta. DI

Hetkel kuum