27. august 1996 kell 22:00

Kirjad Nigeeriast kergeusklikele

Rootsis läkitati 1995. a kaks korda rohkem kirju kui 1994. a ning käesoleva aasta esimesel poolaastal on kirjade arv 1995. a võrreldes juba kahekordistunud.

Nigeeria-kirja põhiskeem on lihtne -- kirjutaja väidab, et tal on raskusi suurte kapitalikoguste väljaviimisega Nigeeriast. See sageli doktori tiitliga inimene ei tundvat välismaailmas ühtegi hingelist. Seepärast kirjutabki ta tundmatule eraisikule, paludes luba kasutada tolle pangakontot. Tekitatud tüli eest lubatakse miljoneid kroone tänuraha.

«Olen näinud kirju, kus lubatakse 30 protsenti 75 miljonist dollarist sellele, kes lubab oma pangakontot kasutada,» ütles Nigeeria-kirjadega tegelev kriminaalinspektor Niki Ekman Stockholmi politseist. «Niipea aga kui pakkumise vastuvõtnu on teatanud oma kontonumbri, hakkab keerlema hoopis teine karussell.»

Järjest hakkab tulema väidetavalt ametlike asutuste dokumente, mis kõik nõuavad rahasumma maksmist, mis olevat vajalik rahaülekande sooritamiseks. Ja inimene maksab, lootes kulud tasa saada, kui lõpuks lubatud summa saabub. Ei tule aga muud kui järjest uusi arveid.

Nigeeria-kirjad tulevad Lagosest, kuid vaatamata sellele, et taolise pettuse eest on Nigeerias vahistatud vähemalt 1200 inimest, ei ole kedagi veel süüdi mõistetud.

Vähesed petetud pöörduvad ise politsei poole, kuna tunnevad ka ennast petistena -- eesmärk oli ju teenida maksuvabalt miljoneid kroone. DI

Hetkel kuum