• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Vaikse ookeani saared on vaesed

  See foorum ühendab Austraaliat, Cooki saari, Mikroneesia liiduriiki, Fidzhit, Kiribatit, Marshalli saari, Naurut, Uus-Meremaad, Niuet, Palaud, Paapua Uus-Guinead, Saalomoni saari, Tongat, Tuvalut, Vanuatut ja Lääne-Samoad.
  Selle piirkonna suurima riigi Austraalia peaminister John Howard rõhutas, et tema riik toetab kindlalt foorumi 16 liikmesriigi reformiplaani. «Meie eesmärk on tagada oma piirkonna majanduslik heaolu ka kaugemas tulevikus, mis eeldab kala- ja metsavarude senisest säästlikumat kasutamist,» toonitas ta Sydneys.
  Vaikse ookeani lõunaosa foorumi peasekretär Ieremia Tabai ütles foorumi eel, et selle piirkonna väiksed saareriigid on suhteliselt vaesed. Kõige kehvemini läheb Cooki saartel, Naurul ja Saalomoni saartel. Cooki saared on sisuliselt pankrotis: seal elab 20 000 inimest ja saarte koguvõlg ulatub 120 miljoni USA dollarini.
  Osa saarte nagu Kiribati, Tuvalu, Tonga ja Lääne-Samoa raskused on põhiliselt tingitud loodusvarade vähesusest.
  Kui selle piikronna peamised doonorriigid Prantsusmaa, Austraalia, Uus-Meremaa ja Jaapan põhiliselt säilitavad abi suuruse, siis Suurbritannia on oma abiprogrammid peaaegu täielikult lõpetanud ja USA on neid kõvasti kärpinud, väites, et see abi pole oma eesmärki täitnud.
  Välisabi moodustab selle piirkonna riikide sisemajanduse kogutoodangust 15 protsenti, mis on Prantsusmaa andmetel maailmas suurim määr.
  Ehkki ka Prantsusmaa esindajad sooviksid algaval foorumil osaleda, soovitavad lääne diplomaadid neil seda tänavu veel mitte teha, kuna paljud saareriikide liidrid ei ole Prantsusmaale andestanud tema hiljutisi tuumakatsetusi Vaiksel ookeanil. REUTER-ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Joe Biden süüdistab vaktsineerimata ameeriklasi majanduse aeglases taastumises
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden süüdistas reedel koroonaviiruse vastu vaktsineerimata ameeriklasi selles, et viimased aeglustavad USA majanduse taastumist, vahendab CNBC.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden süüdistas reedel koroonaviiruse vastu vaktsineerimata ameeriklasi selles, et viimased aeglustavad USA majanduse taastumist, vahendab CNBC.
Kruuda, Pärna ja Uibo kriminaalasi ärkas uuesti ellu
Kui Tartu maakohus lõpetas aegumise tõttu ärimeeste Oliver Kruuda, Aivo Pärna ja Jaan Uibo kriminaalasja toorpiima vahendaja OÜ UP Varud maksejõuetuse põhjustamises ja ringkonnakohus tühistas lõpetamise määruse osaliselt, siis riigikohus tühistas määruse täies ulatuses.
Kui Tartu maakohus lõpetas aegumise tõttu ärimeeste Oliver Kruuda, Aivo Pärna ja Jaan Uibo kriminaalasja toorpiima vahendaja OÜ UP Varud maksejõuetuse põhjustamises ja ringkonnakohus tühistas lõpetamise määruse osaliselt, siis riigikohus tühistas määruse täies ulatuses.