2. september 1996 kell 22:00

Väärtpaberiturul on märgata elavnemist

Möödunud, 35. nädal andis järjekordselt lootust, et suvine loidus väärtpaberiturul ei kesta siiski igavesti. Kui vaadata sündmuste arengut väärtpaberiturul eelmisel aastal ja eeldada, et ajalugu kordub, siis peaks turg muutuma tunduvalt aktiivsemaks juba paari lähema nädala jooksul. Kõrvalolevalt ÄP indeksi graafikult on näha, et just septembri keskpaigas algas Eesti väärtpaberiturul esimene suurem hindade tõus.

Börsil ja börsivälisel turul registreeriti eelmisel nädalal kokku 484 tehingut, nädalakäive oli 51 931 258,12 krooni. Võrreldes üle-eelmise nädalaga käive küll langes ligi 5 mln krooni võrra, kuid ei toimunud ka ühtegi eriti suuremahulist tehingut, mis kergitas eelmiste nädalate käibeid. Nädala jooksul kaubeldi 23 erineva väärtpaberiga. Järelturule jõudis üks uus aktsia -- Remedia aktsia.

Nädalase vaheajaga oli suurima käibega jälle Hansapanga aktsia (15,4 mln kr). Börsi ja börsivälise turu suhe oli ca 450 000 krooniga börsivälise turu kasuks. Aktsia hind püsis suhteliselt stabiilselt 91,90 ja 93,00 krooni vahel. Keskmine hind tõusis nädalaga 0,41%, 92,41 kroonile. Helsingis lõpetas Hansapanga aktsia nädala 35 marga ehk 92,78 krooni tasemel. Hansapangaga seotud uudistest veel niipalju, et eelmisel nädalal tegi Läti Pank otsuse, mille kohaselt Deutsch-Lettische Bank kannab edaspidi Hansabank-Latvia nime.

Põnevad sündmused jätkusid Hoiupanga ja Tööstuspanga ühinemise ümber ja tundub, et vaatamata kõikvõimalikele probleemidele jõudis protsess lõpuks õnneliku lahenduseni. Eile hommikul kiitis Eesti Pank kahe panga liitumise heaks. Eesti Panga teadaandes öeldi, et sellega on arengupotentsiaali kaotamas olnud Tööstuspank oma tegevuse lõpetanud. Aktsiaturule paistab ühinemisprotsess meeldivat -- keskmine hind tõusis nädalaga 5,37%, 36,90 kroonile ja nädalakäive oli 7,66 mln kr.

Auditeeritud poolaastatulemused avaldasid möödunud nädalal Ühispank ja Forekspank. Mõlemal juhul ei erinenud auditeeritud andmed oluliselt varem avaldatud auditeerimata andmetest. Ühispanga kasum esimesel poolaastal oli 29,3 mln kr ja Forekspangal 20,4 mln kr. Nii Forekspanga kui ka Ühispanga aktsiad tegid üle-eelmise nädalaga läbi väikese tõusu, vastavalt 1,58%, 77,85 kroonile ja 1,12%, 23,48 kroonile. Helsingis langes Ühispanga aktsia nädalaga 0,15 marka, 8,85 margale (23,32 kr).

Börsi vabaturul kaubeldi kõige aktiivsemalt Norma aktsiaga. Nädalakäive oli 3,27 mln krooni ja aktsia keskmine hind tõusis eelmise reedega võrreldes 7,44% 22,52 kroonile. Tähelepanuväärne on see, et tõus on toimunud ilma ühegi olulise uudiseta.

Üle-eelmise nädalaga võrreldes tõusid ka kolme ülejäänud vabturu aktsia hinnad. Väikseim oli Saku õlletehase tõus (+0,24%), Kalevi ja farmaatsiatehase aktsia tõusid 1,83% ja 1,87%.

Üksikud tehingud registreeriti Tallinna börsil Hüvitusfondi III, V ja VII seeriaga, kokku 18 067 krooni suuruses summas.

Juba üle nädala on ülespoole liikunud mõlemad ÄP arvutatavad indeksid. ÄP üldindeks tõusis eelmise reedega võrreldes 3,77 punkti (1,28%), 297,26 punktile ja suure tõenäosusega kerkib lähematel päevadel taas üle 300 punkti piiri. Senine maksimum -- 322,02 punkti -- pärineb käesoleva aasta 15. maist. ÄP pangasektori indeks tõusis nädalaga 3,95 punkti (1,21%), 329,10 punktile. Pangasektori indeksi senine maksimum -- 362,39 punkti -- pärineb samuti käesoleva aasta15. maist.

Tallinna väärtpaberibörsi indeks TALSE kerkis nädalaga 1,16 punkti 97,0 punktile.

Hetkel kuum